Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2014 - Anul XIX, nr. 218 (5727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Contraste

Ministerul Educaţiei voia manuale digitale. Elevii suceveni au primit manuale pline de mucegai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cărţi mizere, deteriorate, pline de mucegai, care au trecut prin mâinile a zeci sau sute de elevi, au fost „cadoul” oferit unor învăţăcei din judeţ, în prima zi de şcoală a acestui an şcolar. 

Acest lucru se întâmplă în vreme ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, promite o „reformă a manualelor”, tablete pentru toţi elevii de clasa I şi a II-a şi digitalizarea lecţiilor.

 

Manuale toxice pentru elevi de clasa a III-a

Câteva imagini trimise de un cititor al ziarului Monitorul de Suceava relevă faptul că, la una din şcolile „cu pretenţii” din municipiul Suceava, elevi de clasa a III-a au primit manuale de matematică editate în 2005. Numitorul comun al tuturor paginilor sunt florile de mucegai şi petele galbene de umezeală, adevăraţi inamici ai sănătăţii celor mici, ce pot cauza alergii, greţuri, dureri de cap, erupţii pe piele etc.

Elevii sunt nevoiţi să înveţe din cărţi aflate în al zecelea an de utilizare, manuale peste care timpul îndelungat de folosire, condiţiile necorespunzătoare de depozitare şi neglijenţa şi-au pus amprenta într-un mod nefast.

Cazul nu este singular, în fiecare an, pe 15 septembrie, elevii fiind aşteptaţi cu manuale aproape zdrenţuite, cu foi lipsă sau care abia se mai ţin de cotorul cărţii, cu pagini lipite cu bandă adezivă şi coperţi rupte, cărţi folosite neglijent de colegii lor mai mari.

Eleonora Bulboacă, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, spune că „într-adevăr, manualele şcolare se schimbă doar parţial. Durata unei cărţi de citit, dintr-o bibliotecă, este de 20 de ani, prin urmare zece ani de rulaj pentru un manual şcolar este enorm. Există un ordin din 2008 emis de ministerul Educaţiei, completat în 2013 printr-un alt ordin care prevede valabilitatea manualelor tipărite, aceasta fiind de patru ani. Cu toate acestea, sumele alocate de minister pentru achiziţia de manuale sunt insuficiente pentru nevoile reale. Fiecare şcoală, anual, poate achiziţiona doar 10-15% din necesarul de cărţi. În şcoli se primesc manuale noi în număr redus. Sumele sunt reduse faţă de nevoile existente”.

 

Inspectoratul şcolar a cumpărat cărţi de 577.000 de lei

Suma alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru manualele elevilor suceveni, pentru anul şcolar 2014-2015, este de 577.000 de lei.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, „IŞJ Suceava a contractat 20 de edituri care vor furniza manuale noi în acest an şcolar”.

Fondurile au fost alocate pentru completarea stocurilor (acolo unde este cazul) şi pentru înlocuirea manualelor aflate în stadiu avansat de uzură, pentru învăţământul primar (excepţie fac clasele I şi a II-a), gimnazial şi clasele a IX-a şi a X-a. Pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, cumpărarea manualelor şcolare se face de către părinţi de pe piaţa liberă. Inspectoratul Şcolar Suceava a comandat, pentru acest an şcolar, 392 de titluri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educaţiei voia manuale digitale. Elevii suceveni au primit manuale pline de mucegai.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ministerul Educaţiei voia manuale digitale. Elevii suceveni au primit manuale pline de mucegai4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Invatamantul la pamant trimis de
(19 sep 2014, 11:21:49
Vorbim de invatamant dar e valabil si pentru sanatate,si pentru infrastructura.
Criza învăţământului din România nu mai poate fi ţinută sub preş. Din şcoala generală vor ieşi tot analfabeţi, din liceu tot inculţi şi din facultăţi tot generaţii de tineri dezabuzaţi, dresaţi să nu creadă în nimic, decât în atotputernicia pilei şi în binefacerile şpăgii. De vreo zece-doisprezece ani, absolvenţii de facultăţi se află sub nivelul de pregătire al unui licean mediocru de altădată. Cauzele sunt multiple şi scuzele nu lipsesc. Nu ultima este constanta subfinanţare a învăţământului. drept c-au şi fost puternic infiltraţi cu lideri sindicali ce jucau la două capete: pe de o parte, mimau intransigenţa în procesul negocierilor cu potentaţii politici, pe de alta, o dădeau cotită, "reconciliindu-se" în vilele de protocol ale ministerului.
2.   Invatamantul la pamant trimis de
(19 sep 2014, 11:26:53
Ce-a ieşit din această farsă se vede astăzi: un învăţământ harcea-parcea, nici cal, nici măgar, întizând mâna tremurândă după frânghia unei spectru amorf numit "reformă". Pe parcurs, s-a făcut praf tot ceea ce constituie baza obligatorie a procesului educaţional: rigoarea, disciplina, simţul mizei, respectul de sine. Numiţi politic, directorii de şcoli au înţeles să transforme unitatea din subordine într-un fief personal, în care abuzul, subiectivitatea agresivă şi terorea au făcut şi fac în continuare legea. Dacă nu vom accepta că profesorul e un membru de elită al comunităţii, dacă respectul pentru notă, catalog şi prezenţă vor fi considerate valori "învechite", discuţia se poate opri aici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei