Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2014 - Anul XIX, nr. 227 (5736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clădirea în care a funcționat „orfelinatul groazei” din Siret va fi demolată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clădirea în care a funcţionat „orfelinatul groazei” din Siret va fi demolată. Aceasta după ce consilierii judeţeni au adoptat ieri o hotărâre prin care se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al judeţului Suceava a clădirii aflate în momentul de faţă în administrarea Consiliului Local Siret, în vederea scoaterii din funcţiune şi demolării. Clădirea care urmează să fie demolată are o suprafaţă de 3.150 de metri pătraţi, iar timp de peste 30 de ani a fost folosită ca „salon de copii” (denumirea oficială) în cadrul Spitalului de Copii Neuropsihici Siret. Fosta cazarmă militară, aşa cum mai este cunoscută, clădirea din Siret a fost în realitate un adevărat „orfelinat al groazei”, unde de-a lungul timpului copiii orfani au fost crescuţi, au trăit şi au fost trataţi mai rău decât animalele. Ororile din „orfelinatul groazei” au fost făcute publice pentru prima dată în anul 1990, când postul de televiziune BBC a prezentat un amplu reportaj despre cum erau crescuţi copiii din acest orfelinat, înfometaţi, bătuţi şi abuzaţi sexual. Din momentul prezentării acestui reportaj au mai trecut 11 ani, până în 2001, când în cele din urmă orfelinatul din fosta cazarmă din Siret a fost închis complet, copiii fiind mutaţi în alte clădiri din acest oraş.

În şedinţa de ieri în care a fost aprobată demolarea fostei cazarme, primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a afirmat că această clădire „de tristă amintire” pentru acest oraş nu mai poate fi folosită, singura soluţie fiind demolarea. Popoiu a spus că din anul 2001 şi până în prezent nu s-a mai intervenit cu nimic la această clădire, în condiţiile în care se află într-o avansată stare de degradare şi riscă să se prăbușească. „Mai mult, cam toată lumea se fereşte de această clădire. Şi mai trebuie spus că în jurul ei, avem un centru de asistență socială modern, un azil de bătrâni şi şase locuinţe sociale care sunt chiar în imediata apropiere a acestei cazărmi”, a spus Popoiu.

Pe de altă parte, el a arătat că intenţionează să amenajeze un muzeu al psihiatriei din Siret în care vor fi prezentate şi imagini din fostul „orfelinat al groazei” astfel încât „lumea să nu uite ororile vremurilor apuse”. La rândul său, consilierul judeţean Tudor Plăcintă a propus ca după demolare, în locul fostului „orfelinat al groazei” să fie ridicat un monument în amintirea celor care au trăit în această clădire „pentru ca lumea să ştie de ororile care s-au petrecut acolo în perioada comunistă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirea în care a funcționat „orfelinatul groazei” din Siret va fi demolată.
 Vizualizări articol: 5352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Clădirea în care a funcționat „orfelinatul groazei” din Siret va fi demolată5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei