Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 sep 2014 - Anul XIX, nr. 226 (5735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Sute de suceveni au descoperit universul ştiinţei, la Noaptea Cercetătorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de suceveni, majoritatea dintre ei tineri, au fost atraşi de ideea de a experimenta știința într-un mod amuzant şi au participat vineri seară la Noaptea Cercetătorilor. Publicul a avut ocazia să interacţioneze cu cercetătorii suceveni, profesori pasionaţi de ştiinţă, au putut să atingă obiectele expuse şi să asiste la diferite experimente. Evenimentul a avut loc în fața Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde mulţimea de curioşi a sosit înainte de ora deschiderii evenimentului, programată la ora 17:00.

În zona „Hands On”, mai multe echipe de cercetători suceveni au demonstrat cum evoluează experimentele și lucrările lor. Observațiile astronomice și atelierele de radioastronomie, aplicațiile de bio-ecologie, experimentele de nanotehnologie, robotică și experimentele de LeapMotion pregătite de cercetătorii suceveni au trezit în mod special interesul tinerilor.

 

Multe concursuri pentru tineri

Dan Milici, conferenţiar la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, ne-a spus că pe lângă atelierele de astronomie, astrofizică, robotică, informatică aplicată, „anul acesta sucevenii au putut vizita şi ateliere de fizică avansată, experimente la temperaturi scăzute cu azot lichid, avem ateliere de nanotehnologie, de biologie. În plus, anul acesta au fost mult mai multe concursuri, un concurs de fotografie ştiinţifică pentru copii, concursuri de şah, scrabble, acestea numărându-se printre jocurile distractive, care s-au adăugat cercetării propriu-zise din ateliere”.

El a completat că evenimentul de anul acesta s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, peste 2.000 de participanţi. „Au venit elevi şi profesori de la mai multe şcoli din judeţ, din Fălticeni, Moara, Dolhasca, Dumbrăveni etc. pentru a lua contact cu cercetarea”, a completat Dan Milici.

 

Pasiunea pentru ştiinţă

Fie că au venit în mod organizat, cu clasa, însoţiţi de profesori, fie că au venit cu părinţii sau singuri, îndemnaţi de pasiunea pentru ştiinţă, tinerii suceveni s-au declarat încântaţi de organizarea acestui eveniment la Suceava, mai ales că au avut voie să atingă exponatele, să participe la realizarea unor experimente, să interacționeze cu cercetătorii. În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, elevii au aflat cele mai noi tendințe în cercetare la nivel european, şi-au testat cunoștințele de cultură generală și au participat şi la o tombolă europeană.

Angela Ioanovici, coordonatoarea Centrului de Informare Europe Direct – ”Bucovina” Suceava, ne-a spus că, la fel ca şi anul trecut, „am venit cu multe materiale informative, unele primite de la UE, altele realizate de noi, steguleţe, broşuri, jocuri pentru elevi, chestionare cu întrebări despre Uniunea Europeană, iar la final am oferit diplome sau premii de consolare, pentru elevii care au răspuns la întrebări despre Uniunea Europeană.

La Noaptea Cercetătorilor, cei mici au învăţat prin joc o mulțime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboți și multe altele, în zona „Sci Fun”. În această zonă a avut loc „o aventură 3D prin Sistemul Solar”, workshopuri de reciclare creativă, un scrabble uriaș şi multe concursuri.

Elvin Paul Manoliu, elev la Şcoala Gimnazială Nr. 10 din Suceava, ne-a spus că a fost foarte încântat că a venit la Noaptea Cercetătorilor. „Nu ştiam de acest eveniment. Ne-a spus doamna dirigintă. Îmi pare foarte bine că am ajuns şi că pot să asist la multe experimente ştiinţifice foarte interesante”, a completat elevul.

Ioana Magazin, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 10, ne-a sus că a venit la Noaptea Cercetătorilor special pentru a vedea „câteva experimente fizice, pentru că fizica este una dintre materiile mele preferate”.

 

Experimente

Mulţi vizitatori s-au oprit la standul Fundaţiei Speologice "Club Speo Bucovina", pentru a vedea cum se poate obţine energie din surse regenerabile.

Adrian Done, reprezentantul Fundaţiei Speologice "Club Speo Bucovina", ne-a vorbit despre energia solară, „cea mai de viitor, în opinia mea, pentru că noi o avem şi atunci când nu este soare, mai puţină, dar există. Dacă rămânem fără curent electric sau nu avem încărcaţi acumulatorii la telefon, putem să-i încărcăm la o instalaţie banală: câţiva cartofi şi nişte electrozi de zinc şi cupru sau orice altă combinaţie de alte metale, care să ne dea tensiune suficientă. Avem experimente despre cum se poate produce energie cu ajutorul apei sau despre energia eoliană. Publicul este interesat şi de aspecte strict de speologie, aspecte care privesc protecţia liliecilor”.

 

„Săptămâna prevenirii criminalităţii” a debutat la Noaptea Cercetătorilor

Devenită o tradiţie în activitatea poliţiştilor suceveni, dar şi în viaţa comunităţii, „Săptămâna prevenirii criminalităţii” a fost lansată la Suceava în mod oficial pe 26 septembrie, la Noaptea Cercetătorilor, eveniment la care Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a fost partener. Ileana Iacob, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ne-a spus că „anul acesta suntem prezenţi la Noaptea Cercetătorilor din dorinţa de a interacţiona direct cu copiii. Am venit alături de colegii de la Criminalistică, de la Serviciul de Intervenţie Rapidă şi de la Poliţia Rutieră, cu lucruri noi, cu o campanie de prevenire a criminalităţii, însă, de această dată, încercăm să îi implicăm pe tineri în acţiunile noastre, avem un puzzle, care poate fi construit doar dacă copiii răspund corect la câteva întrebări”.

Peste 800 de copii şi adulţi au putut participa la cele trei ateliere organizate de poliţişti şi la concursurile cu tematică preventivă. Poliţiştii au fost prezenţi cu laboratorul criminalistic mobil, câinii de urmă din cadrul Serviciului Criminalistic, autospeciale radar, grupele de intervenţie rapidă din cadrul SAS. Poliţiştii de prevenire şi alţi peste 20 de poliţişti din cadrul IPJ Suceava au lansat într-un mod interactiv, între tineri, campania care îşi propune desfăşurarea de acţiuni tangente domeniilor prioritare, incluzând intervenţia preventivă în sectorul infracţionalităţii contra patrimoniului, delincvenţei juvenile, siguranţei rutiere, dar şi în celelalte arii de interes pentru poliţie şi comunitate.

 

Organizatori

Noaptea Cercetătorilor a fost organizată la Suceava pentru al III-lea an consecutiv, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale de către echipa la nivel național Researchers4Humanity - Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport și organizatorii locali: Societatea Ştiinţifică Cygnus - centru UNESCO, Universitatea „Ștefan cel Mare”Suceava, Primăria municipiului Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni au descoperit universul ştiinţei, la Noaptea Cercetătorilor.
 Vizualizări articol: 2129 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de suceveni au descoperit universul ştiinţei, la Noaptea Cercetătorilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Duet din file de şalău şi somon învelit în prosciutto crudo Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:650 calorii / porţieIngrediente:Şalău - 100 gSomon - 100 gProsciutto crudo - 100 gLămâi - 150 gSpanac congelat - 200 g sau proaspăt - 400 gUlei de floarea soarelui - 10 mlUsturoi - 5 gr (1... Citeşte