Zeci de elevi de 6 ani din județ, din clase pregătitoare, împart aceleași săli de clasă cu elevi din clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a, cu care învață simultan.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Suceava, dintre clasele de nivel primar din județ, opt sunt constituite cu elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, majoritatea acestora fiind în zona de munte, în sate izolate.
Cele mai multe dintre aceste clase, în care sunt adunate cinci generații de elevi, se află în comuna Izvoarele Sucevei.
„Cauzele care duc la organizarea în regim simultan a claselor sunt: numărul mic de copii de vârstă școlară din satul respectiv, distanța mare față de școala de centru, drumuri greu accesibile, uneori impracticabile, mai ales în perioada iernii (de exemplu Școala Primară Buc, din comuna Izvoarele Sucevei, se află la 10 km de școala de centru, drumul fiind impracticabil pentru circulația auto)”, explică insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava.
La nivelul întregului județ, în anul școlar 2014-2015 funcționează 153 de clase de nivel primar cu învățământ simultan și 18 de nivel gimnazial în același regim de școlarizare.
„Acestea funcționează, în mare parte, în zonele rurale, acolo unde numărul minim de elevi pentru înființarea unei clase nu a fost atins”, a mai explicat Mariana Drumea. Aceasta a mai precizat că toate clasele de nivel gimnazial sunt constituite cu elevi din două clase.
Controale în toate clasele simultane, desfășurate anul trecut
În 2013, Inspectoratul Școlar Suceava a întreprins o serie de controale la clasele care funcționează în regim simultan.
Șefii instituției au raportat câteva disfuncționalități în grupele de studiu care învață simultan, precum nerespectarea programului obligatoriu de șase ore sau modalitatea de constituire a orarului pe discipline care, în multe cazuri, nu respecta curba de efort a elevilor. Cu toate acestea, reprezentanții IȘJ au transmis că în activitatea didactică desfășurată s-a regăsit un nivel adecvat de performanță, având în vedere condițiile precare ale unor școli (de spațiu și de dotare) sau contextul socio-economic al comunităților din care provin elevii.
Învățământul de tip simultanscade calitatea actului educațional, însă această formă de școlarizare este singura alternativă de funționare a acestor clase, în zonele unde numărul copiilor nu este suficient pentru formarea unui colectiv.
Metodologia de organizare a acestor clase precizează că “în localitățile izolate geografic sau în localitățile în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învățământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege și nu există posibilitatea asigurării transportului școlar se organizează clase în regim simultan”.
Potrivit metodologiei, organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formațiunilor de studiu cu elevi de la cel puțin două niveluri de clasă diferite.
În mod obligatoriu, organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiași nivel de învățământ, primar, respectiv gimnazial.
De regulă, în învățământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a și clasa a IV-a. Metodologia mai prevede că “ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare”.