Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2014 - Anul XIX, nr. 232 (5741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivitate de deschidere

Observatorul Astronomic Suceava şi-a redeschis oficial porţile către publicul larg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Planetariul și Observatorul Astronomic din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava şi-a redeschis oficial porţile vineri către publicul larg.

 

„Reabilitarea Observatorului Astronomic s-a dovedit a fi o investiţie înţeleaptă”

După lucrările de renovare a clădirii și de refacere a spațiului expozițional, care s-au realizat în întâmpinarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (care a avut loc în intervalul 1 - 11 august) şi după organizarea activităţilor circumscrise „Nopţii Cercetătorilor” (26 septembrie a.c.), Planetariul și Observatorul Astronomic din municipiul Suceava intră din nou în circuitul public cu un program divers şi interactiv.

La festivitatea de deschidere, care s-a desfăşurat în sala de conferinţe de la etaj, prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea științifică în cadrul universităţii sucevene, a subliniat faptul că instituţia administrativă judeţeană  a investit în reabilitarea clădirii şi s-a referit la bogata ofertă de activităţi care se vor desfăşura de acum înainte sub cupola acestui obiectiv.

Preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că, „deşi nu a constituit o prioritate pentru administraţia judeţeană, reabilitarea Observatorului Astronomic s-a dovedit a fi o investiţie înţeleaptă” şi a accentuat faptul că instituţia de învăţământ superior suceveană constituie „un motor principal al dezvoltării noastre ca oraş, ca judeţ şi chiar ca regiune”.

 

Observatorul Astronomic constituie un punct principal de atracţie turistică alături de Cetatea de Scaun a Sucevei

Fostul rector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care a făcut demersurile pentru transferarea şi preluarea obiectivului în administrarea universităţii, şi-a manifestat speranţa că şi alte proiecte se vor împlini „cu ajutorul unui guvern mai aplecat către investiţii”.

Dacă preşedintele Senatului USV, conf. univ. dr. ing. Liviu Gheorghe Popescu, a accentuat faptul că Planetariul și Observatorul Astronomic constituie un punct principal de atracţie turistică alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, coordonatorul obiectivului, lectorul univ. dr. Cristian Pîrghie, a pus accentul pe experimentele interactive care vor avea loc aici şi a detaliat programul activităţilor cu speranţa că „publicul din parc va fi tentat să vină şi la Observator”.

Prof. univ. dr. Vasile M. Demciuc, care a mărturisit că trăieşte „o emoţie aparte” din două motive, pentru că este membru al colectivului academic sucevean şi pentru că, în urmă cu mai bine de trei decenii, când şi-a început activitatea ca muzeograf, a participat la inaugurarea acestui obiectiv, a spus că, împreună cu mulţi alţi colegi, „aici am învăţat să citim în stele”, încheindu-și cuvântul cu un citat din Goethe: „Clipă rămâi, eşti atât de frumoasă!”.

 

Programul special pentru public lărgeşte şi diversifică oferta Planetariului şi Observatorului Astronomic

Aşa cum ne-a spus la final lectorul univ. dr. Cristian Pîrghie, coordonatorul Planetariului şi Observatorului Astronomic din municipiul Suceava, programul special pentru public lărgeşte şi diversifică oferta cuprinzând de la spectacole de planetariu şi observații astronomice, la expoziții despre istoria universului și corpuri cerești, experimente științifice interactive, vizionări de film în format 2D și 3D, observaţii în turnul iluziilor optice, conferințe și ateliere de lucru pentru copii și părinți.

Taxa de intrare nu mai este pe activităţi, ci cu 5 lei orice copil va putea participa timp de două ore la toate activităţile din program.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Observatorul Astronomic Suceava şi-a redeschis oficial porţile către publicul larg.
 Vizualizări articol: 2388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Observatorul Astronomic Suceava şi-a redeschis oficial porţile către publicul larg4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchiuleţ de porc cu sos de brânzeturi pe un pat de cartofi Rosty Porţii:1 (350 g)Timp de preparare:20-25 minuteCalorii:900 calorii / porţieIngrediente:Muşchiuleţ porc - 250 gCartofi - 150 gOuă - 1Făină - 10 gSmântână dulce - 20 gUlei - 10 gTelemea vacă - 20 gUnt - 15 gGorgonzola - 15 gMozzarella - 15... Citeşte