Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2014 - Anul XIX, nr. 218 (5727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tineri cineaşti

Elevi suceveni medaliaţi la Festivalul Mondial al Cinematografiei pentru Amatori din Slovacia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava au fost recompensaţi cu Medalia anuală UNICA a Festivalului Mondial al Cinematografiei pentru Amatori, din Slovacia.

Elevi membri ai Clubului Video Art, de la colegiul menţionat, au făcut parte din delegația României la Festivalul și Congresul anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori (Union International du Cinema – UNICA) desfășurat în acest an în localitatea Piestany, din Slovacia.

Medalia anuală UNICA se acordă participanților care au contribuții importante la dezvoltarea cinematografiei în rândurile amatorilor.

 

O săptămână de film pentru elevii suceveni

Filmele cineamatorilor suceveni prezentate în concurs au fost: „Un vis pe două roți” (Claudiu Băncilă și Eduard Mazilu), animația „Creează-ți propria fericire” (Bianca Băițan) și „Adulții și realitatea” (Elena Rîșca și Florin Posastiuc).

Potrivit prof. Viorel Ieremie, coordonatorul Clubului Video Art, „primul film a fost recompensat cu diploma de onoare, distincție care, pe scara valorică a premiilor acestei competiții, a reprezentat, după declarația juriului, o recunoaștere a valenței educative mobilizatoare a mesajului transmis prin intermediul acestuia, iar cel de-al doilea a primit o distincție privind recunoașterea contribuției la promovarea filmului de animație în rândul tinerilor cineaști”.

„De altfel, prestația adolescenților suceveni a fost una impecabilă sub raport competițional”, a mai arătat Viorel Ieremie. În afară de prezentarea în concurs a filmelor mai sus menționate, pe parcursul unei întregi săptămâni, tinerii suceveni de la Colegiul „Petru Rareş” au participat, în cadrul unui workshop internațional, la realizarea unor filme propuse, ca scenariu și mod de realizare, de organizatorii din Slovacia. Conduși de un regizor profesionist al țării gazdă, tinerii suceveni au trebuit să lucreze în echipe mixte, internaționale, în vederea realizării proiectelor cinematografice propuse, proiecte care au fost prezentate în ultima zi a festivalului, în cadrul Galei decernării premiilor UNICA 2014. Pe lângă proiectele realizate în comun cu tinerii din mai multe țări, elevii Clubului Video Art au realizat propria lor producție, un reportaj în care s-a reflectat derularea întregului festival de-a lungul întregii săptămâni (interviuri cu personalitățile marcante ale UNICA – Georges Fodeur, președinte, Jan Essinger, secretar general, cât și membri ai diferitelor delegații internaționale, evenimente, etape de concurs).

 

Municipiul Suceava va găzdui acest festival în 2016

În 2016, municipiul Suceava va fi gazda Festivalului Mondial al Cinematografiei pentru Amatori, iar în 2015, evenimentul va avea loc la Sankt Petersburg, în Rusia.

„Suntem conștienți că prezența noastră acolo a reprezentat doar un pas în parcursul unui mare eveniment, ediția din 2016 a Festivalului Mondial al Cinematografiei de Amatori, eveniment pe care Suceava îl va găzdui, sperăm, cu cinste”, a punctat Viorel Ieremie.

Acesta a mai povestit că punctul fierbinte al Congresului s-a dovedit, în mod neașteptat, stabilirea țării organizatoare a ediției din 2016. Deși prevederile erau clare, în sensul că se stabilește țara organizatoare cu trei ani înainte (în cazul acesta, candidata votată în congresul de anul trecut a fost România), o altă țară și-a depus în mod surprinzător candidatura, Cehia, ţară ce avea câteva atuuri, respectiv recomandările scrise ale unor membri ai Comitetului director al UNICA și suportul țării gazdă, Slovacia.

„Ne-am văzut încolțiți cumva de situație, însă legalitatea și spiritul de corectitudine care au tronat de-a lungul întregii manifestări și-au spus cuvântul. În momentul în care am prezentat în plenul congresului dovezile legale, privind candidatura nestatutară a Cehiei, lucrurile s-au schimbat în favoarea noastră. Mai mult decât atât, membri ai unor delegații străine s-au ridicat în plen, susținând că discuția referitoare la ediția din  2016 nici nu trebuia să aibă loc. România a fost votată regulamentar anul trecut, ca atare regulamentul trebuie respectat în orice circumstanță, iar crearea unui precedent ar fi mai mult decât nedorită”, a mai explicat profesorul.

Deplasarea elevilor la acest festival s-a făcut cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi suceveni medaliaţi la Festivalul Mondial al Cinematografiei pentru Amatori din Slovacia.
 Vizualizări articol: 1772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevi suceveni medaliaţi la Festivalul Mondial al Cinematografiei pentru Amatori din Slovacia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei