Un meci de fotbal din liga județeană (Liga a IV-a), disputat în urmă cu mai bine de doi ani, între echipele Foresta Mălini și Bucovina Frătăuții Noi continuă în prezent cu „repriza a treia”, de data aceasta nu pe teren, ci în instanțele de judecată, după ce arbitrii acelei partide au fost bătuți și percheziționați abuziv.
Vinovați, susțin procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, sunt un pădurar de la Ocolul Silvic Mălini, Ionel Ghiță Nistor, oficial în cadrul clubului din Mălini, acuzat că i-ar fi bătut pe arbitri, și comisarul George Cătălin Focșineanu, trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.
Scandalul a început după ce oaspeții au marcat singurul gol al partidei
Partida de fotbal finalizată cu vânătăi s-a petrecut pe data de 16 aprilie 2012, între orele 13.00 și 15.00, la Mălini, echipa gazdelor fiind învinsă de către cea a oaspeților (scor: 0-1).
Problemele au apărut în repriza a doua, după ce polițiștii care trebuiau să asigure măsurile de ordine publică au dispărut de la stadion.
Spiritele s-au încins după ce arbitrul central, Marius Șuhan, a acordat în minutul 61 o lovitură liberă pentru echipa celor de la Frătăuții Noi, lovitură din care ospeții au marcat singurul gol al meciului.
Gazdele au ripostat, întrucât au considerat că arbitrul a acordat o lovitură indirectă, solicitând anularea golului. Au urmat mai multe minute de întrerupere în care mai multe persoane aflate pe banca tehnică a celor de la Mălini au intrat în teren, printre aceștia fiind și pădurarul Nistor. Acesta din urmă s-a apropiat de unul dintre asistenți, Adrian Ghiuță, și l-a lovit în zona feței. Centralul a eliminat trei dintre oficialii clubului gazdă, iar partida s-a desfășurat fără incidente deosebite.
Arbitri „judecați” cu pumnul în vestiar
Scandalul însă a continuat după terminarea jocului, când în zona prin care arbitrii trebuiau să ajungă la cabinele lor s-au adunat mai multe persoane, oficiali de la Foresta Mălini și spectatori.
În cele din urmă, arbitrii au reușit să ajungă la vestiarul ce le era destinat, însă aici au intrat peste ei președintele clubului din Mălini, Vasile Popescu, și pădurarul Nistor. Acesta din urmă a început să le reproșeze arbitrilor că au primit bani de la echipa oaspete pentru a le facilita câștigarea partidei, după care a început să-i ia la bătaie, lovindu-i cu pumnii peste față și peste corp.
Trebuie precizat că în urma loviturilor primite, centralul Marius Șuhan a suferit leziuni pentru care a necesitat între 14 și 16 zile de îngrijiri medicale, iar unul dintre arbitrii asistenți, Adrian Ghiuță, leziuni pentru care legiștii au stabilit 4-5 zile de îngrijiri medicale.
Schimbare: iese pădurarul, intră comisarul
După ce pădurarul agresiv a plecat din vestiar, arbitrul Șuhan a sunat la 112, solicitând intrvenția poliției.
A intrat în joc, arată procurorii, comisarul Focșineanu, care a venit însoțit de un subofițer și un tehnician criminalist.
Președintele Foresta Mălini i-a spus comisarului că la pauza dintre dintre cele două reprize a auzit o discuție între niște persoane din care reieșea că arbitrii au primit 1.500 de lei pentru a trânti meciul în favoarea oaspeților.
Fără să existe un denunț în acest sens, comisarul George Cătălin Focșineanu le-a spus arbitrilor că există o sesizare împotriva lor pentru luare de mită și a început să le controleze bagajele, după care zelosul ofițer a început să-i controleze prin buzunare în căutarea celor 1.500 de lei. Nu s-a mulțumit cu atât și s-a dus să le percheziționeze și autoturismul cu care arbitrii veniseră la Mălini.
Deși i-a percheziționat pe cei trei arbitri pentru luare de mită, comisarul Focșineanu nu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, unitatea competentă să cerceteze astfel de fapte.
Mai mult, susțineau arbitrii, comisarul de poliție a încercat să-i determine să renunțe la plângerile lor pentru lovire, explicându-se că dacă vor depune acele plângeri, vor fi cercetați pentru luare de mită.
Repriza a treia a acelui meci se va juca în perioada următoare la Judecătoria Fălticeni.
Nu putem trece cu vederea faptul că și procurorii s-au „încălzit” mai greu pentru cea de-a treia repriză și au trimis dosarul în instanță la mai bine de doi ani de la acel meci.