ARACIP

Controale la sânge în peste 50 de școli sucevene



Mariana Drumea: „Parte dintre școlile în care vor fi controale nu au mai primit vizita ARACIP”
Mariana Drumea: „Parte dintre școlile în care vor fi controale nu au mai primit vizita ARACIP”

59 de unități școlare din județ vor primi, în acest an școlar, vizita inspectorilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Grădinițe, școli gimnaziale și licee, din mediul urban și rural, vor fi inspectate în ceea ce privește standardul și performanța educațională. În urma vizitelor, comisia trebuie să acorde calificative care să evidențieze calitatea actul educațional în respectivele școli: Nesatisfăcător, Satisfăcător, Bine, Foarte bine și Excelent.
Potrivit insp. Mariana Drumea, responsabil de relația cu presa din partea Inspectoratului Școlar Suceava, o dată la cinci ani, fiecare unitate de învățământ primește vizita unei comisii ARACIP, care verifică dacă aceasta are toate datele necesare funcționării.
În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activități ca: asistențe la ore, studierea documentelor școlare, vizitarea spațiilor școlare, interviuri cu părinți, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor etc.
Corpul de control al ARACIP este format din cel puțin doi membri, verificările urmând să aibă loc în semestrul al II-lea.
Mariana Drumea a mai povestit că Inspectoratul Școlar Suceava va sprijini școlile selectate în vederea verificărilor ARACIP: „Parte dintre școlile în care vor fi controale nu au mai primit vizita ARACIP. Vom organiza ședințe de îndrumare, le vom explica modul de desfășurare a unei vizite, proceduri, exemple de bune practici etc”.
Școlile vor fi evaluate din perspectiva a 24 de indicatori de performanță, pentru fiecare din cei 24 de indicatori fiind propuse calificative. Nivelul minim pentru acreditare a unei școli este S (Satisfăcător), calificativ care denotă că respectiva școală funcționează în condiții normale, conform legii. Calificativele B și FB se acordă pentru îndeplinirea unuia sau mai multor descriptori din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care școala depășește standardul, definește și aplică propriii descriptori. În cazul în care calificativele obținute de școlile din județ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătățire a calității, pentru un an de zile.
În anul școlar 2013-2014, doar două unități școlare (Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului și Școala Creștină Natanael Suceava) au primit vizita ARACIP.
Despre ARACIP
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) este organismul a cărui sarcină este de a supraveghea ca fiecare instituție de învățământ din țară să îndeplinească cerințele minime obligatorii care să-i permită desfășurarea activității de furnizare a educației. Întregul proces de evaluare își propune constatarea unor eventuale probleme și deficite în școli în scopul de a găsi cel mai bun mod de a fi remediate sau îmbunătățite. Comisia de evaluare întocmește practic niște rapoarte de evaluare, iar apoi Consiliul ARICIP eliberează un atestat din care să reiasă nivelul de calitate existent în cadrul unității de învățământ.
ARACIP are puterea de a autoriza sau acredita anumite specializări din cadrul școlilor.



Recomandări

Modernizări majore, realizate sau în curs de realizare, la toate școlile și grădinițele din Salcea, pentru 1.600 de copii și tineri