O suprafață de 34.000 de hectare de pădure amplasată pe raza orașului Broșteni și a comunei Crucea face obiectul unei ample anchete a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov.
Anchetatorii au suspiciuni că se exercitau presiuni politice pentru ca acea pădure să ajungă ilegal în posesia prințului Paul și a prințesei Lia, așa cum s-a întâmplat deja cu alte zeci de mii de hectare de pădure aflate pe raza județului Bacău.
O cerere în acest sens a fost formulată de prințul Paul încă din 2007, dar Comisia Locală de Fond Funciar Broșteni și Comisia Locală de Fond Funciar Crucea au respins-o, la fel cum s-a întâmplat și la Comisia Județeană de Fond Funciar de pe lângă Prefectura Suceava.
Nemulțumiți, cei care doreau să obțină această suprafață imensă de pădure s-au adresat instanțelor de judecată. Atât Judecătoria Vatra Dornei cât și Tribunalul Suceava au respins acțiunile formulate de prințul Paul și prințesa Lia.
Se pare că demersurile pentru dobândirea celor 34.000 de hectare de pădure au fost reluate în acest an, cu sprijinul unor influenți politicieni din PSD, care au încercat să pună presiune pe conducerea Romsilva cu scopul ca aceasta să nu depună apărări în instanță, iar în acest fel să lase drum liber către retrocedarea suprafețelor forestiere.
Prefectura Suceava a trimis un nou răspuns în problema pădurilor de la Broșteni acum trei zile
Pe linia tentativelor de dobândire a pădurilor se înscrie și ultima solicitare trimisă de prințul Paul și prințesa Lia către Prefectura Suceava, prin care au revenit cu cererea de retrocedare a celor 34.000 de hectare de la Broșteni și Crucea, plus alte aproape 6.000 de hectare de pajiști și fânețe din aceeași zonă.
Răspunsul Prefecturii Suceava este însă fără echivoc: „Persoanele fizice și persoanele juridice pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferențele de suprafață ce pot fi restituite conform Legii 247/2005 până la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv. Acest termen nu poate fi suspendat sau întrerupt și nici nu se poate opera repunerea. Modificarea termenului de depunere a cererilor în baza legilor fondului funciar se poate face numai prin lege și nu prin comisia județeană sau instanța de judecată”.
De asemenea, prefectul Florin Sinescu a precizat că nu există nici o cale legală prin care Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava să-și poată anula sau revoca propria hotărâre, aceasta putând fi cenzurată doar de către instanța de judecată la solicitarea celor direcți interesați.
„O cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată, soluția cuprinsă în hotărâre este prezumată a exprima adevărul. Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părțile având obligația să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicțional, fără posibilitatea de a mai pune în discuție ceea ce s-a tranșat deja pe calea judecății. Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu poate repune în discuție problema analizată definitiv și irevocabil printr-o hotărâre judecătorească”, a mai menționat prefectul de Suceava.
Nume sonore, chemate la audieri în acest dosar
Pe lângă prințul Paul și prințesa Lia, la audieri, la DNA Brașov, au fost aduse sau chemate și alte persoane cu mare notorietate. Printre acestea se numără Ilie Sîrbu, socrul actualului premier al României, dar și Viorel Hrebenciuc, fostul secretar general al Guvernului din perioada 2000-2004.
Viorel Hrebenciuc a ieșit din sediul DNA după aproape două ore și a fost destul de rezervat în declarații. „E vorba de infracțiuni la Legea 78/2000. Dacă e nevoie de ridicarea imunității, procurorii hotărăsc”, a spus Viorel Hrebenciuc.
În schimb, Ilie Sîrbu, fost ministru al Agriculturii, a refuzat să facă orice declarații.
La audieri au mai ajuns și deputatul PSD de Brașov Ioan Adam, dar și soția acestuia, Roxana Adam, judecător în Brașov.
De asemenea, ancheta mai vizează alți doi magistrați din Brașov și Covasna.
Cum funcționa sistemul de care urma să beneficieze și prințul Paul
Ziariștii de la „Adevărul” au descris cam cum funcționa acest sistem, unul bazat pe relații de prietenie și presiuni exercitate asupra unor funcționari ai statului. În cazul celor 43.000 de hectare de pădure obținute în instanțele din Ardeal de Paltin Gheorghe Sturdza, „intervenient” ar fi fost Viorel Hrebenciuc.
„În acest sens, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sîrbu, care ar fi avut «foarte mare influență asupra directorului». Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, Hrebenciuc obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreședinte PSD Bacău, pe care l-ar fi convins să nu mai apere interesele instituției. Anchetatorii precizează că, după ce Tribunalul Covasna s-a pronunțat într-un dosar privind o retrocedare, funcționarii din cadrul Direcției Silvice Bacău și ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire la Tribunalul Covasna deoarece s-ar fi dat mai mult decât se ceruse”, au arătat ziariștii de la „Adevărul”.
Pentru că directorul Romsilva nu părea dispus să accepte aceste compromisuri, s-a pus în discuție chiar un plan B.
„Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câștiga 100%! Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toți. O să vezi”, sunt mesajele războinice ale lui Viorel Hrebenciuc, politician născut la Siminicea, în județul Suceava, dar care ulterior s-a mutat la Bacău, acolo unde și-a construit practic toată cariera politică, dar și mare parte din avere.
Practic, prin aceleași manevre trebuiau să se întâmple lucrurile și în cazul terenurilor de la Broșteni și Crucea, numai că intervenția DNA a stopat întregul scenariu.
Anchetă delicată
DNA se bagă în pădurile de la Broșteni și Crucea pe care au dorit să pună mâna prințul Paul și prințesa Lia
