Rădăuțeanul Tudor Crețu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie, competiție ce se va desfășura în perioada 12-21 octombrie, în capitala Kârgâzstanului, Bișkek.
Tânărul ne-a declarat că șapte elevi vor reprezenta România la acest concurs.
„Vor participa două echipe din partea țării noastre. O echipă de juniori (pentru cei cu vârsta sub 16 ani) și una de seniori din care fac parte și eu”, a explicat Tudor.
Potrivit acestuia, trei probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori – proba teoretică (4 ore), proba de analiză a datelor (4 ore) și proba observațională.
„Am avut o săptămână de pregătire la Călimănești. A fost un program foarte plin, punându-se accent în special pe partea observațională”, a mai povestit Tudor.
Echipajul României va fi însoțit de profesorii Grigoruță Oniciuc din Piatra Neamț și Anca Marian din Alba.
În 2013, la Olimpiada Internațională de Astronomie din Lituania, lotul român a obținut un palmares istoric: șapte medalii, dintre care două medalii de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz. În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat locul 3. România participă la această olimpiadă începând din anul 2003.
An de excepție, bogat în medalii internaționale, pentru Tudor
Pentru Tudor, 2014 a fost un an de excepție. În luna august, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, de la Suceava, elevul a fost distins cu medalie de aur și cu premiu special pentru cel mai bun punctaj la proba teoretică a concursului, testare ce a durat 5 ore.
Totodată, în luna iulie, tânărul a fost laureat cu medalie de argint la Olimpiada Internațională de Fizică din Kazakhstan, Astana.
În mai, a câștigat medalie de argint și în cadrul celei de-a XV-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competiție ce a avut loc în Singapore, în intervalul 12-18 mai.
Mai mult, Tudor Crețu a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene – EUSO 2014, competiție cu caracter interdisciplinar, pe echipe.
Tudor a mărturisit că 2014 este primul său an cu experiențe internaționale și cu toate acestea, rezultatele au fost foarte bune.
Tudor mai povestește că primul contact cu astronomia l-a luat abia în urmă cu doi ani datorită lui Denis Turcu, românul cu cel mai mare punctaj la olimpiada internațională de la Suceava din luna august.
Planuri pentru 2015, pentru Tudor
Pentru 2015, Tudor Crețu vizează calificarea în cadrul a trei mari competiții. Este vorba despre Olimpiada Internațională de Fizică, Olimpiada Asiatică de Fizică și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.