Din acest an școlar

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administrație ale școlilor



Din această toamnă, profesorii pierd supremația în consiliile de administrație ale unităților școlare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educației, în CA-ul școlilor, numărul membrilor din școală este mai mic decât cel al membrilor din afara școlii.
Sindicaliștii din învățământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza și mai mult școlile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, și primarul localității. De cealaltă parte, conducerea școlii ar putea fi pusă în situația de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei și nici oamenii școlii nu sunt de acord.
Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra școlilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.
Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei școli să facă parte din consiliu de administrație, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.
De partea cealaltă, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro Educația” Suceava, prof. Traian Pădureț, opinează că „se poate întâmpla ca cei din școală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.
Paradoxul este sesizat și de Leonte, care menționează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajați ai școlii, nefiind implicați în actul educațional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru școală”.
„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.
Consiliul poate demite directorul
Consiliul de administrație este organul de conducere al unității de învățământ.
Traian Pădureț a explicat că în funcție de numărul de clase din școală, consiliul de administrație al unei unități școlare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au șapte membri, doar trei sunt profesori din școală, printre care și directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparțin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar șase sunt oameni ai școlii.
Din consiliile de administrație mai fac parte reprezentanți ai părinților, ai consiliului local și primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentați în consiliul de administrație, dar pot lua parte la discuții.
În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus și în eliberarea din funcție a directorului.
CA poate propune eliberarea din funcție a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administrație sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, și comunică apoi propunerea inspectoratului școlar.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Excelența în educație, răsplătită la Fălticeni: 72 de elevi vor fi premiați pentru rezultatele obținute la evaluarea națională și bacalaureat

Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat
Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat

Modernizări majore, realizate sau în curs de realizare, la toate școlile și grădinițele din Salcea, pentru 1.600 de copii și tineri

Șoldan anunță că încă două secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență din Suceava au devenit secții clinice universitare

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și rectorul Universității Suceava, Mihai Dimian
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și rectorul Universității Suceava, Mihai Dimian

Mănăstirea Domnească Milișăuți „Sfântul Mucenic Procopie” și-a sărbătorit cel dintâi hram de la reînființare

Mănăstirea Domnească Milișăuți „Sfântul Mucenic Procopie” și-a sărbătorit cel dintâi hram de la reînființare
Mănăstirea Domnească Milișăuți „Sfântul Mucenic Procopie” și-a sărbătorit cel dintâi hram de la reînființare