Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2014 - Anul XIX, nr. 193 (5702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reguli noi

De mâine, ţapinarii din vârf de munte trebuie să fie dotaţi cu smartphone sau tabletă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu ce se merge la pădure, pentru a exploata masa lemnoasă necesară pentru construcţii, industria mobilei sau chiar pentru banalul lemn de foc? Cu smartphone-ul ori tableta, obligatoriu conectate la internet!

De mâine intră în aplicare, în judeţul Suceava, o lege care impune ca orice operaţiune de recoltare, transport, depozitare, etc. a masei lemnoase să fie înregistrată pe loc în SUMAL, un program informatic unic în Europa, prin care se încearcă stoparea tăierilor ilegale din pădurile României.

Conform noilor condiţii impuse de guvernanţi, toporul, drujba ori utilajele de exploatare a masei lemnoase sunt mai puţin importante pentru cei din industria lemnului decât dotarea personalului cu echipamente IT de ultimă oră şi cu abonamente la internet mobil.

 

Suceava – judeţ de testare a noului program informatic

Suceava se numără printre cele nouă judeţe din ţară în care se testează noul program SUMAL, fiind prins în cea de-a III-a etapă de program-pilot, alături de Vrancea şi Covasna. În judeţele Sibiu, Argeş, Alba, Bihor, Caraş-Severin şi Vâlcea, testarea a început din luna iulie.

Obligaţiile celor care desfăşoară activităţi cu materiale lemnoase sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

„HG 470 intră în vigoare de la 8 octombrie, când se termină perioada pilot şi se aplică sancţiuni celor care nu respectă prevederile impuse de lege. Dar Suceava face parte din judeţele în care se testează acest program, începând cu 22 august”, a declarat Cezar Ţăpuleasa, inspector-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.

Neutilizarea sistemului SUMAL în perioada pilot nu atrage sancţiuni contravenţionale, dar implică retragerea acordului de utilizare a documentelor cu regim special, în baza cărora îşi desfășoară activitatea toate societăţile comerciale din domeniu, astfel încât oricum „li se taie craca de sub picioare”.

 

Frica păzeşte bostănăria

Pentru a putea funcţiona în continuare, toţi operatorii economici din judeţ care îşi duc traiul din exploatarea, prelucrarea sau transportul masei lemnoase sunt obligaţi să se prezinte la ITRSV, cu o adresă de e-mail validă, copii după actele de identitate ale utilizatorilor acestui sistem, dar şi cu multe alte acte în baza cărora prestează anumite activităţi.

„Agenţii economici să vină la noi să obţină user-ul şi parola de logare în sistem, dar să se şi doteze cu echipamentele tehnice necesare accesului la acest program informatic”, a spus  Cezar Ţăpuleasa, care recunoaşte că „noile cerinţe vor crea dificultăţi în rândul celor care vor să fie corecţi, dar nu ştiu să se descurce cu acest sistem destul de complicat. Dar frica păzeşte bostănăria – acesta va fi principalul efect al legii, de prevenţie”.

În judeţul Suceava sunt aproximativ 700 de agenţi economici care vor trebui să îşi doteze personalul cu tablete şi smartphone-uri, dar şi cu abonamente de internet mobil, fără de care nu au cum respecta prevederile legii.

În funcţie de numărul de angajaţi implicaţi în aceste operaţiuni, se poate ajunge şi la cazuri în care o firmă trebuie să achiziţioneze cel puţin câteva zeci sau chiar sute de asemenea echipamente IT, dar şi abonamente de internet, care reprezintă iarăşi o cheltuială lunară de minim 5 euro pentru fiecare din aceste dispozitive.

Practic, acestora li se impun cheltuieli suplimentare deloc neglijabile, în urma cărora nu vor avea nici un beneficiu, ci doar bătăi de cap suplimentare.

 

Procedurile de înregistrare a activităţilor ce implică lucrul cu masă lemnoasă

Conform normelor de aplicare a noii legi, la momentul începerii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare/depozitare/achiziţie/custodie/transbordare, emitentul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii în SUMAL, online sau offline, după caz, a informaţiilor standardizate, în baza aplicaţiei care se pune la dispoziţie în mod gratuit de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

Codul offline se emite pentru zone inaccesibile GSM, iar codul online se emite în zone accesibile GSM.

La destinaţie, codul unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda se înscriu în Registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase, ţinut de către  destinatarul acestora.

Operatorul economic destinatar al materialelor lemnoase are obligaţia de a verifica veridicitatea codului unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda, prin interogarea aplicaţiei SUMAL.

Legea impune obligativitatea înscrierii în avizele de însoţire a codului unic, precum şi a datei, orei, minutului şi secundei, într-un termen de maxim 6 ore de la ora la care a fost emis codul offline.

Materialele lemnoase comercializate către persoane fizice, al căror volum este de până la 1 metru cub şi care se transportă cu atelaje, sunt însoţite de avize de însoţire, pentru care nu există obligaţia înscrierii în acestea a codului unic, datei, orei, minutului şi secundei, precum şi a codului offline.

Operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează şi comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu arbori şi arbuşti ornamentali, răchită şi puieţi nu au obligaţia emiterii avizelor de însoţire a materialelor lemnoase şi introducerii în SUMAL. În schimb, pomii de Crăciun se  transportă în baza avizelor de însoţire primare, care se introduc în SUMAL.

 

Transport contra cronometru

O mare problemă de care s-ar putea lovi agenţii economici în desfăşurarea activităţii lor ar putea fi cauzată de expirarea avizelor de însoţire a materialelor lemnoase, înainte ca acestea să ajungă la destinaţie.

Mai exact, avizele de însoţire a materialelor lemnoase, care se emit în baza volumului contractat, sunt personalizate, iar seria şi numărul acestora vor fi introduse în SUMAL. Problema e că acestea au valabilitatea diferenţiată funcţie de distanţa de transport:

- 6 ore de la data şi ora plecării, pentru materialele lemnoase expediate pe o distanţă de până la 50 km;

- 12 ore de la data şi ora plecării, pentru materialele lemnoase expediate pe o distanţă de până la 100 km;

- 24 de ore de la data şi ora plecării, pentru materialele lemnoase expediate pe o distanţă de până la 200 km;

- 48 de ore de la data şi ora plecării, pentru materialele lemnoase expediate pe o distanţă de 200 până la 500 km;

- maximum 72 de ore de la data şi ora plecării pentru materialele lemnoase expediate pe o distanţă de peste 500 km.

Nicăieri nu este prevăzut ce se întâmplă cu marfa respectivă în caz de ajunge la destinaţie după data expirării avizului, pentru că pe drum s-a întâmplat un accident, în caz de autovehiculul de transport este blocat în trafic ori apare un alt eveniment neprevăzut, care împiedică respectarea graficului de timp impus.

În condiţiile impuse de noua lege, materialele lemnoase ajunse la destinaţie după expirarea termenului de valabilitate al avizului de însoţire trebuie refuzate, transportatorul să facă cale întoarsă, să obţină un nou aviz şi apoi să facă din nou acelaşi drum.

„Transmiterea declaraţiilor online nu mai permite modificarea lor ulterioară”, a precizat reprezentantul ITRSV,  Cezar Ţăpuleasa.

 

Mai catolici decât Papa

Cum se vor descurca ţapinarii din vârful muntelui, obişnuiţi mai degrabă cu manevrarea drujbelor şi topoarelor şi cu mutarea buştenilor, decât cu ecranele tactile ale tabletelor şi smartphone-urilor, şi ce probleme vor avea agenţii economici din întreaga ţară rămâne de văzut.

Cert este că România este singura ţară din Europa care aplică un sistem atât de complicat de gestionare a masei lemnoase, un sistem care, prezentat forestierilor din ţări cu o îndelungată tradiţie în exploatarea masei forestiere, precum Germania sau Danemarca, i-a făcut să se crucească şi să se întrebe de ce vrem să complicăm atât de mult lucrurile, implicând şi cheltuieli enorme (de la achiziţionarea unui nou program SUMAL, pentru că altul există şi se foloseşte deja de vreo trei ani de zile, la obligativitatea achiziţionării a zeci de mii de tablete şi smartphone-uri, precum şi abonamente de internet, nu doar pentru agenţii economici, ci şi pentru cei care au atribuţii de control în domeniu), când la ei se aplică proceduri cât mai simple, dar eficiente, folosite cu succes de sute de ani.

 

Dotările minime necesare pentru comunicarea cu programul SUMAL

Dotările minime necesare pentru  raportarea online sau offline a operaţiunilor care implică material lemnos sunt:

1. telefon mobil sau tabletă cu receptor GPS integrat şi cu sistem de operare de la Android 2.2 în sus, sau Windows Phone 8

2. abonament de internet mobil, de cel puţin 100 MB trafic lunar

3. Aplicaţia „Wood tracking”, disponibilă gratuit pe siteurile www.ape-păduri.ro şi www.apepaduri.gov.ro

Altfel spus, chiar şi micii agenţi economici, care abia reuşesc să îşi mai asigure pâinea de pe o zi pe alta, vor trebui să utilizeze tablete şi smartphone-uri performante, dotate obligatoriu cu GPS, GSM şi o rezoluţie de 800x600, altfel nu vor vedea câmpurile ce trebuie completate şi orice eroare vor face, chiar şi de tastare, îi va costa enorm.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De mâine, ţapinarii din vârf de munte trebuie să fie dotaţi cu smartphone sau tabletă.
 Vizualizări articol: 6503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
De mâine, ţapinarii din vârf de munte trebuie să fie dotaţi cu smartphone sau tabletă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(21 aug 2014, 12:07:41
si unele asociatii de proprietari au fost dotate cu computer pentru o administrare mai buna..doar ca au ramas anticiilaughing si cand mergi sa platesti taxa... dureaza o viata pana tanti ileana scrie doua litere.. daca se mai intampla sa nu functioneze calculatorul sau internetul.. inchide asociatia:))
2.   Dificila lege ! trimis de
(21 aug 2014, 12:21:47
Cunosc patroni de gatere si exploatare si transport material lemnos care au 4 clase , dar care au facut averi foarte mari din exploatarea materialului lemnos. Ma intreb , daca acesti patroni abia stiu sa scrie numele si acela stalcit , cum vor reusi sa aplice programul SUMAL , si cum vor educa muncitori sa foloseasca telefoanele cu internet si GPS . Probabil ca in ceasul al 12-lea se preconizeaza starpirea exploatari abuzive a materialului lemnos.si s-au elaborat niste legi atat de draconice.Ma tem ca tot banul va fi invingator in detrimentul legii draconice, sau poate ma insel ? Vom trai si vom vedea.
3.   Greu de aplicat... trimis de
(21 aug 2014, 15:24:33
Cum apare macar o incercare de a opri jaful la care sunt supusi codrii nostri cum se gasesc motive: ca tableta e scumpa,ca abonamentul costa,ca oamenii nu stiu sa umble cu tableta etc. Magaroilor ce distrugeti tot cu drujbele voastre mai lasati jaful si incercati sa mai respectati si legea ca nu ati facut averi colosale fiind corecti!
O tableta o cumperi cu 300 lei abonamentul iar e infim si puteti lua si ore de IT nu numai de taiat cu drujba. Plus ca va puteti lauda la gagicile voastre ca aveti Feisbuc pe varf de munte!
3.1  RE: Greu de aplicat... trimis de
(21 aug 2014, 15:40:44
Sa se puna biciul oprobiului public pe marii guzani care jefuiesc padurile tarii. Deh la ei e usor sa implementezi chestia cu tehnologia ca "ei are proceduri". Tot ne luam de adevaratul cetatean scarbit care fura de foames trimis de patronul ala mic si gainar in comparatie cu adevaratii guzgani. Fura pentru ca nu are unde munci si cel mai tragic e ca se invata cu asta.
3.2  RE: Greu de aplicat... trimis de
(22 aug 2014, 01:17:27
ce dor mi a fost de ochii tai... iaca..deci vb civilizat....am sesizat..
3.3  RE: Greu de aplicat... trimis de
(22 aug 2014, 01:19:16
greu de aplicat la ..mafie...itrsv, directie silvica, politie de orisice culoare..aia din ce or trai..ca tapinarul ..doamne ajuta !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei