Restricții

Vacile, oile și caprele din Botoșani au interdicție la târgurile din Suceava



Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, la Comitetul pentru Situații de Urgență
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, la Comitetul pentru Situații de Urgență

Autoritățile județului Suceava au decis, ieri, impunerea de restricții pentru circulația animalelor, după ce „Boala limbii albastre”- Bluetongue a fost confirmată într-o gospodărie din județul vecin, Botoșani. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a dat ieri ordin de interzicere a accesului vacilor, oilor și caprelor din județul vecin la târgurile din județ. În urma confirmării unui focar de boală la Bacău, județul Suceava, cu excepția câtorva localități de la granița cu Ucraina, se află oricum în zona de restricție și supraveghere, instituită pe o rază de 150 de km în jurul focarului. Confirmarea unui caz la Botoșani, la o gospodărie din satul Romanești, sporește însă gradul de alertă al autorităților sucevene. Circulația bovinelor, ovinelor și caprinelor, speciile sensibile la boală, se face în condiții speciale sanitar-veterinare, fiind permisă doar deplasarea în alte zone aflate sub restricții și numai pentru sacrificări de necesitate în abatoare.
Comitetul pentru Situații de Urgență – Centrul local pentru Combaterea Bolilor al județului Suceava s-a întrunit, ieri, de urgență pentru a dispune măsuri în vederea prevenirii apariției bolii la animalele de la noi. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, a prezentat condițiile în care apare boala, căile de transmitere, semnele după care poate fi recunoscută și măsurile de combatere, dar din păcate folosirea limbajului de specialitate a făcut informațiile puțin accesibile pentru marea majoritate a celorlalți membri ai Comitetului. Din clarificările ulterioare, cerute de prefectul Sinescu atât șefului DSV, cât și directorului Direcției de Sănătate Publică, dr. Ludovic Abiței, a reieșit clar că uciderea țânțarilor, ținerea sub control a comerțului cu animale și curățenia sunt cele mai eficiente metode de prevenire a „bolii limbii albastre”. Dr. Leon Postolache a precizat că subspecia de țânțari care asigură transmiterea bolii de la un animal la altul nu a fost identificată în județul Suceava, iar riscul se reduce pe măsură ce scad temperaturile. Potrivit medicului veterinar, țânțarii transmițători au nevoie de temperaturi de peste 6 grade Celsius în timpul nopții pentru a fi activi.
Distrugerea țânțarilor și curățenia, cele mai bune metode de prevenire a apariției bolii
Foarte important, boala nu este transmisibilă la om și nici între animale. Nu se transmite nici prin laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav, iar acestea nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Bluetongue se transmite numai și numai prin intermediul țânțarilor, care duc boala de la un animal la altul. Fără țânțari, boala nu există.
Pe lângă distrugerea țânțarilor, curățenia în zona grajdurilor și aspersarea depozitelor de gunoi de grajd cu insecticid sunt, de asemenea, foarte bune măsuri de prevenție.
Medicii veterinari din județ au fost deja instruiți să monitorizeze animalele susceptibile la „boala limbii albastre”, mai ales că Suceava deține cel mai mare
număr de bovine, peste 150.000 de capete crescute în gospodării particulare și ferme. Din punct de vedere al riscului de boală, directorul DSV a declarat că cea mai susceptibilă este zona Rădăuți, deoarece aici este concentrat un număr mare de animale. Crescătorii de animale sunt rugați să contacteze medicii veterinari la cea mai mică suspiciune de boală. Semnele de alarmă sunt febra, salivația excesivă care treptat se transformă în secreții purulente, umflături la nivelul botului, pe gingii și limbă, pe față și urechi, cruste în jurul nărilor, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respirația foarte dificlă, din cauza umflării limbii. Animalul bolnav se deplasează cu dificultate, de multe ori pe coate și genunchi.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Șeful Poliției Locale Suceava, implicat în ”războiul” asociațiilor pentru câini, cu mașina de serviciu

Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)
Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon
Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon