Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2014 - Anul XIX, nr. 197 (5706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ghinion cu repetiţie

Poezia i-a prins pe picior greşit pe candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 1.248 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine testarea, 242 au absentat.

 

Poezia, surpriza neplăcută pentru candidaţi

La fel ca la bacalaureatul din vară, poezia le-a venit de hac candidaţilor, prinzându-i pe picior greşit. De ce s-au temut mai mult nu au scăpat, astfel că cei care au susţinut testarea au trebuit să analizeze, la ultimul subiect al tezei,viziunea despre lume într-un text poetic.

Elevii care au susţinut proba au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real şi unele adaptate profilului uman.

Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din romanul „Rusoaica” de Gib Mihăescu pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe. La subiectul al doilea, ei trebuiau să redacteze un eseu de tip argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. La ultimul subiect, absolvenţii de clasa a XII-a trebuiau să scrie un eseu de 2-3 pagini despre viziunea despre lume a lui Bacovia, aşa cum se reflectă într-un text poetic studiat.

Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din romanul „Lydda” de Duiliu Zamfirescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe. La subiectul al doilea, elevii au avut de elaborat un eseu în care să explice rolul presei literare într-o epocă sau perioadă istorică şi culturală. Subiectul al treilea viza analiza unei poezii postbelice.

 

Învinşi de subiecte

Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea cerinţelor.

Dezamăgiţi de cerinţele pe care le-a avut de tratat sau ruşinaţi de faptul că nu sunt la prima încercare la acest examen, candidaţii au refuzat să răspundă la întrebările presei. Cei care au făcut-o au recunoscut că bacalaureatul nu este un examen uşor de promovat şi că cerinţele de ieri au fost dificile şi surprinzătoare.

„A fost cam greu. Atât. Greu”, a spus o candidată la ieşirea din examen.

Un alt absolvent de la un liceu particular din municipiu a povestit: „A fost destul de binişor, dar eu de punctul 3 nu m-am apropiat. Am făcut primul şi al doilea subiect şi pe 3 l-am lăsat deoparte”.

Au fost şi candidaţi mulţumiţi de modul cum s-au descurcat, puţini ce-i drept.

„A fost bine. În vară am avut media 5 şi îmi mai trebuia un punct până la 6. Acum sper să iau bacul”, a spus încrezător un candidat, absolvent al Liceului cu Program Sportiv, în vreme ce un coleg de-al său a declarat că: „A fost mai uşor decât <Luceafărul> şi cred că m-am descurcat mai bine ca în vară. Am o lucrare de 7 pagini, sper să-l iau. În prima sesiune am avut media 5,96, doar 4 sutimi mi-au mai lipsit. Acum mi-am dat silinţa mai mult”.

 

Încă două probe pentru candidaţii de la bac

Sesiunea august-septembrie continuă astăzi cu examenul la limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) va avea loc pe 27 august, 1.180 de candidaţi din judeţ fiind aşteptaţi la acest examen. La ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării, de pe 29 august, s-au înscris 1.157 de candidaţi suceveni, cei mai mulţi optând pentru biologie şi geografie. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00-16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

 

Candidat eliminat din examen

Un candidat care susţinea testarea la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava a fost eliminat din examen după ce ar fi încercat să copieze.

„Candidatul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. După ce o comisie a analizat această situaţie, candidatul a primit permisiunea de a susţine din nou bacalaureatul în următoarea sesiune”, a declarat Eleonora Bulboacă, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poezia i-a prins pe picior greşit pe candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului.
 Vizualizări articol: 1475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poezia i-a prins pe picior greşit pe candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei