Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2014 - Anul XIX, nr. 225 (5734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Piaţa muncii

Lipsa școlilor de meserii, resimţită la bursa locurilor de muncă pentru tineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Circa 1.200 de tineri au participat, ieri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava în municipiile Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

Tinerii, mulţi proaspăt absolvenţi ai promoţiei 2014, au avut la dispoziţie o ofertă mai diversificată decât în alţi ani, însă locurile de muncă în meserii în domeniul construcţiilor, mecanic sau al confecţiilor nu au avut aproape deloc căutare. Asta deşi numărul tinerilor şomeri este de ordinul miilor, un dezechilibru între ce se învaţă în şcoli şi ce se cere pe piaţa muncii fiind  resimţit atât de angajatori, cât şi de organizatori.

 

Meserii care au dispărut printre tineri: frezor, lăcătuş mecanic sau strungar

La bursa din municipiul Suceava l-am găsit pe Vasile Beşliu, reprezentantul unui service care avea disponibile posturi de frezor, lăcătuş mecanic şi strungar pentru produse din lemn. La o oră de la debutul bursei, un singur tânăr se interesase de această ofertă.

„E foarte greu să găsim tineri pe care să îi angajăm, asta pentru că aceste meserii nu se mai învaţă în şcoli. Trebuie să ne unim toţi cei care mai avem ateliere în acest domeniu şi să cerem şcoli profesionale. Din păcate, nici pe tineri nu îi văd deloc interesaţi să practice o meserie”, ne-a declarat Vasile Beşliu.

Acesta era dispus să primească la muncă inclusiv tineri fără o calificare în una din cele trei meserii,  în speranţa că aceştia se vor specializa la locul de muncă.

 

Angajator confecţii: „Cred că sunt un pic prea multe facultăţi în România”

Mai multe firme de profil au oferit la bursa de ieri din municipiul Suceava zeci de posturi de confecţioner. Angajatorii nu au avut însă de unde alege.

Doina Lungu, reprezentanta uneia dintre firmele din domeniul confecţiilor, ne-a explicat de ce s-a ajuns în această situaţie:

“Tinerii nu sunt interesaţi de meseria de confecţioner, probabil din cauză că nu sunt canalizaţi atunci când trebuie, de pe băncile şcolii, spre o meserie. Cred că sunt un pic prea multe facultăţi în România, şi nu spun asta din dorinţa de a îngrădi setea de cunoaştere a tineretului... Tinerii nu mai au posibilitatea de a se îndrepta spre o astfel de meserie şi mulţi sunt dezorientaţi”, a declarat Doina Lungu, subliniind că salariile din domeniul confecţiilor sunt la un nivel acceptabil pentru Suceava (între 1.000 şi 1.500 de lei, funcţie de norma realizată).

 

Meseriile şi domeniile care au stârnit interesul tinerilor

Mult mai bună era starea de spirit a angajatorilor care ofereau posturi de şofer, agent vânzări, bucătar, ospătar, barmansau cei care aveau posturi pentru absolvenţi de studii superioare, de regulă ingineri în diferite domenii. Aceştia îşi întocmiseră liste de unde să aleagă viitori angajaţi.

Larisa Morozan, de exemplu, reprezenta o firmă care avea disponibile două posturi de economist.

„Am avut mulţi tineri interesaţi, i-am luat în evidenţă şi rămâne să vedem ulterior, la un alt doilea interviu, ce pregătire au, ce ştiu din punct de vedere practic, şi ce dorinţă de afirmare şi de a se specializa în domeniu au”, a declarat Larisa Morozan.

 

Concluziile organizatorilor

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Mirela Adomnicăi, a radiografiat starea de spirit de la bursa locurilor de muncă din Suceava, remarcând aceeaşi problemă:

„Starea de spirit a angajatorilor este diferită funcţie de domeniul de activitate, se constată în continuare o problemă mare în ceea ce priveşte interesul pentru domeniile tehnice şi cel al confecţiilor, unde angajatorii s-au plâns că nu au avut posibilitatea să intervieveze multe persoane.  De cealaltă parte sunt angajatori care au avut mai tot timpul ocupat scaunul din faţă, pe care a stat tânărul absolvent. Ne bucurăm că ofertele pentru absolvenţi de studii superioare au fost în număr mare şi solicitate”.

 

Peste 500 de tineri selectaţi pentru interviuri; 29 de angajări pe loc

În ceea ce-i priveşte pe tineri, foarte mulţi s-au plâns că nu au găsit nimic în domeniul pentru care s-au pregătit, iar alţii au părut că au venit la bursa locurilor de muncă pentru a bifa evenimentul. Au fost însă şi destul de mulţi care şi-ar putea găsi un serviciu. De altfel, 29 dintre ei au fost angajaţi pe loc.

Conform monitorizării realizate de AJOFM Suceava, la bursa din municipiul Suceava au fost 301 posturi vacante, la Rădăuţi 88, iar la Câmpulung Moldovenesc 54.

Din cei 1.178 participanţi înregistraţi oficial, 514 au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă din care: 379 la Suceava, 61 la Rădăuţi şi 74 la Câmpulung.

Organizatorii au precizat că din cele 29 de persoane angajate pe loc, 28 au studii medii, iar una studii superioare.

 

Cursă: La Rădăuţi tinerii au venit la bursă de la ora 7.00

Ieri dimineaţă, încă din jurul orei 07.00, în faţa sediului agenţiei AJOFM din municipiul Rădăuţi, mai multe grupuri de tineri aşteptau deschiderea biroului, care însemna şi startul „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţii promoţiei 2014”, acţiune organizată de agenţia judeţeană.

Oferta celor 16 agenţi economici participanţi la acţiune a cuprins 88 de locuri de muncă, majoritatea în domeniul construcţiilor, dar şi pentru bucătari, agenţi vânzări, operatori maşini, şi a atras 353 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. La finalul acţiunii, şefa agenţiei rădăuţene, Carmen Ierimiciuc, a declarat că au fost angajaţi pe loc cinci solicitanţi, iar alţi 61 de tineri urmează

 să susţină interviurile, respectiv, probele de lucru.

“Cred că acţiunea a fost reuşită, şi când spun acest lucru gândesc că participarea a fost bună de ambele părţi, atât societăţile comerciale interesate de recrutarea de personal, dar şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă”, a mai precizat Carmen Ierimiciuc.  

Luigi BĂRĂGOIU 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa școlilor de meserii, resimţită la bursa locurilor de muncă pentru tineri.
 Vizualizări articol: 2109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lipsa școlilor de meserii, resimţită la bursa locurilor de muncă pentru tineri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei