Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2014 - Anul XIX, nr. 192 (5701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inovaţie şi cercetare

Doi elevi suceveni vor reprezenta România la una dintre cele mai ample competiţii de inventică pentru tineri, din Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liceenii Ştefan Dascălu şi Octavian Coca, de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava, alături de prof. Mihai Erhan, liderul delegaţiei, vor participa la cea de-a X-a ediţie a Expo Sciences Europe 2014, una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor din Europa.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 7-12 septembrie, la Universitatea din Zilina, Slovacia, acesta reunind 33 de echipaje din 25 de ţări de pe bătrânul continent.

Fiecare echipă va avea un stand de prezentare a proiectului.

Potrivit paginii electronice a Expo Sciences Europe (ESE) 2014, manifestarea vizează promovarea proiectelor ştiinţifice, fiind un bun prilej de întâlnire a elevilor,  profesorilor şi pasionaţilor preocupaţi de cercetare, ştiinţă, inovaţie, tehnologie.

Pentru deplasarea în Slovacia, tinerii suceveni au primit finanţare de la Societatea Linde Gaz România, aceasta oferindu-le o bursă de participare de 1.500 de euro. 

 

Proiect pentru tratarea deficitului de atenţie

După ce şi-au adjudecat premiul I în cadrul Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF” 2014, cei doi elevi de la „Petru Rareş” au câştigat dreptul de a participa la competiţia din Slovacia.

În Slovacia, tinerii vor prezenta un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD.

„Tratamentul deficitului de atenţie prin intermediul dispozitivelor controlate cu unde cerebrale” este un proiect început cu mai bine de un an în urmă, interval de timp în care acesta a fost constant îmbunătăţit, trecând printr-o serie de etape de dezvoltare.

Potrivit lui Ştefan Dascălu, „prin antrenament, orice persoană care foloseşte dispozitive pe care le controlează folosindu-se de starea de atenție poate să-și îmbunătăţească abilitatea de a se concentra. Ne-am gândit să mergem pe problema deficitului de atenţie, problemă care e din ce în ce mai frecventă din diverse cauze şi care în România nu e tratată în modul în care ar trebui. Avem câţiva oameni care sunt interesaţi de proiectul nostru, mai ales din prisma faptului că i-am dat aplicabilitate”.

Proiectul include un circuit cu maşinuțe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat al utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste dispozitive, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie.

Tinerii au strâns şi date experimentale. Au aplicat teste de atenţie acreditate unui lot de copii voluntari, iar în funcţie de rezultatele acestora, au selectat câţiva la care s-a constatat deficit de atenţie. Grupul ţintă ales s-a antrenat cu dispozitivul creat de cei doi elevi după care au primit încă o dată testul de atenţie pentru evidenţierea diferenţelor dintre rezultatele de dinainte şi de după folosirea aparatului.

„N-am finalizat interpretarea rezultatelor, dar datele preliminare ne arată că dispozitivul funcţionează, iar ipoteza noastră e cea corectă”, au spus tinerii.

În viitorul apropiat aceştia îşi propun să scadă costurile implicate în proiect. „Acestea sunt destul de mari şi dacă ar fi folosit în tratarea deficitului de atenţie, sunt familii care nu-şi permit să dea 300-400 de euro pe acest dispozitiv”, au mai completat elevii.

 

În mai au participat la cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume

Tot cu acest proiect (pe când acesta era într-o altă etapă), Ştefan şi Octavian au participat, alături de alţi doi elevi din judeţ, la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor. Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a avut loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai.

Ştefan Dascălu şi Octavian Coca sunt elevi în clasa a clasa a XII-a la specializarea matematică-informatică, engleză, respectiv matematică-informatică, intensiv informatică.

Ştefan vrea să facă mai departe cercetare în domeniul biologiei, la o universitate din Anglia, iar Octavian vrea să urmeze cursurile Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, facultatea de informatică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi suceveni vor reprezenta România la una dintre cele mai ample competiţii de inventică pentru tineri, din Europa.
 Vizualizări articol: 2993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Doi elevi suceveni vor reprezenta România la una dintre cele mai ample competiţii de inventică pentru tineri, din Europa5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei