Se strânge lațul

UPDATE: Olărean a fost arestat pentru 30 de zile pentru infracțiunea de șantaj



Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi
Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis vineri arestarea lui Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuți, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru infracțiunea de șantaj.
Olărean a fost ridicat joi după-amiază de procurorii și polițiștii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție. Acuzațiile aduse edilului rădăuțean sunt de abuz în serviciu și șantaj, fapte comise în ultimele săptămâni, dar care sunt în strânsă concordanță cu dosarul în care sunt arestați deja procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuță și afaceristul Constantin Babiuc.
Potrivit unor surse judiciare, Olărean ar fi încercat să-l constrângă pe consilierul local Traian Andronachi să voteze un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind modificarea onorariului pe care administrația rădăuțeană trebuia să-l achite către avocata Marinela Prodan într-un dosar care se referă la un spațiu din incinta fostei Biblioteci Orășenești, intrată de ani buni în proprietatea SC Obcina SA Rădăuți, firmă administrată de Arcadie Plămadă.
În schimbul acestui vot, edilul i-ar fi spus lui Traian Andronachi că nu o va concedia pe soția acestuia din urmă din funcția de bibliotecar, post aflat în organigrama Primăriei Rădăuți.
Aseară, procurorii DNA l-au audiat pe consilierul Traian Andronachi, dar acesta a refuzat să facă orice fel de declarație la ieșirea din sediul acestei instituții.
Tot spre București, și tot pentru audieri, cel mai probabil în calitate de martori, mergeau aseară și viceprimarul Dumitru Ciobotariu, dar și consilierii locali Simion Sticleț și Tiberiu Maerean.
Plângerea penală depusă recent de afaceristul Arcadie Plămadă, exact pe aceeași temă
Recent, structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție a fost sesizată de omul de afaceri Arcadie Plămadă exact despre acest caz de abuz în serviciu, mai puțin partea cu șantajul, aspecte despre care Monitorul de Suceava a scris în ediția din data de 28 august 2014.
Mai exact, Arcadie Plămadă reclama faptul că prin hotărârea de Consiliu Local pe care încerca Aurel Olărean s-o promoveze, privind acordarea unui onorariu avocațial fix în valoare de 50.000 de lei și a unui onorariu de succes de 15.000 de euro către avocata Marinela Prodan nu se încearcă decât ștergerea unei alte ilegalități, comisă în vara anului 2010.
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost inițiat de primarul Aurel Olărean la începutul lui august, dar nu a reușit să treacă în două ședințe consecutive din cauza opoziției consilierilor locali. În expunerea de motive semnată tot de primarul Olărean se arată că se impune modificarea HCL 128 din 22 iulie 2010 întrucât „trebuie precizat cu exactitate cuantumul onorariului fix și cuantumul onorariului de succes datorat în cazul atingerii scopului, și anume obținerea reposesiei imobilului situat în municipiul Rădăuți, strada Unirii, nr. 68. Onorariul se va acorda proporțional cu suprafața din construcție câștigată și evaluată (parter sau etaj)”.
Trebuie spus că prin HCL 128 din 22 iulie 2010, avocata Marinela Prodan, nimeni alta decât soția fostului senator PDL Tiberiu Prodan, ar fi urmat să primească din partea Primăriei Rădăuți un onorariu de succes în valoare totală de 65.000 de euro. Din 2010 și până în prezent, Marinela Prodan s-a prezentat la termenele de judecată dintre SC Obcina SA și Primăria Rădăuți, mai exact în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibliotecii Orășenești. Este același dosar care a avut nu mai puțin de 32 de termene și care a intrat în atenția DNA, conducând printre altele la începerea urmăririi penale față de judecătoarea Daniela Prandea, cercetată sub control judiciar pentru luare de mită și complicitate la șantaj.
În acest dosar, Daniela Prandea avea rolul de a-l ține în șah pe Arcadie Plămadă cu spațiul privind Biblioteca Orășenească, acolo unde Constantin Babiuc primise o suprafață de circa 140 mp în urma unei manevre obscure a judecătorului Bogdan Bărbuță. Toate acestea în ciuda faptului că SC Obcina SA Rădăuți câștigase definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 17 iunie 2008 dreptul asupra Bibliotecii Orășenești.
Iată ce scria Monitorul de Suceava acum două săptămâni
În articolul de acum două săptămâni am arătat că Aurel Olărean încerca să modifice Hotărârea de Consiliu Local prin care avocata Marinela Prodan urma să încaseze 65.000 de euro, din care 50.000 de euro onorariu fix și 15.000 de euro onorariu de succes.
În plângerea trimisă la DNA de omul de afaceri Arcadie Plămadă se arată că era nevoie de o licitație pentru desemnarea unui avocat care să reprezinte interesele Primăriei Rădăuți, și asta pentru că suma pusă în joc era mai mare de 30.000 de euro, încălcându-se astfel prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
„Solicit cercetarea primarului Aurel Olărean pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice deoarece prin semnarea unui contract de asistență judiciară cu încălcarea legislației a creat un prejudiciu de 65.000 de euro. De asemenea, solicit efectuarea de cercetări pentru fals în declarații. Deși primarul Aurel Olărean susține că nu a semnat contractul de asistență judiciară, ulterior, printr-o adresă trimisă la acest dosar specifică exact contrariul: «Prodan Marinela este mandatată să reprezinte atât interesele Primăriei municipiului Rădăuți cât și ale municipiului Rădăuți. Între noi, Primăria municipiului Rădăuți, și doamna avocat Prodan Marinela există contractul de asistență juridică nr. 11967/16.08.2010 care este în vigoare»”, se arată în plângerea penală depusă de administratorul SC Obcina SA Rădăuți.
Olărean, trimis deja în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor
Aurel Olărean este deja judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ca urmare a plângerilor făcute de consilierul local Simion Sticleț și consilierul județean Nistor Tătar, la care s-a conexat și plângerea făcută de Instituția Prefectului împotriva edilului, acuzat că a sfidat pur și simplu legea și a refuzat să demareze procedurile pentru înlocuirea consilierului local Nistor Tătar (care și-a dat demisia din Consiliul Local Rădăuți) cu primul supleant de pe listele electorale ale USL, Simion Sticleț.
Refuzul lui Aurel Olărean s-a perpetuat vreme de aproape jumătate de an din momentul în care consilierul local și-a dat demisia.
Reprezentanții USL, din rândul cărora făcea parte și Nistor Tătar, s-au adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe Olărean să îl valideze pe noul consilier local, însă, chiar și cu sentința penală pe masă, primarul a rămas neclintit în decizia sa.
Nici la următoarea ședință ordinară a Consiliului Local primarul Olărean nu făcut nimic pentru a fi validat consilierul Sticleț. Întrebat de ce nu a inițiat un proiect de hotărâre privind validarea lui Simion Sticleț, primarul a reacționat (potrivit procesului-verbal întocmit în urma acelei ședințe): „Legiuitorul nu vine cu nici o măsură asupra persoanei care nu semnează acel certificat constatator. (…) Închideți ghilimelele și spuneți citat Olărean”.
„Prin neîndeplinirea acestor atribuții, învinuitul a cauzat o vătămare intereselor legale ale părții vătămate (n.r. – Simion Sticleț), concretizată în dreptul acesteia de a îndeplini o funcție de autoritate publică și de a-și exercita mandatul încredințat în urma votului liber exprimat de membrii colectivității locale, în fața cărora este responsabilă”, se preciza în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava remis presei la finele lunii ianuarie a acestui an.
Precizările DNA în cazul reținerii primarului Aurel Olărean
Aurel Olărean primarul municipiului Rădăuți, a fost reținut joi seară pentru o perioadă de 24 de ore. El este acuzat de comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– șantaj,
– complicitate la șantaj.
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul 27.01.2011 – 03.04.2014, inculpatul Olărean Aurel, primar al Municipiului Rădăuți, împreună cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecător la Judecătoria Rădăuți, inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, Dîmbu Dumitru, procuror șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat în prezentul dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți (având destinația magazin alimentar și bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17.06.2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real, imobilul sus menționat.
Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20.06.2006, pronunțată de către Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în numele acestei unități administrativ-teritoriale, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenționat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistență juridică.
Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuți. Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat și la procurorul șef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril și invocând autoritatea și voința expresă a numitului Dîmbu Dumitru.
În luna august 2010, inculpatul Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziției, estimată […] nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziție de produse ori servicii […]), cât și prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui de onorariu avocațial de succes de 10% din valoarea de piață a unui imobil de 153.800 euro).
La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.
Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.
Inculpatului Olărean Aurel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile formulate, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, acesta urmând a fi prezentat, în cursul zilei de 12 septembrie 2014, la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi
Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi
Primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, dus la mașină și escortat la DNA București
Primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, dus la mașină și escortat la DNA București
Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi
Olărean este suspectat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj, victimă fiind consilierul local Traian Andronachi


Recomandări

Prezență numeroasă la a treia ediție a Concursului Național de Poezie Religioasă Tânără „Light of Life”

Prezență numeroasă la a treia ediție a Concursului Național de Poezie Religioasă Tânără „Light of Life”
Prezență numeroasă la a treia ediție a Concursului Național de Poezie Religioasă Tânără „Light of Life”