Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 sep 2014 - Anul XIX, nr. 219 (5728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La bani mărunţi

Primarul din Broşteni, adus la audieri la DNA pentru un prejudiciu de 35 de miliarde de lei vechi din subvenţiile APIA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, a fost adus ieri după-amiază la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în dosarul subvenţiilor ilegale acordate de APIA. Alături de Nicolae Chiriac, la audieri a fost adus şi preşedintele Asociaţiei „Ciobănaşul”, prin intermediul căreia s-au încasat banii proveniţi din fonduri europene. Trebuie spus că asociaţia a încasat bani din subvenţii ani la rând, iar până în 2012 a fost condusă chiar de actualul edil din Broşteni. Acesta şi-a dat demisia din funcţie imediat după ce a fost ales primar, lăsându-i toate prerogativele lui Nicolae Nistor.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat în acest caz, prin încasarea ilegală de subvenţii, se ridică la 3.500.000 de lei (35 de miliarde de lei vechi).

La intrarea în sediul DNA Suceava, Nicolae Chiriac a declarat că nu cunoaște motivele pentru care a fost adus la audieri.

Tot ieri, poliţiştii anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii, la sediul Primăriei Broşteni şi la sediul Asociaţiei „Ciobănaşul”, de unde au ridicat mai multe documente pe care le-au adus la Suceava.

Procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Printre altele, primarul din Broşteni este acuzat că a intervenit pe lângă consilierii locali pentru ca aceştia să dea o hotărâre în favoarea Asociaţiei „Ciobănaşul”, reuşind astfel să obţină o serie de avantaje.

Trebuie menţionat că atât Chiriac, cât şi Nistor au refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA Suceava, dar după ce li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile au fost lăsaţi să plece acasă.

 

Peste 330 de cazuri de fraudă confirmate deja

Tot în acest dosar urmează să fie aduse la audieri şi alte persoane. Este vorba de trei funcţionari APIA, acuzaţi de dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la comiterea infracţiunii de acordare de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei.

De asemenea, ancheta a fost extinsă şi faţă de un medic veterinar concesionar şi un funcţionar din cadrul unei instituţii publice pentru comiterea a trei infracţiuni, respectiv luare de mită, înşelăciune şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Complexul dosar aflat în lucru la DNA Suceava s-a soldat până acum cu stabilirea creanţelor bugetare însoţite de 335 de decizii de recuperare a debitelor. Prejudiciul cauzat a fost calculat la trei milioane de lei, la care se mai adaugă încă un milion de lei pentru care medicul veterinar Neculai Toma de la Horodnic a întocmit dosare de subvenţie şi care au fost oprite de la plată.

Ancheta mai vizează alte şapte dosare de acordare a subvenţiei pentru asociaţii şi exploataţii de creştere a animalelor, dar şi faţă de o serie de consilii locale. De asemenea, sunt verificate şi mănăstirile, respectiv parohiile care au primit subvenţii, o expertiză în acest sens fiind în curs de derulare.

 

Cine mai este cercetat în acest dosar

Printre persoanele faţă de care s-a început urmărirea penală se regăsesc Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, dar şi Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava. Cei doi au fost arestaţi iniţial la domiciliu, dar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus măsura controlului judiciar.

Tot calitatea de inculpat o are şi Eugen Mogoş, directorul înlocuit pentru câteva săptămâni de la conducerea APIA Suceava şi între timp repus pe funcţie, dar la Călăraşi.

DNA Suceava îi mai cercetează pe consilierul judeţean Ioan Piticari, pe medicul veterinar Neculai Toma, dar şi pe o serie de angajaţi de la APIA Bucureşti şi APIA Suceava.

Dintre angajaţii APIA Suceava au calitatea de inculpat Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu şi Nicoleta Cheler. Lista inculpaţilor îi mai cuprinde pe fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban, dar şi pe un angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Lucian Ciobanu.

 

Subvenţiile ilegale au fost acordate în perioada 2010-2013

Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracţională era extrem de bine organizată.

„La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Broşteni, adus la audieri la DNA pentru un prejudiciu de 35 de miliarde de lei vechi din subvenţiile APIA.
 Vizualizări articol: 3532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul din Broşteni, adus la audieri la DNA pentru un prejudiciu de 35 de miliarde de lei vechi din subvenţiile APIA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei