Groapa de gunoi de pe Mestecăniș este văzută ca o adevărată bombă ecologică de sătenii din satul Mestecăniș, dar și de cei din Valea Putnei. Chiar dacă lucrările sunt aproape finalizate, zeci de săteni, în special din Mestecăniș, au decis să apeleze la ultima soluție care ar putea duce la oprirea activităților și readucerea terenului la starea inițială. Această soluție se traduce printr-o acțiune în justiție, care și-a consumat deja primul episod la Tribunalul Suceava. După mai multe termene de judecată, magistrații acestei instanțe au decis să respingă acțiunea privind suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care terenul de pe Mestecăniș a fost dat în folosință celor de la Consiliul Județean Suceava în vederea construirii depozitului de gunoi. Nemulțumiți de această soluție, sătenii anunță că o vor ataca la Curtea de Apel Suceava.
În cererea de chemare în judecată, reclamanții arată că depozitul situat în vârf de munte, la o altitudine de 1.100 de metri, prezintă un pericol iminent pentru siguranța lor, în special din punct de vedere al sănătății.
Groapa de gunoi este amplasată la numai 1,5 kilometri de satele Mestecăniș și Valea Putnei, iar oamenii spun că în momentul în care va fi dată în exploatare aceasta riscă să le facă viața un coșmar.
Sătenii reclamă că pământul excavat, un adevărat munte, a fost dislocat și depozitat chiar deasupra caselor în care locuiesc și se poate produce oricând o tragedie.
În ciuda faptului că lucrările la groapa de gunoi au început de circa doi ani, sătenii spun că au aflat abia dintr-o emisiune difuzată pe TVR2, în data de 23 februarie 2014, ocazie cu care au luat la cunoștință despre „efectele devastatoare” ale construirii obiectivului de pe Mestecăniș.
De ce a fost respinsă acțiunea
De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Pojorâta și ai Consiliului Județean Suceava susțin că acest proiect s-a derulat cu respectarea tuturor normelor în vigoare, începând de la hotărâri de Consiliu Local și până la avize de mediu.
„Tribunalul înțelege că demersul reclamanților vizează de fapt amplasamentul stabilit de autorități pentru construcția obiectivului de investiții «Depozit ecologic Pojorâta» în cadrul proiectului «Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava», și reține că aceștia reclamă un interes propriu în cauză, invocând dreptul propriu la viață și la sănătate, dreptul la un mediu sănătos, dar și interese economice zonale legate de cultivarea unor plante și comercializarea unor produse autohtone, sau promovarea turismului, reclamanții susținând că un asemenea obiectiv compromite activități, afectează drepturi. Toate aceste chestiuni sunt sensibile și nu poate fi negat faptul că amplasarea unui depozit de deșeuri într-o zonă montană, mai ales unde se practică turismul, poate da naștere la controverse”, se arată în soluția Tribunalului Suceava.
Cu toate acestea, judecătorul a considerat că nu se impune suspendarea actelor care au stat la baza demarării lucrărilor la groapa de gunoi de pe Mestecăniș, existând un echilibru între interesul public și problemele semnalate de săteni.
Și avocatul Ștefan Gudula, cel care reprezintă interesele Primăriei Pojorâta este de părere că soluția de la Tribunalul Suceava este una corectă.
„La emiterea Hotărârii de Consiliu Local care a avut ca obiect darea în folosință a suprafeței de teren pentru construcția depozitului de deșeuri s-au respectat toate normele legale privind proprietatea publică. Din punctul nostru de vedere, contestatarii trebuiau să se îndrepte împotriva actelor emise ulterior”, a precizat avocatul Ștefan Gudula.
În vârf de munte vor fi depozitate 350.000 de tone de deșeuri
Groapa de gunoi de pe Mestecăniș este realizată printr-un program finanțat din fonduri europene care vizează gestionarea deșeurilor din județul Suceava. La 25 ianuarie 2013, președintele Consiliului Județean Suceava (CJ), Cătălin Nechifor, a semnat cu reprezentanții firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria și SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcția și punerea în funcțiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din județul Suceava“. Depozitul va funcționa până în anul 2037, urmând să fie depuse 350.000 de tone de deșeuri. Mai trebuie spus că în total, groapa de gunoi de pe Mestecăniș se va întinde pe o suprafață de 9 hectare.
Ultima șansă
Zeci de săteni din Mestecăniș se luptă în instanță pentru a scăpa de groapa de gunoi construită în vârf de munte
