Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2014 - Anul XIX, nr. 228 (5737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Judecată publică morală a viceprimarului turnător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sala de şedinţe a Consiliului Local Liteni s-a transformat ad-hoc într-un adevărat tribunal moral. Aflat la masa prezidiului, alături de edilul urbei, viceprimarul Vasile Prisăcariu a avut de îndurat un rechizitoriu rece, dar extrem de tăios venit din partea lui Mihai Stăuceanu, un localnic plecat în Canada în 1980 şi care după evenimentele din 1989 a aflat că atât el cât şi familia sa au fost turnaţi la Securitate ani în şir.

Întreaga scenă a avut loc în deschiderea şedinţei de Consiliu Local, la care au fost prezenţi aproape toţi aleşii locali, dar şi câţiva localnici.

Vizibil iritat, viceprimarul din Liteni şi-a găsit locul cu greu înainte de a suporta trecutul pe care şi l-a făcut cu propria-i mână. Atmosfera a fost destul de glacială, iar în unele momente se putea auzi şi musca în zbor, semn că tensiunea era la cote ridicate, în special pentru Vasile Prisăcariu, sau „Burlacu Ion”, cum era înregistrat la Securitate.

Invitat să ia cuvântul înainte de discutarea punctelor de pe ordinea de zi, Mihai Stăuceanu le-a explicat celor prezenţi că prima sa încercare de a fugi din România către o ţară liberă s-a consemnat în 1975. După ce a fost anchetat şi închis la puşcăria din Gherla, el şi familia sa au fost puşi sub urmărire strictă de către Securitate. Şi-a văzut visul cu ochii în 1980, când a trecut graniţa în fosta Iugoslavie, iar de acolo a ajuns în Italia, ulterior stabilindu-se în Canada.

În faţa unui auditoriu îngheţat, Mihai Stăuceanu a explicat suferinţele prin care a trecut, moartea fratelui său fiind pusă tot pe seama a ceea ce a păţit în ultimii ani de comunism, înainte să-i fie aprobată viza de Canada.

Unul dintre cei care i-a turnat pe el şi pe familia sa la Securitate a fost actualul viceprimar din Liteni, Vasile Prisăcariu.

 

„Cum poate un om care a greşit atât de mult faţă de urbe şi faţă de oamenii de aici să fie viceprimar?”

Cu glas egal, Mihai Stăuceanu s-a întrebat cum este posibil ca un om dovedit ca turnător la Securitate să mai poată deţine o funcţie publică, în condiţiile în care a şi minţit în declaraţia pe proprie răspundere pe care a dat-o cu ocazia alegerilor şi în care a negat colaborarea cu fosta poliţie politică.

„Mi-am pus întrebarea cum poate un om care a greşit atât de mult faţă de urbe şi faţă de oamenii de aici să fie viceprimar şi să iasă în faţa locuitorilor din Liteni şi să le spună ce au de făcut azi, într-un alt regim, într-o altă ordine. Sunt eu bolnav, sunt oamenii bolnavi? Nici nu vreau să cred că în secolul 21 se poate întâmpla aşa ceva în Liteni”, a mărturisit Mihai Stăuceanu.

Bărbatul spune că notele informative oferite de viceprimarul din Liteni nu au fost o greşeală sau ceva singular, ci o chestiune benevolă şi de lungă durată.

„El ştie că a greşit. Nu s-a dat o notă informativă sau două, ci câte 20, 30 sau chiar 40 de note informative pe an, şi nu un an, ci mai mulţi. Şi nu numai despre mine, ci şi despre alţi oameni care poate nu au avut nimic. Unii au avut de suferit, au fost luaţi la munci la armată, alţii au fost închişi în spitale psihiatrice din înscrisurile pe care domnul viceprimar le-a dat”, a explicat Mihai Stăuceanu.

 

Dialog halucinat între viceprimarul turnător şi victima sa

Pus în faţa acestui rechizitoriu nemilos, viceprimarul s-a declarat nevinovat. Şi asta în ciuda hârtiilor de la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi şi ale hotărârii Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost declarat turnător al fostei poliţii politice din România comunistă.

„Eu am spus şi mai repet, dacă dumneavoastră mă consideraţi vinovat, vă rog să acţionaţi ca atare, dar eu mă simt nevinovat. Dacă mai sunt şi alte persoane care au suferit, dacă au primit vreo amendă sau au fost date afară de la serviciu să vină şi să spună, şi cu asta basta”, a arătat Vasile Prisăcariu.

Apoi, a urmat un dialog desprins parcă din cărţile de psihologie între victimă şi călău, după ce „Burlacu Ion” a anunţat că nu l-a cunoscut niciodată pe Mihai Stăuceanu:

„- Dar de ce aţi dat declaraţii despre mine dacă nu mă cunoşteaţi?

- Am fost forţat, mi se spunea <scrie aici, domnule, ce spun eu>.

- Dar au fost zeci de note şi nu doar despre mine, ci şi despre alţi oameni. Mie mi-ar fi fost ruşine de moarte, aş fi intrat 7 metri în pământ.

- Nu-mi este ruşine pentru că nu am de ce.

- Incredibil. De aceea a ajuns societatea noastră, societate din Liteni în acest punct, din cauza unora ca dumneavoastră şi a altora despre care nu se ştie”.

 

Viceprimarul a rămas pe poziţii, schimbarea sa din funcţie se discută la şedinţa următoare

Viceprimarul Vasile Prisăcariu a declarat că-şi cere scuze pentru eventualele probleme pe care le-a creat, dar a menţionat că nu are nici un motiv pentru a-şi da demisia.

Dintre consilierii locali a vorbit Mihai Axinte, care a deţinut funcţia de primar în Liteni în anii de dinainte de 1989.

„Sunt de acord din punct de vedere moral cu ceea ce a spus domnul Stăuceanu, dar nu este de competenţa Consiliului Local Liteni să ia o măsură faţă de domnul viceprimar. Poate doar dacă acesta doreşte să facă un pas în spate şi să-şi dea demisia, iar mai apoi noi, Consiliul Local, să alegem un alt viceprimar”, a spus Mihai Axinte.

În condiţiile refuzului lui Vasile Prisăcariu de a renunţa la funcţie, se părea că lucrurile nu vor avea nici o finalitate.

A venit însă intervenţia primarului Tomiţă Onisii, care dă speranţe că situaţia se va rezolva.

„O să iniţiez o hotărâre de schimbare a viceprimarului şi o să vin aici la vot şi în funcţie de votul dumneavoastră o să vedem ce o să iasă”, a anunţat Tomiţă Onisii.

 

Pe lista lui Mihai Stăuceanu se găsesc alţi 16 turnători

Se pare că acesta este doar un prim pas în deconspirarea turnătorilor din Liteni. Mihai Stăuceanu vorbeşte despre circa 20 de persoane care l-au „cântat” la Securitate.

Patru dintre acestea au fost deja deconspirate, iar în alte 16 cazuri verificările celor de la CNSAS sunt în derulare.

„Mai sunt alte 16 persoane care au turnat la Securitate, nume pe care le voi face publice în momentul în care voi primi decizia CNSAS. Cel mai simplu lucru ar fi să te retragi şi să-ţi vezi de lucrurile tale, pentru că eu nu pot înţelege cum astfel de oameni pot ocupa funcţii publice şi să fie exemple pentru comunitate”, a încheiat Mihai Stăuceanu.

 

Viceprimarul a fost turnător până în 1989

Vasile Prisăcariu a semnat angajamentul cu Securitatea pe data de 25 februarie 1983 şi s-a angajat să furnizeze informaţii sub numele conspirativ „Burlacu Ion”.  A depus anual zeci de note informative în perioada 1983-1989, iar de câteva ori a şi fost recompensat cu bani pentru activitatea depusă. Munca actualului viceprimar din Liteni a fost apreciată constant de ofiţerii de la Securitate, care l-au caracterizat astfel: „corect în munca de colaborare, iar culegerea de informaţii a fost făcută într-o manieră care nu a generat suspiciuni”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecată publică morală a viceprimarului turnător.
 Vizualizări articol: 2661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Judecată publică morală a viceprimarului turnător3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un nesimtit.. trimis de
( 1 oct 2014, 21:05:08
Asa a ajuns sa ocupe functia care o ocupa azi..prin turnatorie.. nici macar nu are curajul sa.si recunoasca vina...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei