Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2014 - Anul XIX, nr. 200 (5709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cheltuieli suplimentare

Taxa pe centrala de apartament şi liberalizarea preţului gazelor naturale,, „bombele” care ar putea afecta aproape 15.000 de familii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care îşi asigură căldura şi apa caldă utilizând centrale de apartament se pot aştepta ca de anul viitor sau cel târziu din 2016 să plătească o taxă de poluare, pentru emisiile de carbon produse.

Această cheltuială suplimentară se va adăuga uneia şi mai mare, generată de creşterea preţului gazelor naturale, cu cel puţin 51% faţă de tariful actual.

Practic, cei care au „fugit” de sistemul centralizat de termoficare, în căutarea confortului oferit de centralele de apartament, în care fiecare îşi reglează consumul după necesităţi şi nu mai depinde de programul de furnizare a apei calde, de revizia de vară sau de vecinii rău-platnici, s-ar putea să fie tentaţi să se întoarcă la sistemul centralizat, care, deşi are şi incovenientele sale, s-ar putea dovedi mai puţin costisitor.

 

Uite taxa, nu e taxa

Recent, premierului Victor Ponta i-a „scăpat” informaţia că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare.

Ulterior, premierul a revenit asupra declaraţiei şi a ţinut să-i liniştească pe români, spunând că Guvernul pe care îl conduce nu va institui această taxă şi că de fapt trebuie luate măsuri de încurajare a populaţiei să folosească sistemul centralizat de termoficare, în paralel cu măsurile de eficientizare a activităţilor termocentralelor, reducerea emisiilor de noxe fiind o măsură obligatorie pentru toate statele membre UE.

Totuşi, contactat de Evenimentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat că încă se poartă negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru stabilirea modalității de aplicare a taxei de poluare, care vizează şi centralele de apartament.

Despre introducerea acestei taxe se discută încă din 2009, dar 2015 este termenul limită până când poate fi amânată. Anul trecut, una din ideile vehiculate în privinţa acesteia era ca fiecare proprietar de centrală individuală să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă.

Dacă această taxă s-ar aplica în România după modelul din Franţa, care a introdus-o în 2010, fiecare familie va fi taxată în funcţie de consumul de electricitate şi gaze indicat în facturile eliberate de furnizorii de utilităţi. Astfel, taxa s-ar adăuga unui serviciu pe care populaţia oricum îl plăteşte, aşa cum s-a procedat şi cu taxa pentru energie verde, introdusă în facturile de energie electrică.

Practic, toţi posesorii de centrale individuale, fie că folosesc drept combustibil gazul metan sau energia electrică, sunt obligaţi să plătească taxa, care le va fi inclusă în factura de consum.

Rămâne de văzut ce măsură va fi adoptată în privinţa posesorilor de centrale pe biomasă, care, în ţări precum Suedia sau Finlanda, au fost scutiţi de această taxă, ca măsură de încurajare a utilizării energiei regenerabile.

În condiţiile în care impunerea unor taxe pentru emisiile de carbon au fost stabilite la nivelul Uniunii Europene încă din 2009, iar în unele ţări membre se aplică deja de câţiva ani, e greu de crezut că România va reuşi să scape de această obligativitate.

 

Sistemul centralizat de termoficare, considerat o alternativă viabilă pe termen lung

„Introducerea taxei pentru emisii de carbon pentru posesorii de centrale şi alinierea preţului gazului metan la tarifele din UE vor favoriza sistemele de termoficare centralizată. Este de aşteptat ca atunci, mulţi dintre cei care au plecat de la sistemul centralizat să îşi dorească să revină, pentru că se va dovedi mai convenabil”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Acesta a spus că, în ciuda vremurilor tulburi pe care le trăieşte acum societatea de termoficare a Sucevei, cererile de debranşare sunt la nivelul celor din 2013 şi 2012, ceea ce demonstrează că foarte mulţi suceveni au încredere în sistemul centralizat şi nu îşi doresc să renunţe la el, decât când sunt forţaţi de anumite situaţii care îi pun în dezavantaj.

„Agenţii economici plătesc de multă vreme taxe pentru noxele emise. Posesorii de maşini de asemenea. Poluarea pe care o produce un autovehicul e foarte apropiată de cea a unei centrale de apartament, încât impunerea acestor taxe este un fel de echilibrare a situaţiei. Orice ardere a unui combustibil implică costuri pentru luarea unor măsuri antipoluare”, a explicat directorul Termica de ce introducerea taxei de poluare pentru posesorii de centrale este o măsură deloc surprinzătoare.

În schimb, cei care au centrale de apartament sunt de-a dreptul furioşi că vor trebui să plătească o nouă taxă, pe care o consideră injustă, oricât de mică sau mare ar fi ea.

„În cadrul Asociaţiei 44, din cele aproximativ 1.150 de apartamente, mai bine de 700 de locuinţe, adică mai mult de jumătate, nu mai sunt racordate la sistemul centralizat. Oamenii sunt deja îngrijoraţi, nu ştiu unde se va ajunge, dacă se ia această măsură, să fie taxaţi pentru fumul care iese pe ţeavă şi de multe ori nici măcar nu se vede. În altă parte trebuie căutaţi poluatorii, nu în rândul lor”, consideră Cristi Reuţ, casierul uneia dintre cele mai mari asociaţii de proprietari din cartierul Burdujeni

 

Explozia preţului la gaze, cea mai mare ameninţare pentru posesorii de centrale

Cea mai grea „lovitură” pe care o vor încasa sucevenii care se încălzesc folosind gazul metan – aproximativ 15.000 de familii, va fi cea a preţului acestui combustibil.

România şi-a asumat un calendar de liberalizare totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, care să se întindă până în 2018. Practic, în acel an, ar urma ca populaţia să primească gaze la un preţ negociat direct, pe piaţa liberă, între producători şi furnizori, iar statul să nu mai aibă vreun  cuvânt de spus în privinţa preţului sau a sursei gazelor. Acest calendar presupune o creştere trimestrială a preţurilor, cu câteva procente de fiecare dată, în fiecare an, până în 2018, şi a stârnit temeri referitoare la cât de mult poate suporta populaţia preţurile rezultate la finalul procesului.

Conform calendarului stabilit, în 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 3% în 1 octombrie.

În 2015 se prevede creşterea preţului cu 2% în ianuarie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie şi cu 3% în 1 octombrie.

Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creşteri de preţ cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Creşterile de preţ pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianuarie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie şi 3% în 1 octombrie.

Pentru 2018, preţul ar urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Totuşi, Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat acum câteva zile că majorarea de preţ de la 1 octombrie nu va mai avea loc şi că se încearcă negocierea unui alt calendar de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru o perioadă mai lungă.

 

Ţări care au introdus taxa pentru emisiile de carbon

Finlanda a fost prima ţară care a introdus taxa per tona de dioxid de carbon, în 1990. Iniţial era o taxă pe conţinutul de carbon, însă ulterior a fost schimbată şi a devenit o taxă pe carbon şi energie, de aproape 18 euro pe tona de CO2.

Suedia a introdus în 1991 o taxă care în prezent este de 150 de dolari per tona de carbon, însa taxa nu se aplică la combustibil folosit pentru generarea de electricitate, iar companiile industriale nu plătesc decât 50%.

Consumatorii non-industriali plătesc o taxă separată, fiind scutiţi cei care folosesc biocombustibil. Taxa, în felul în care a fost aplicată, a dus la creşterea gradului de utilizare a biocombustibilului pentru încălzire şi industrie.

Marea Britanie a introdus o taxă în 2001 pentru energie în comerţ, industrie şi sectorul public, fondurile fiind folosite pentru sprijinirea programelor pentru energii alternative.

Franţa a introdus în 2010 taxa pe emisiile de carbon, stârnind un val imens de reacţii negative. Nivelul taxei a fost stabilit la 17 euro pe tona de dioxid de carbon, în cazul gospodăriilor şi al întreprinderilor, sau 4 eurocenţi pe litru de benzină, dar măsura a fost aplicată doar o scurtă perioadă de timp, fiind anulată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxa pe centrala de apartament şi liberalizarea preţului gazelor naturale,, „bombele” care ar putea afecta aproape 15.000 de familii din Suceava.
 Vizualizări articol: 6743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 9 voturi
Taxa pe centrala de apartament şi liberalizarea preţului gazelor naturale,, „bombele” care ar putea afecta aproape 15.000 de familii din Suceava2.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Victoras Pontosu` trimis de
(29 aug 2014, 11:44:20
Ne meritam soarta. Poate vine razbouiul si ne usureaza situatialaughing
2.   Maxim trimis de
(29 aug 2014, 12:00:17
pai ce se intampla cu acele case care sunt mult mai multe decat cele cu centrale care se inzalzesc cu soba sau plita si ard lemne
sunt aragaze polueaza si alea
nu faceti voi o cantina sa mancam sa nu mai facem acasa poluare
3.   Am vrut UE..acum luam M..E trimis de
(29 aug 2014, 13:17:10
In curand nu vom mai avea nici un cuvant de spus, pe zi ce trece devenim tot mai mult sclavii Europei si fiecare zi ce trece e o dovada vie a faptului ca am fost acceptati in UE de prosti ce suntem si de cat de disperati suntem sa ne vindem tara. Pai avem resurse de petrol si gaze naturale si platim aproape aceleasi preturi ca in Italia, tara care nu are resurse de acest gen. Aceasta taxa e doar o alta metoda simpla de a ne lua banii din buzunare. Initial mi s-a parut o tampenie, pentru ca din start este discriminare, insa cand ma uit la taxa auto, imi dau seama ca e posibil orice. Pai bine, eu platesc taxa pe centrala ca stau la bloc...dar tanti Leana care sta la casa de langa blocului meu si arde lemne si alte porcarii in soba si face un fum tot cartierul...ea ce plateste??
4.   Taxa...... trimis de
(29 aug 2014, 14:07:53
.......pe fumarit.Inapoi in evul mediu ca prea v-ati luat nasul la purtare.Si un exemplu: Ion Neculce se referă la doi domnitori care au pus ca dare fumăritul:

Vasilie-vodă, după ce au luat domnia de la Țarigrad, s-au rugat viziriului să lasă țara de bir trii ani, și al triili anǔ să dè birul țărâi o dată... Și au scos atunce pre țară fumărit, câte un leu de casă.
Ștefăniță-vodă vrând odată să scoată fumărit pe țară câte șase orți de casă, și înainte vreme era obicei de da numai câte un leu de casă, iar Toma vornicul și cu Iordachi, frate-său, Cantacozineștii nu-l lăsa să-l scoată mai mult decât un leu și-i dzicè să nu facă obicei nou, că nu-i bine.'' Cu alte cuvinte progresam.......inapoi.
5.   PSD ne taxeaza de ne sar fulgii trimis de
(29 aug 2014, 16:30:43
Domnul Ponta a inceput in forta.A bagat taxa pe stalp,apoi taxa pe benzina.In felul acesta avem cea mai scumpa benzina din Europa.Dar romanul se descurca.O parte aduc benzina din Moldova,o parte din Serbia,o parte din Ungaria iar sucevenii din Ucraina.Transportatorii o aduc si ei din strainatate.In felul asta a scazut vanzarea benzinei in tara conform spuselor Petrom.Acum mai inventeaza taxa pe fumarit.Dar asta e politica PSD pe care o cunoastem foarte bine din epoca de aur Nastase.O populatie cat mai saraca si cat mai asistata social.Model China ca tot ne bate la cap ponta cu ea.
6.   Experimentul de la Brasov de asta iarna! trimis de
(29 aug 2014, 16:36:43
Concluziile experimentului de la Brasov, din iarna trecuta!
Ce spun braşovenii care stau în blocul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 45, primii din Braşov care iarna trecută au avut în paralel şi sistemul centralizat şi centrala proprie!

,,Experimentul a fost la o scară de bloc din Braşov cu sistem dublu de încălzire. Proprietarii cu centrale de apartament, care au optat şi pentru încălzirea centralizată, au putut astfel să compare costurile celor două sisteme de încălzire, care au putut funcţiona în paralel. Concluzia a fost unanimă: la Tetkron (Termica de la noi) este deja mai ieftin si mai cald, decât cu centrala de apartament !”

7.   PSD ne taxeaza de ne sar fulgii trimis de
(29 aug 2014, 16:41:03
Statele Unite criticau dur în anii `80 regimul comunist din România pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului.Ceauşescu a răspuns cu renunţarea trufaşă la Clauza naţiunii celei mai favorizate, înainte ca americanii să ne-o retragă.Victor Ponta nu încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, el îi mai dăruieşte încă unul: dreptul omului de a fi traseist.Ponta face o ofertă clară primarilor: aţi fost la putere, aţi ajuns în opoziţie, veniţi la PSD că să fiţi din nou la putere. Prin lege, prin legea pe care o fac eu, aveţi dreptul să n-aveţi principii, să n-aveţi caracter, să fiţi scutiţi de ruşine.E posibilă dictatura în democraţie? Bineînţeles, a demonstrat-o T. Băsescu, acum e rândul lui Ponta să ne arate cum se face.
8.   Moralitatea subventiei trimis de
(29 aug 2014, 16:55:46
Cetatenii racordati la sistemul centralizat reprezinta 50% din populatia orasului.Ei vor plati 185 lei gigacaloria.Diferenta de 100lei pe gigacalorie va fi platita de la bugetul primariei(adica tot din banii lor numai ca aici se adauga si contributia celor 50% din populatie care nu sunt racordati la sistemul centralizat)..Intrebarea este urmatoarea:este moral si corect ca cei 50% din populatia orasului sa subventioneze din banii lor ce consuma ceilalti 50% din cetateni care sunt racordati la sistemul centralizat?Echitabil ar fi ca cei 50% care nu sunt racordati la sistemul centralizat sa primesca si ei subventie pentru gaz metan si lemne in acelasi procent.

9.   Moralitatea subventiei trimis de
(29 aug 2014, 16:57:07
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curatenia orasului,cinema,stadion,sala de sport polivalenta.Faptul ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura si sa aiba apa calda?De ce sa platesc pentru el?Voi actiona in judecata Hotararea Consiliului Local pe care o consider ilegala si abuziva.

10.   Primul primar traseist trimis de
(29 aug 2014, 17:02:11
Se numeste Ionut Traseistu,primar intr-o localitate oarecare.“Eram nervos, intrasem în sevraj, nu mai schimbasem partidul de doi ani. Problema e că în România nu mai am unde să mă duc. Am decis să plec la Partidul Laburist din Anglia. Mi se par cei mai serioși. Plec în vreo două săptămâni, timp în care o să introduc la noi în localitate lira sterlină, volanul pe dreapta și monarhia.”
11.   De acord trimis de
(29 aug 2014, 19:19:18
Sunt de acord cu taxa de poluare cu conditia sa plateasca TOTI poluatorii: producatorii de energie electrica si termica pe baza de combustibili fosili, posesorii de sobe - indiferent de combustibilul folosit, proprietarii de vapoare si de avioane, cresctorii de animale de orice fel (animalele mari polueaza ingrozitor) si cine o mai fi.
12.   Gaz metan, lemne sau curent, totuna,nu? trimis de
(29 aug 2014, 20:02:52
Înțeleg că centrala pe gaz poluează, dar aia pe curent? Aia pe curent ce fum scoate? Și sobele cu lemne nu poluează? Dar centrala pe lemne și peleți ?Și poate se scoate atunci și subvenția la căldură și mai vedem care și cum își ia căldura de la sistemul centralizat. Că fără subvenție și cu tot cu taxă, tot la centrală o să fie mai ieftin.
Și ce facem cu cei ce stau în zone fără sistem centralizat? Îi penalizează că îndrăznesc să se încălzească?
13.   Comentariu trimis de
(29 aug 2014, 20:27:29
-auzi nenea Ciobanu,te mai mira ceva? Adica crezi ca chiar nu o sa introduca nici o taxa? A dezmintit aceasta stire,doar ca s-a gandit,cam tarziu,ca o sa mai piarda ceva voturi si atunci a intors-o,dar oricum de la mine nu v-a primi nici un vot.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei