Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2014 - Anul XIX, nr. 216 (5725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dacă se asociază

Fermierii suceveni vor putea să exporte în Franţa cantităţi importante de cereale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fermierii din judeţ ar putea să exporte în Franţa cantități importante de cereale în cazul în care se vor asocia. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a readus ieri în discuţie necesitatea asocierii fermierilor suceveni în vederea înfiinţării unui parc agricol sau a unei cooperative agricole după un model din Franţa, astfel încât să aibă capacitatea de a livra cantităţi importante de produse agricole şi la un preţ mai bun. Cătălin Nechifor a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de  presă pe care a susţinut-o alături de şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, şi de doi fermieri suceveni, Carla Dălteanu şi Gheorghe Chiriac, cei trei participând recent în Franţa la un schimb de experienţă cu agricultori din această ţară. Nechifor a spus că cei trei, dar şi alţi fermieri suceveni, au vizitat cooperativa Cavac dintr-o regiune din Vestul Franţei, din care fac parte nu mai puţin de 6.000 de fermieri.

„Înţeleg că au venit cu foarte multe informaţii interesante. Şi vreau să reamintesc de iniţiativa de a crea un parc agricol la nivelul judeţului Suceava. Acum înţeleg că sunt planuri mai ample pentru ca acest parc să cuprindă un teritoriu mai important, şi nu doar Suceava, ci şi judeţele Iaşi şi Botoşani”, a spus şeful administraţiei judeţene. Cătălin Nechifor a spus că în Franţa, conducerea cooperativei Cavac avea informaţii cu privire la potenţialul agricol al României şi în special al judeţului Suceava. Mai mult, el a precizat că în cadrul discuţiilor avute cu fermierii suceveni, conducerea cooperativei Cavac a venit cu mai multe soluţii de colaborare concrete, una dintre acestea fiind construcţia unor silozuri pentru cereale în judeţul Suceava, investiţie care ar urma să fie realizată de partea franceză.

 

Fermierii suceveni şi-ar putea vinde cerealele la preţuri cu 30% mai mari decât cele pe care le obţin în România

Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că intenţionează ca în perioada imediat următoare să organizeze o şedinţă a Consiliului consultativ al agricultorilor din judeţul Suceava în care vor fi prezentate concluziile vizitei din Franţa, dar şi modul de asociere, fie prin înfiinţarea unui parc agricol, fie a unei cooperative agricole.

„Vedem care este cea mai bună variantă, pentru că va trebui să ne dezvoltăm şi cu bani europeni, şi atunci trebuie să ştim dacă pe cooperativă putem să facem ceva în sensul ăsta, dacă nu vom merge pe parc agricol. Vom decide care e formula cea mai benefică”, a declarat Cătălin Nechifor.

El a subliniat că partenerii francezi au anunţat că vor construi silozurile în care ar urma să fie depozitate cerealele fermierilor suceveni, acestea urmând să fie transportate apoi pe calea ferată către Dunăre, şi mai departe, pe vapor, către Franţa. În aceste condiţii, Nechifor a arătat că silozurile pentru cereale ar urma să fie construite într-o locaţie aflată în apropierea unei staţii CFR. Şeful administraţiei judeţene a arătat că fermierii suceveni vor putea să vândă cereale în Franţa la preţuri cu 30% mai mari decât cele practicate acum în România. De asemenea, Nechifor a spus că în situaţia în care se vor asocia, fermierii suceveni vor avea posibilitatea să obţină preţuri mult mai mici la achiziţia materialelor necesare activităţii tuturor membrilor din viitoarea asociaţie. El a mai precizat că la ultima şedinţă a Consiliului consultativ al agricultorilor au fost prezenţi aproximativ 150 de agricultori din judeţul Suceava.

La rândul său, şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, a declarat că în perioada 23 – 25 octombrie a.c., directorul general al cooperativei Cavac va fi prezent în judeţul Suceava.

„Dumnealui a rămas foarte impresionat de ce potenţial avem în judeţ. El lucrează deja cu România, iar aici în judeţul Suceava vrea să lucreze cu o structură asociativă şi nu cu fermieri individuali. Ne-a întrebat dacă putem să livrăm un vapor cu grâu. I-am spus că nu putem, pentru că nu avem o structură asociativă. Şi dacă nu vom avea aşa ceva, pentru a şti ce cantităţi sunt în judeţ, niciodată nu vom putea livra un vapor de grâu”, a precizat Costan. El a adăugat că până la vizita directorului cooperativei Cavac vor trebui demarate procedurile pentru înfiinţarea noului parc agricol din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii suceveni vor putea să exporte în Franţa cantităţi importante de cereale.
 Vizualizări articol: 1488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii suceveni vor putea să exporte în Franţa cantităţi importante de cereale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei