Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2014 - Anul XIX, nr. 221 (5730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cel mai probabil

Procesul care-i vizează pe Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc nu se va judeca la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intraţi în a patra lună de arest preventiv, procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi afaceristul Constantin Babiuc vor fi trimişi în judecată în următoarele săptămâni. Dar nu singuri, ci împreună cu Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, care este şi el după gratii, în prima lună de arest preventiv.

Procurorul de caz lucrează intens la acest dosar, iar dovada faptului că ancheta se apropie de finalizare este o acţiune promovată de reprezentanţii DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vineri, 19 septembrie, a fost înregistrată cererea prin care procurorii anticorupţie au solicitat ca instanţa care va judeca acest dosar să nu fie Curtea de Apel Suceava, aşa cum ar fi normal.

Practic, anchetatorii se tem de o posibilă influenţă a celor patru persoane, extrem de cunoscute de altfel pe plan local, asupra completului de judecată din Suceava căruia i-ar reveni sarcina să analizeze dosarul. Concret, reprezentanţii DNA cer ca dosarul să fie trimis la o altă instanţă din ţară, ceea ce probabil se va şi întâmpla.

 

Care sunt acuzaţiile aduse de procurorii DNA

Judecătorul Bărbuță este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată (69 de acte materiale), şi complicitate la șantaj.

Procurorului Dumitru Dîmbu i s-au pus cătuşe la mâini, fiind acuzat de DNA de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Ulterior, urmărirea penală în ceea ce-l priveşte pe Dumitru Dîmbu a fost extinsă şi pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu și pentru favorizarea făptuitorului (Codul Penal: ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani sau cu amendă).

Afaceristul Constantin Babiuc a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei pentru: complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 de acte materiale); şantaj; dare de mită; cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

 

Pentru ce este cercetat Aurel Olărean

Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuți, arestat şi el în acest dosar, este acuzat de comiterea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, șantaj şi complicitate la șantaj.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale. Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul Local, a modificării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, au arătat procurorii DNA.

 

Cele 69 de hotărâri judecătoreşti cu bucluc

Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzaţii, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.

Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuţi, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.

În 2006, după aceeași rețetă, Bărbuţă îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți, spaţiul respectiv fiind acum mărul discordiei cu omul de afaceri Arcadie Plămadă.

 

92.000 de euro, împrumutul girat de procurorul Dîmbu

În investigațiile demarate de DNA în acest dosar s-ar fi ajuns şi la Dumitru Dîmbu, amic cu afaceristul Constantin Babiuc, procurorul ajutându-l pe acesta din urmă, susţin reprezentanţii Parchetului Anticorupţie, să exercite presiuni asupra lui Arcadie Plămadă. Pentru sprijinul oferit, Babiuc i-ar fi dat 92.000 de euro unui amic de-al procurorului Dîmbu, la sugestia acestuia din urmă.

Mai mult, arată anchetatorii, Dîmbu ar fi intervenit la Poliţie şi Parchet, pentru a rezolva favorabil mai multe dosare penale întocmite pe numele unor cunoștințe de-ale sale.

În urma monitorizării, procurorii DNA au aflat şi că judecătorul Bărbuță primea tot felul de șpăgi constând în bani sau produse alimentare (carne, ouă, lactate) de la diferite persoane care aveau procese pe rolul Judecătoriei Rădăuți, pentru a primi soluții favorabile în dosare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul care-i vizează pe Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc nu se va judeca la Suceava.
 Vizualizări articol: 3325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procesul care-i vizează pe Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc nu se va judeca la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(24 sep 2014, 00:04:52
Vraja marii chestia cu alta instanta. Praf in ochi pentru prostime.
Orice om care mai citeste cate ceva stie ca judecatorii si procururii sunt ca pisica si cainele. Cat despre influenta pe care o poate avea un inculpat asupra unui judecator... basme de adormit pruncii.
Daca dosarul este bine instrumentat de catre procuror, inculpatul nu are nici o sansa in fata unui judecator.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei