În cadrul Festivalului Național al Păstrăvului, organizat la sfârșitul săptămânii, la Ciocănești, ziua de sâmbătă, 16 august, a fost „Ziua Păstrăvului”, deci nu puteau lipsi preparatele culinare pe bază de păstrăv, mai multe pensiuni din comună înscriindu-se la concursul gastronomic. Participanții la concurs au prezentat juriului, dar și publicului dornic să deguste, cele mai bune mâncăruri din păstrăv.
În urma deliberării juriului, Grațiela Lupescu a fost premiată pentru diversitatea preparatelor, gospodina pregătind opt mâncăruri din păstrăv. Tot la aceeași categorie a fost premiată și Georgeta Coca, Mariana Șcheul a pregătit cea mai delicioasă mâncărică rece din păstrăv, Viorica Istrate a primit premiul pentru originalitatea preparatelor, iar cea mai delicioasă tocăniță din păstrăv a fost făcută de Daniela Țăran. Ileana Arseniuc a primit premiul pentru naturalețea produselor, gospodina pregătind un păstrăv fiert în vin și asortat cu hribi. Pentru păstrarea rețetelor tradiționale din păstrăv a fost premiată Agripina Ghervan, iar premiul pentru rețetele clasice din păstrăv a revenit Nicoletei Șcheul.
În afara concursului gastronomic, pentru că nu a avut preparate din păstrăv, juriul a decis să-l premize pe Paul Iulian Lupescu pentru ingeniozitatea prezentării brânzeturilor. Tânărul bucătar a prezentat brânză proaspătă amestecată cu diverse ingrediente, printre care s-au numărat boia, alune, piper, fistic, stafide etc.
Față de anii anteriori, la ediția din acest an nu au mai participat pensiuni din județ și din țară, lipsind și concursul de pregătit în fața juriului mâncăruri din pește.
Cei care au dorit să mănânce un pește la Ciocănești au fost nevoiți să scoată din buzunar 12 lei pentru unul prăjit și 10 lei pentru un pește afumat, sau 100 de lei pentru un kilogram de păstrăv afumat și pus în cobză din cetină de brad.
Nici tradiționalul borș de păstrăv, așa cum numai gospodinele de la Ciocănești coordonate de învățătoarea Olguța Mihalciuc știu să facă, nu a fost de găsit sâmbătă și duminică în spațiul de desfășurare a activităților publice.