În dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA Suceava au apărut alte șase nume noi. Față de aceste persoane, dar și pentru altele împotriva cărora s-a început urmărirea penală acum câteva luni procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, efectuează acum cercetări și vizavi de infracțiunile de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, fapte pedepsite cu închisoare de la 1-5 ani.
Potrivit anchetatorilor, printre persoanele împotriva cărora s-a pus în acțiune urmărirea penală se numără și un primar de oraș care a beneficiat de subvenții ilegale în valoare de 741.965 de lei, totul cu sprijinul unor funcționari din APIA Suceava.
Reprezentanții DNA Suceava au precizat că numele persoanelor față de care s-a început urmărirea penală în cursul zilei de ieri vor fi anunțate în perioada următoare, dar din informațiile pe care le deținem este vorba de Nicolae Chiriac, primarul orașului Broșteni. Contactat telefonic, Nicolae Chiriac a refuzat să intre în prea multe detalii, mărginindu-se să precizeze că nu a fost înștiințat de nici o acțiune împotriva sa și că nu a fost audiat de procurori în acest dosar.
Primarul care a beneficiat ilegal de cei 741.965 de lei este anchetat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Trebuie spus că Nicolae Chiriac a fost președinte al Asociației Ciobănașul, care de-a lungul timpului a beneficiat de fonduri importante având ca sursă de proveniență APIA. Primarul din Broșteni s-a retras din asociație în 2012, când a fost ales în actuala funcție, dar oamenii din zonă spun că tot el este cel care o conduce de facto. De-a lungul timpului, au existat mai multe reclamații vizavi posibile încălcări ale legii de către Nicolae Chiriac în ceea ce privește banii proveniți din subvenții europene, dar până acum aceste probleme nu s-au confirmat.
Peste 330 de cazuri de fraudă confirmate deja
Tot în acest dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale și începerea urmăririi penale față de trei funcționari APIA, acuzați de dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la comiterea infracțiunii de acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției.
Cercetări se efectuează și față de un medic veterinar concesionar și un funcționar din cadrul unei instituții publice pentru comiterea a trei infracțiuni, respectiv luare de mită, înșelăciune și prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Complexul dosar aflat în lucru la DNA Suceava s-a soldat până acum cu stabilirea creanțelor bugetare însoțite de 335 de decizii de recuperare a debitelor. Prejudiciul cauzat a fost calculat la trei milioane de lei, la care se mai adaugă încă un milion de lei pentru care medicul veterinar Neculai Toma de la Horodnic a întocmit dosare de subvenție și care au fost oprite de la plată.
Ancheta mai vizează alte șapte dosare de acordare a subvenției pentru asociații și exploatații de creștere a animalelor, dar și față de o serie de consilii locale. De asemenea, sunt în vizor și mănăstirile, respectiv parohiile care au primit subvenții, o expertiză în acest sens fiind în curs de derulare.
Cine sunt cele zece persoane urmărite penal
Din cei 19 inculpați din acest dosar, până în prezent se cunosc deja 13 nume. Patru dintre acestea sunt din București, iar celelalte nouă sunt din Suceava. Este vorba de acele persoane față de care urmărirea penală a început încă de acum câteva luni. Lista este deschisă de Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România.
În ceea ce privește cei nouă suceveni cercetați, cap de listă este Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava.
Tot calitatea de inculpat o are și Eugen Mogoș, directorul înlocuit pentru câteva săptămâni de la conducerea APIA Suceava și între timp repus pe funcție, dar la Călărași.
DNA Suceava îi mai cercetează pe consilierul județean Ioan Piticari, pe medicul veterinar Neculai Toma, dar și pe o serie de angajați de la APIA București și APIA Suceava.
Dintre angajații APIA Suceava au calitatea de inculpat Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu și Nicoleta Cheler. Lista inculpaților îi mai cuprinde pe fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Șerban, dar și pe un angajat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Lucian Ciobanu.
Lista se încheie cu alte trei persoane de la structura centrală a APIA.
Subvențiile ilegale au fost acordate în perioada 2010-2013
Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracțională era extrem de bine organizată.
„La nivelul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Centrul Județean Suceava, funcționari cu atribuții de verificare și aprobare a dosarelor de subvenție au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenții, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii și nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și I.F. cu acest domeniu), precum și în cazul unor parohii și mănăstiri din județul Suceava ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava)”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.
Anchetă extinsă
Alte șase persoane urmărite penal în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA Suceava
