Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2014 - Anul XIX, nr. 228 (5737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

„Radarul pistol” al poliţiei, testat ieri prima oară, pe DN 17, la ieșirea din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Poliţiştii de la Rutieră au luat ieri oficial în primire cel mai avansat şi compact echipament radar, TruCAM - un „pistol” cu laser de măsurare a vitezei, care îndeplineşte simultan funcţii de cameră video şi aparat foto digital, aparat care, tot ieri, a fost testat pentru prima oară pe DN 17, la ieşirea din municipiul Suceava.

 

Primii şoferi traşi pe dreapta cu noul dispozitiv. „Am văzut doar în filme”

De pe pilonul viitoarei şosele de centură care se intersectează cu DN 17, cunoscut drept „Zidul morţii”, după ce în acel colos de piatră ridicat în mijlocul drumului s-au izbit două autovehicule, rezultând patru persoane decedate, poliţiştii Serviciului Rutier şi-au testat noul dispozitiv, care poate măsura viteza autoturismelor până la o distanţă de 1,2 kilometri. 

Rezultatele nu au întârziat să apară. Într-o zonă în care restricţiile de viteză sunt de 50, respectiv 30 de kilometri la oră, „pistolul radar” a făcut în câteva minute mai multe victime, şoferi care circulau cu mult peste viteza legală fiind traşi pe dreapta câteva sute de metri mai încolo, de un alt echipaj de poliţie, în zona hipermarketului Real.

Unul dintre conducătorii auto „împuşcaţi” cu noua tehnologie conducea autoturismul cu nu mai puţin de 117 kilometri la oră, în zona în care limita de viteză era de 50 de km/h.

„Acum aud prima oară de aşa ceva”, a ridicat din umeri şoferul în cauză.

„Nu am mai văzut... doar în filme”, explică un alt conducător auto, prins de noul radar cu 91 de kilometri la oră într-o zonă de restricţie a vitezei la 30 de km/h.

Din fericire pentru toţi conducătorii auto traşi pe dreapta, ieri s-au făcut doar teste, aceştia scăpând doar cu un avertisment verbal din partea poliţiştilor.

 

Poliţia nu are bani să-l cumpere. Dispozitivul este dat în comodat pentru o lună de zile 

„Pistolul radar” nu va putea fi folosit în următoarele două-trei săptămâni, până când nu se vor finaliza documentele dintre distribuitorul acestor tehnologii şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, dispozitivul fiind dat poliţiei judeţene în comodat pentru o lună de zile, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Costul unui astfel de „pistol radar” este de aproximativ 10.000-11.000 de euro, însă poliţia judeţeană nu dispune de fondurile necesare, sperând ca autorităţile judeţene să aloce bani pentru achiziţionarea a cel puţin un astfel de dispozitiv.

De altfel, prezent ieri la conferinţa de presă prilejuită de prezentarea aparatului, la sediul IPJ Suceava, consilierul judeţean Gheorghe Iacob, preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Suceava, a declarat că se vor căuta soluţii pentru ca noua „jucărie” a Poliţiei Rutiere să fie achiziţionată.

 

Are doar 1,1 kilograme şi, susţin specialiştii, nu poate fi detectat

Aparate de acest gen sunt doar câteva în ţară, în condiţiile în care în multe alte ţări sunt de ordinul sutelor, fiind considerate o soluţie revoluţionară pe piaţa dispozitivelor care vizează îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

De exemplu, a explicat chiar reprezentantul firmei distribuitoare, Sandu Buglea, Austria ar fi comandat recent 700 astfel de dispozitive de măsurare a vitezei cu ajutorul laserului.

Sandu Buglea a explicat şi câteva avantaje ale acestui „pistol radar”: este cel mai compact şi mai uşor aparat de măsurare a vitezei (are 1,1 kilograme), nu poate fi detectat şi este echipat cu sisteme antibruiere, poate fi folosit indiferent de locaţia şi densitatea traficului şi nici un şofer nu a câştigat în instanţă contestaţia făcută împotriva măsurătorilor aparatului.

 

„Numărul de radare pe care le avem în judeţul Suceava nu este suficient”

Şeful Serviciului Rutier, comisarul Petrică Jucan, a explicat că un alt avantaj al folosirii unui astfel de aparat este, pe lângă eficacitate, reducerea costurilor cu carburantul pentru deplasarea autospecialelor de poliţie cu radare.

„Numărul de radare pe care le avem în judeţul Suceava nu este suficient, avem 10 MCV-uri şi încă patru autospeciale dotate cu aparatură radar, model vechi. Câteodată se mai strică o maşină, altădată are probleme aparatura radar... Cu aparatul ăsta, un singur poliţist este de ajuns... dacă şoferii vor şti că folosim dispozitivul pe DN 17, drumul cu cele mai grave accidente, cu siguranţă vor circula mai prudent”, a declarat comisarul Jucan, subliniind utilitatea achiziționării a cel puţin un astfel de aparat.

Dispozitivul primit ieri de poliţiştii de la Circulaţie, care este de provenienţă americană, nu face doar măsurători în ceea ce priveşte viteza, ci înregistrează, totodată, şi alte infracţiuni care au loc pe drumuri, inclusiv distanţa dintre autovehicule. De asemenea, este destinat vizualizării şi reconstituirii oricărui tip de eveniment în format 2D/3D (coliziuni şi accidente rutiere, crime, intrări prin efracţie, incendii, atentate teroriste etc.).

TruCAM poate prezenta un set complet de elemente de probă înregistrate cu ajutorul camerei video. Imaginea de înaltă rezoluţie permite identificarea mărcii vehiculului, a numărului de înmatriculare şi, în condiţiile favorabile, a feţei conducătorului auto.

Aparatul are şi opţiunea transmiterii fişierelor cu încălcări ale legislaţiei rutiere altor patrule de la Circulaţie, prin telefonul mobil.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Radarul pistol” al poliţiei, testat ieri prima oară, pe DN 17, la ieșirea din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 6892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
„Radarul pistol” al poliţiei, testat ieri prima oară, pe DN 17, la ieșirea din municipiul Suceava3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 1 oct 2014, 11:23:15
Voi va dati seama ce inapoiati suntem? Cat tam tam pentru o tehnologie care este folososita in tari cu adevarat civilizate de cativa ani buni. Am avea de toate, bani sunt, dar ajung in buzunarul celor de la ciolan.
1.1  RE: Comentariu trimis de
( 1 oct 2014, 14:10:26
Subscriu...
E bine sa avem cit mai multe de astea, ca sa intram corect in ,,civilizatie”. Daca nu-s bani destui, pentru mai multe, putem contribui si noi, prin amenzi si alte alea.
2.   Ce bine e..... trimis de
( 1 oct 2014, 16:48:55
Ce bine e atunci cand ai ordine pe strazi si nu numai, dar sunteti penibili dragi politisti. acesta este singurul lucru care ca lipsea pentru a aduce ordinea pe strazi. Nu vedeti haosul din oras. Masini parcate orinde si oricum, treceri de pietoni mascate, semafoare arhaice, marcaje lipsa, statii de autobuz transformate in parcari, si lista poate continua. Dar sunt convins ca cu aceasta jucarie veti aduce ordinea si disciplina. Felicitari si sa o stapaniti seriosi. Apropo cat e spaga daca esti prins cu "chistolu" ?
3.   Tot cei sanctiune pe capul romanului trimis de
( 1 oct 2014, 20:50:25
luati doar sanctiunile de la americani ,de ce nu luati si strazile si autostrazile de acolo de ce nu oferiti posibilitatea de a circula civilizat si abia dupa aia sanctiunile cretinilor. carutele pline cu tigani pe sosele si an oras nu le vede nimeni treceti pe langa ele si antoarceti capul an alta parte sau al bagati an ☭ .
4.   Nu poate fi detectat:)) trimis de
( 1 oct 2014, 20:53:52
asa ziceau si cand au achizitionat mcv.urile..nu poate fi detectat:))) cat pot sa rad... si nici nu putea sters de pe camera filmatul:)) h H a ha cat mai rad.. lasati vrajeala...
4.1  RE: Nu poate fi detectat:)) trimis de
( 1 oct 2014, 20:56:11
in primul rand ..procesul verbal trebuie intocmit de operatorul aparatului radar...si nu de colegu.. daca el sta cocotat in copac si colegu face procesu verbal...atunci in instanta poate fi contestat si castigat
5.   Știre pozitivă trimis de
( 1 oct 2014, 22:20:38
Sunt 3 ori 4 ani de când dispozitivele acestea au (contro) dispozitive, sunt simple si nici nu costă mult

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei