Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 aug 2014 - Anul XIX, nr. 195 (5704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lovitură directă

Thermonet pune tunurile pe Termica, cerând ANRSC anularea licenţei recent acordate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lupta pentru serviciul de termoficare a Sucevei se anunţă a fi crâncenă.

După „loviturile” date de Termica, care a obţinut pe ultima sută de metri, cu două zile înainte de licitaţie, o nouă licenţă de transport şi distribuţie, din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), precum şi după adresele trimise tot de ANRSC, de stopare a licitaţiei organizate de Primăria Suceava, a venit rândul concurenţilor de la Thermonet să scoată la iveală „artileria grea”.

Mai exact, Thermonet a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice să anuleze licenţa recent acordată societăţii Termica SA, „întrucât a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor regulamentului”.

Plângerea prealabilă a fost înaintată în data de 21 august, prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute case de avocatură din ţară, „Boştină şi Asociaţii”.

Solicitarea de revocare a licenţei acordate are ca motivare o serie de prevederi legale din regulamentul de acordare a licenţelor în domeniul serviciilor comunitare.

Acesta prevede că „ANRSC nu acordă licenţe dacă solicitantul se află în una din următoarele situaţii: a) s-a instituit procedura reorganizării judiciare sau a falimentului […] e) înregistrează pierderi din activitatea de exploatare pentru serviciul pentru care solicită licenţa”.

Ori Termica se încadrează în ambele situaţii, fiind în procedură de reorganizare, conform planului aprobat de creditori, în acelaşi timp înregistrând şi pierderi mari din activitatea prestată, motiv pentru care a solicitat în numeroase rânduri majorarea tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Reprezentanţii firmei de avocatură au citat chiar o adresă anterioară a ANRSC, din luna mai, către Termica, prin care se afirma că „lipsa capabilităţii financiare, respectiv faptul că societatea înregistrează în continuare pierdere în exploatare, […] vă pune într-o situaţie de incompatibilitatecu statutul de operator titular al unei licenţe şi constituie motivul pentru care ANRSC nu vă poate acorda licenţa”.

În urma argumentelor invocate, ANRSC-ului i se cere să revoce licenţa acordată Termicii fără a se „recurge la forţa coercitivă a statului”, ordinul de eliberare a licenţei putând fi atacat la Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv de nelegalitate.

 

Legi care se contrazic

Dacă Termica rămâne fără această licenţă, este condamnată practic la faliment, pentru că în prezent transportul şi distribuţia energiei termice sunt singurele activităţi care mai ţin „în viaţă” respectiva societate.

De altfel, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că i se pare anormal faptul că există două legi care se bat “cap în cap” în această privinţă, una care spune că o societate aflată în insolvenţă poate continua activităţile sale fără nici o îngrădire şi alta care îi impune restricţii.

„Cum poţi avea pretenţia ca o societate comercială să îşi revină din criză, când nu îi permiţi să presteze serviciile care reprezintă activitatea ei de bază? Vom vedea ce spun avocaţii, care lege are întâietate. Cert e că se anunţă o iarnă foarte grea pentru termoficare”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.

În baza licenţei ANRSC şi a adreselor transmise de respectiva autoritate publică municipalităţii sucevene, licitaţia de desemnare a unui nou operator a fost blocată temporar, până se ia o decizie în Consiliul Local, dacă se merge mai departe cu licitaţia, la care Thermonet are depusă singura ofertă considerată eligibilă, sau se  suspendă procesul de delegare a gestiunii reţelelor de termoficare ale municipalităţii, până la definitivarea reorganizării SC Termica SA.

Thermonet SRL este o societate recent înfiinţată, care are ca asociaţi Adrem Invest (compania care a înfiinţat Bioenergy Suceava şi a realizat noua centrală termică, pe biomasă) şi Elsaco Electronic, principalul prestator de servicii de contorizare la nivel de apartament în municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Thermonet pune tunurile pe Termica, cerând ANRSC anularea licenţei recent acordate.
 Vizualizări articol: 1938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Thermonet pune tunurile pe Termica, cerând ANRSC anularea licenţei recent acordate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei