Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 aug 2014 - Anul XIX, nr. 195 (5704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Avertisment

Şefa Gărzii de Mediu Suceava, speriată de „bomba cu ceas” din cauciucurile arse clandestin la Slobozia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Funcţionarea fabricii de reşapare cauciucuri din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, dă frisoane autorităţilor sucevene. Nenumăratele reclamaţii venite de la săteni şi controalele efectuate de comisarii Gărzii de Mediu Suceava indică faptul că firma International Tyres, continuatoarea activităţii firmei Super Mag Imperial, arde bandă de cauciuc şi poluează mediul cu fum, dar singura instituţie care le-ar putea suspenda activitatea, respectiv Agenţia de Protecţia Mediului, dă dovadă de o bunăvoinţă suspectă. În ultimii ani, locuitorii din Slobozia şi Grăniceşti au reclamat neîncetat, cu probe, că din cauza depunerilor rezultate din arderea cauciucurilor nu mai pot consuma legumele din grădini, că apa din fântâni a devenit nepotabilă, că nu-şi pot usca rufele afară şi că angajaţii firmei au îngropat zeci de tone de reziduuri în albia râului Suceava. Comisarii şi inspectorii de mediu au verificat, au dat amenzi şi au scris procese verbale cu măsuri de intrare în legalitate, dar situaţia a rămas la fel.

Subiectul a fost deschis din nou, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, de prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Acesta a cerut informaţii despre activitatea firmei, de la cei doi responsabili cu protecţia mediului în judeţul Suceava, respectiv comisarul-şef al Gărzii de Mediu,  Adriana Iordache, şi directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM), Vasile Oşean. „De un an de zile discutăm aceleaşi probleme, aţi fost acolo, aţi verificat, aţi impus nişte măsuri, pe care firma nu le-a respectat. De ce nu li s-a suspendat activitatea, de ce funcţionează în continuare?”, i-a întrebat prefectul pe Iordache şi Oşean.

 

Directorul APM nu-şi bate capul cu reclamaţiile

Şefa Gărzii de Mediu a arătat că a efectuat mai multe controale, în urma cărora are suspiciuni serioase că firma arde bandă de cauciuc şi de aici provin fumul şi pulberile care i-au adus la exasperare pe locuitori, dar soluţia trebuie să vină de la APM şi nu de la Garda de Mediu. „Suspiciunea noastră este că acolo se arde bandă de cauciuc. O să se întâmple ceva acolo şi vom fi traşi toţi la răspundere pentru că se întâmplă cu ştiinţa noastră”, a afirmat comisarul Adriana Iordache.

Directorul APM nu s-a arătat, însă, impresionat, ba chiar a dat de înţeles că sesizările nu ar trebui neapărat luate în seamă. „Sunt aceleaşi două persoane care reclamă. Celor de la firmă eu le-am spus că acolo nu vor arde cauciuc deoarece pentru asta ar trebui ca centrala să funcţioneze ca un incinerator”, a declarat Oşean.

Neconvins, prefectul Sinescu a afirmat că, din punctul său de vedere, autorizaţia de mediu ar trebui retrasă sugerând destul de transparent că şeful APM arată prea multă bunăvoinţă faţă de poluator. „Ascundem o activitate care nu este în regulă, în spatele unei autorizaţii de mediu. Am cerut să se suspende activitatea până când firma se conformează planului de măsuri, dar domnul Oşean a spus că nu are motiv. Degeaba controlează doamna Iordache, dacă dumneavoastră nu aţi suspendat autorizaţia de mediu. Vă rog să mergeţi din nou acolo şi să rezolvaţi odată, pentru că această firmă poluează în continuare”, a cerut el amintind că încă de acum câteva luni a informat şi ministerul de resort despre faptul că nu este mulţumit de poziţia APM Suceava în această problemă.

 

La Vereşti, sătenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de poluarea cu fum

Aceeaşi atitudine mai apropiată de poluator decât de protecţia mediului a arătat-o, ieri, directorul Oşean şi în cazul unei situaţii similare la Vereşti, prezentată în colegiu de comisarul-şef Adriana Iordache. Iordache a declarat că şi aici „este o problemă deosebită”: în două zile, la Gardă şi la Direcţia de Sănătate Publică au fost 20 de sesizări şi peste 50 de localnici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de poluarea pe care o face staţia de betoane a firmei Fibracis. Iordache a apreciat că firma nu utilizează instalaţia de filtrare, astfel că gazele de ardere ajung în aer nefiltrate şi mediul este poluat, şi a solicitat un echipaj mixt de control, format din reprezentanţi ai DSP, ai Gărzii de Mediu, ai APM şi ai Poliţiei. Şeful APM consideră însă că este vorba doar de o neschimbare la timp a filtrelor. „Acele filtre se schimbă din când în când. Vom verifica de când nu le-au mai schimbat. Ei lucrează la un sistem de filtrare a gazelor, este posibil ca reglajul să nu fie cel corect”, a declarat senin directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului.

Prefectul Sinescu a dispus ca atât firma de la Slobozia, cât şi cea de la Vereşti să fie controlate de comisii mixte de control. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şefa Gărzii de Mediu Suceava, speriată de „bomba cu ceas” din cauciucurile arse clandestin la Slobozia.
 Vizualizări articol: 5660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şefa Gărzii de Mediu Suceava, speriată de „bomba cu ceas” din cauciucurile arse clandestin la Slobozia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La ce folosesc APM si Garda de Mediu? trimis de
(23 aug 2014, 12:19:21
Acesti,,inspectori" vin,constata ,iau spaga si pleaca.Asta in cazul SC urilor care au bani de spaga. Omului simplu i se aplica direct amenda . Au infiintat 100 de agentii si garzi si rahaturi dar in realitate nu se intampla nimic bun pentru mediu datorita acestor institutii. Bani de la buget aruncati in vant!
2.   Odă preaslavitului trimis de
(23 aug 2014, 15:11:34
Fii atent ce fază:
la articolul lui Comănel de la politic local,nema comentarii....
Foarte bine !
Deci M de Ciuceava își pregătește viitorul pătuț,pufos,călduros.
Doar nu ești nebun să superi viitorul președinte.
Oceni harașo tavarișci !
Trăiască și să înflorească scumpa noastră patrie Republica Absurdistană Rroemenica în frunte cu mult iubitul conducător Puie Monta !
Că doar odată pe an e 23 august ,ce naiba !
Te așteptăm în Diaspora tovarășe,să-ți dăm votul !
Unul la minut.
Dar te mai așteptăm și cu altcevasurpriseuă și roșii.
Uraaa!uraaa!uraaa!
3.   Un nou capitol pt Suceava ca judet jalnic. trimis de
(24 aug 2014, 12:46:27
Acesta madam Iordache, cred fosta Iordache a seful PSD-ist, individ mai mult decat dubios, sa ne aducem aminte doar cazul Cernica, are cu totul si cu totul alte probleme, pe langa faptul ca a facut plangere penala fostului. Sa se unga cu creme scumpe, sa se vopseasca etc, totul poate chiar in timpul servicului din moment ce trebuie ca cetatenii sa-i sesizeze ceea ce trebuie sa vada singurica, dar deh...mai spera si ea la un capat de ...... Lasand deoparte acest caz, numai cine nu circula prin zona Burdujeni, nu a simtit mirosurile intepatoare de la Ambro probabil sau de la groapa de k_k_t.
Afara cu incompetenta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei