Șase copii din satul Mironu au fost diagnosticați cu hepatită virală de tip A și au intrat sub supraveghere medicală. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat ieri că este vorba despre șase copii cu vârste între 2 și 11 ani, un singur copil fiind elev. Acesta este fratele pacientului de 2 ani, deci este vorba despre o contaminare în familie. Copiii bolnavi sunt sub tratament, starea lor generală este bună, iar toți cei care au intrat în contact cu ei vor fi vaccinați antihepatitic. Dr. Zorescu a afirmat că medicului de familie care se ocupă de comunitatea în care au apărut cazurile de boală i-au fost trimise deja 70 de doze de vaccin. În școala la care învață copilul de 11 ani a fost suplimentată cantitatea de substanțe dezinfectante și au fost informați elevii și părinții acestora asupra necesității unor măsuri mai riguroase de igienă.
O altă boală care apare în fiecare an în sezonul de toamnă-iarnă la populația școlară, scarlatina, a fost diagnosticată la doi elevi din clasa zero, din municipiul Suceava. „Părinții au fost anunțați să nu intre în panică pentru că s-au luat toate măsurile care se impun în astfel de cazuri. Înțelegem îngrijorarea părinților, dar îi asigurăm că lucrurile sunt sub control”, a precizat dr. Zorescu.
Anual, în Suceava se înregistrează o medie de 100 de cazuri de scarlatină
Colegilor celor doi copii bolnavi li s-a recoltat exudat faringian și, dacă vor mai fi depistați purtători de streptococ, vor intra în protocolul uzual. Potrivit medicului, la fiecare început de an școlar, în Suceava se înregistrează o medie de 100 de cazuri de scarlatină. Până acum au fost diagnosticate deja 32 de cazuri.
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută care apare mai frecvent sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină și erupție caracteristică, urmată de descuamare tegumentară. Boala apare de 4-5 ori mai frecvent în mediul urban față de cel rural. Transmiterea se face pe cale aerogenă, prin obiecte, mâini murdare și produse alimentare (lapte și lactate, înghețată, salată de ouă etc.) contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A. Contagiozitatea persoanei bolnave de scarlatină durează atâta timp cât streptococul este prezent în nas, faringe, tegumente, după aplicarea medicației reducându-se foarte mult, la câteva zile.