Escrocul Ovidiu Rusu a mai primit ieri o pedeapsă: 10 ani de închisoare într-un alt dosar. Rădăuțeanul este închis la penitenciarul din Iași, el fiind deja condamnat la finele lui 2012 la 9 ani de închisoare, după ce, din spatele gratiilor, cu un telefon mobil și acte falsificate, a păcălit zeci de persoane că este magistrat și că poate obține soluții favorabile în dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată ori poate scoate din pușcării deținuți.
Ovidiu Rusu a fost trimis în judecată în luna mai a acestui an de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat de aceleași gen de înșelăciuni, de data aceasta comise cu complicitatea involuntară a unor polițiști, jandarmi și autorități locale.
Vineri, Tribunalul Suceava a dat sentința în acest dosar și l-a condamnat pe Rusu la 10 ani de închisoare, fiind obligat și la plata unor daune materiale de aproximativ 16.000 de euro, către două dintre victimele sale.
Sentința nu este însă definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.
„Alo, domnu’primar, la telefon șeful Poliției Române…”
Față de înșelăciunile pentru care a fost condamnat inițial la 9 ani de închisoare (prejudiciul de atunci, aproximativ 100.000 de euro), Ovidiu Rusu și-a „upgradat” modul de operare și, pentru a-și convinge noile victime că au de-a face într-adevăr cu un magistrat, a apelat la ajutorul unor polițiști, jandarmi și funcționari publici (primar, viceprimar). Aceștia din urmă erau contactați, fie la postul de poliție, de jadarmi sau la primării, de Ovidiu Rusu, care îi suna din penitenciar și le cerea să îi intermedieze legătura cu viitoarele sale victime, susținând că este procuror ori chiar șeful Poliției Române. Practic, le cerea autorităților să le transmită numerele sale de telefon unor persoane, susținând că are nevoie să ia legătura cu acestea în interes de serviciu.
Victimele aveau rude arestate ori condamnate la închisoare, iar deținutul originar din Rădăuți le îmbuiba capul că este procuror la București și că le poate scoate neamurile de după gratii. Contra cost, evident. Cum intermedierea era făcută involuntar de oameni în uniformă sau cu funcții în administrație, o parte dintre cei păcăliți nici nu s-au gândit că au de-a face cu un escroc și au trimis mii de euro pentru a-și vedea rudele din nou acasă.
A pățit-o chiar primarul din Todirești, care, așa cum se arată în rechizitoriul anchetatorilor, pe data de 17 septembrie 2012, a fost sunat pe telefonul fix de la primărie de un bărbat care s-a recomandat a fi șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă, și care i-a cerut edilului să-i transmită două numere de telefon unei femei din localitate, al cărei soț fusese arestat preventiv cu câteva zile în urmă.
Primarul l-a delegat pe viceprimar să rezolve misiunea primită de la ditamai „chestorul”, iar al doilea om din Primăria Todirești a găsit-o pe femeie și i-a transmis că o caută șeful Poliției Române, dându-i cele două numere transmise chipurile de acesta din urmă.
Femeia l-a sunat pe „chestor” (nimeni altul decât deținutul Ovidiu Rusu), care i-a spus că poate obține eliberarea soțului ei din arest, însă i-a cerut în schimb 4.000 de euro.
Din fericire, banii nu au mai ajuns la „chestor”, așa cum s-a petrecut în multe alte escrocherii comise de Ovidiu Rusu, pentru că femeia i-a spus pretinsului șef din poliție că nu are de unde scoate atâția bani, motiv pentru care nu a mai fost contactată telefonic de escroc.
A plătit 13.500 de euro, sperând că își va scoate fiul din penitenciar
Dintre părțile vătămate în acest dosar, cea mai mare sumă de bani a plătit-o Maria Olenici, din comuna Horodnic de Sus, care a crezut că într-adevăr vorbește cu un procuror care îi poate scăpa fiul de pușcărie. Acesta din urmă a fost arestat în baza unui mandat european emis de autoritățile din Italia, fiind acuzat că a violat o minoră.
Maria Olenici a fost contactată telefonic de „procurorul Oprea”, care i-a spus că poate obține eliberarea fiului ei din penitenciar, pe caz de boală, contra sumei de 2.000 de euro.
Femeia a trimis întreaga sumă, însă, după câteva zile, a fost sunată din nou de „procuror”, care i-a mai cerut încă 4.000 de euro.
Apoi, i-a mai cerut alți 5.000 de euro, chipurile pentru despăgubirea victimei infracțiunii de viol pentru care a fost arestat fiul Mariei Olenici.
Și dacă tot i-a mers, „procurorul” a mai inventat o taxă: 2.500 de euro pentru „transportul dus-întors al polițiștilor Interpol”.
Maria Olenici a cerut disperată ajutorul rudelor ei care munceau în străinătate și a trimis de fiecare dată sumele solicitate. În acea perioadă, a citit în presa locală un articol despre alte înșelăciuni similare ale deținutului Ovidiu Rusu și așa și-a dat seama că același personaj a înșelat-o și pe ea.
Din păcate pentru femeie, ea apucase să trimită 13.500 de euro.
În toate cazurile, banii erau expediați prin serviciile de transfer bancar (Western Union), pe numele mai multor persoane, care, la rândul lor, nu știau de unde provin acele sume (sau cel puțin nu s-a putut dovedi acest lucru), crezând doar că îi fac un serviciu lui Ovidiu Rusu, pentru că acesta era închis în penitenciar și nu putea să ridice personal banii.
Sentință judecători
Zece ani de pușcărie pentru deținutul care înșela oameni folosindu-se de polițiști, jandarmi și autorități locale
