Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2014 - Anul XIX, nr. 191 (5700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Jocuri de interese

Tentativa de schimbare a viceprimarului PSD al Sucevei a dat peste cap şedinţa extraordinară de Consiliu Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Interesele politice au primat în faţa celor ale cetăţenilor, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Suceava care a avut loc ieri dimineaţă. Graba celor de la PDL şi PNL de a-l îndepărta pe social-democratul Gavril Vîrvara din funcţia de viceprimar a fost taxată de membrii PSD ai Consiliului Local. Mai exact, aceştia au părăsit sala de şedinţe, atunci când ceilalţi consilieri au refuzat să discute doar problema pentru care s-a convocat iniţial şedinţa extraordinară de CL – licitaţia de termoficare a Sucevei.

Mai mult, disidenţa politică a liberalului Vasile Mocanu i-a făcut pe ceilalţi membri ai Alianţei Creştin Liberale să aibă temeri serioase în privinţa aprobării proiectelor de pe ordinea de zi, în condiţiile în care au rămas doar 12 consilieri în sală, drept pentru care discutarea unor probleme serioase, de interes pentru întreg oraşul, a fost amânată, din nou.

După ce săptămâna trecută, şedinţa în care trebuia luată o decizie care afectează direct 60.000 de suceveni nu s-a ţinut, din lipsă de cvorum, amânarea fiind o manevră  abilă de strecurare a noi proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, precum cel de înlocuire a viceprimarului, dar şi cele de înlocuire a membrilor PSD din AGA de la ACET şi TPL, ieri, lipsa unor consilieri locali, plecaţi în concediu, s-a dovedit a fi o nouă stavilă.

 

Legalitatea şedinţei, contestată de grupul de consilieri PSD

La şedinţa extraordinară de ieri au fost prezenţi toţi cei şase consilieri PSD, nouă din cei zece ai PDL şi doar trei din cei şase ai PNL, printre absenţi numărându-se şi reprezentantul PP-DD.

De la bun început, liderul grupului PSD din CL, Eugen Girigan, a contestat ordinea de zi a şedinţei, pe motiv că nu i-au fost transmise proiectele supuse discuţiei, iar el ştia de la şedinţa anterioară că problema pentru care au fost convocaţi este cea a licitaţiei de termoficare.

„Noi considerăm că şedinţa nu este convocată regulamentar şi dacă sunteţi de acord ca pe ordinea de zi să figureze ca prim punct problema termoficării, care este cu adevărat importantă, pentru toată lumea, asistăm şi dezbatem proiectul de hotărâre. De nu, părăsim şedinţa”, a anunţat Eugen Girigan.

Secretarul Consiliului Local Suceava, Ioan Ciutac, i-a răspuns că şedinţa a fost convocată respectând toate normele legale, încât nu sunt motive de anulare a acesteia,  mai ales că este obligaţia consilierilor să ridice mapa cu proiecte, ori să o consulte online, de pe serverul primăriei.

 

„Ghimpele” din coasta ACL

Surpriza a venit atunci când şi liberalul Vasile Mocanu a susţinut solicitarea celor de la PSD, de a se discuta cu prioritate problema termoficării:

„Din păcate, constat că am intrat într-o logică de campanie electorală şi suntem în situaţia în care inversăm ordinea priorităților. Şansele sunt extrem de mari ca această iarnă să o trecem tot împreună cu Termica. Azi dimineaţă erau 10 grade afară, toamna şi iarna ne bat la uşă. Cum orice schimbare în structura de execuţie a primăriei naşte pasiuni, cred că este normal ca primul punct de pe ordinea de zi săfie cel cu Termica, pentru care de fapt s-a convocat şi şedinţa de joia trecută.Există riscul să nu se ia o decizie astăzi. Grija pentru oraş şi concetăţeni ar trebui să fie pe primul loc. E mai puţin importantă persoana viceprimarului, decât să se facă treabă”, a spus Mocanu, care s-a dovedit a fi un ghimpe în coasta noii majorităţi formate în Consiliul Local Suceava, vorbind liber, fără a urma linia trasată de conducerea de partid.

Schimbarea ordinii de zi nu a fost acceptată de majoritatea colegilor, fiind înregistrate doar opt voturi „pentru”, în loc de minim 12, cât erau necesare.

În aceste condiţii, cei de la PSD s-au ridicat de la masa discuţiilor şi au părăsit sala, exact cum anunţaseră mai devreme, încât în sală au rămas doar 12 consilieri locali, adică exact cât era necesar pentru a se ţine şedinţa.

 

Schimbarea viceprimarului, blocată de un vot

Numai că „ghimpele” Mocanu s-a dezis de interesele susţinute de colegii săi de partid şi de alianţă, anunţând clar că nu va da un vot pozitiv pentru schimbarea viceprimarului:

„Până a intra în sală, colegii de la PNL m-au întrebat dacă susţin acest demers. Dar acum, în urma votului exprimat pentru schimbarea ordinii de zi, am luat altă decizie. Este inadmisibil, indiferent cât de mult vă grăbiţi să aveţi viceprimar, să nu aveţi răbdare nici măcar jumătate de oră, timp în care punctul cu Termica ar fi trecut. Această cerbicie şi îndărătnicie mi-a amintit de vremea când stăteam în colţul camerei, aveam două voturi în CL şi voi aveaţi 16 şi aţi făcut ce aţi vrut din oraşul acesta. Cine mă convinge că dacă voi vota schimbarea viceprimarului, va fi ceva mai bine pentru cetăţeni? Nu am această convingere. Nu puteţi avea viceprimar sfidând oamenii care vin de la Termica, de la Thermonet şi alţii, într-o logică care nu are nici o relevanţă pentru populaţie. Credeţi că pe ei îi interesează cine e viceprimar ori cine le dă căldură la iarnă, cu ce preţ, şi cine strânge câinii vagabonzi? Atitudinea colegilor din PSD e corectă. Dacă se supune la vot, votez împotrivă”.

Fostul viceprimar Viorel Seredenciuc l-a acuzat pe Mocanu că se ţine de „şmecherii” şi că, chiar de s-ar fi inversat ordinea de zi, oricum ar fi sabotat şedinţa, plecând la decizia de schimbare a viceprimarului.

Dar cum Mocanu a rămas ferm pe poziţie, membrii PDL şi PNL, cu excepţia lui Mocanu, s-au retras într-un colţ al sălii de şedinţe, pentru a lua o decizie.

 

O nouă şedinţă, aceleaşi proiecte

În cele din urmă, după analizarea mai multor variante de anulare a şedinţei, cel care îşi făcuse încălzirea pentru a prelua chiar de ieri cel de-al doilea mandat de viceprimar, Lucian Harşovschi, a solicitat amânarea şedinţei cu trei zile.

„Asistăm la un lucru foarte urât pentru municipiul Suceava. Sub pretextul schimbării sau nu a viceprimarului, colegii de la PSD au dat un semnal rău şi au părăsit sala, pentru că nu vor să ia o decizie la problema Termica. Este o decizie prea importantă să fie luată numai de către o parte a Consiliului Local. Trebuie să avem un consens, toate grupurile de consilieri să ia o decizie. De aceea vom convoca o nouă şedinţă statutară peste trei zile – sperăm ca până atunci să le vină mintea la cap celor de la PSD, să fie prezenţi la şedinţă şi să-şi asume un vot”, a spus Harşovschi.

În această privinţă, toţi cei 12 consilieri prezenţi au fost de acord, o nouă şedinţă extraordinară de Consiliul Local, cu aceleaşi puncte de discuţie pe ordinea de zi, urmând să aibă loc joi, la ora 10.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tentativa de schimbare a viceprimarului PSD al Sucevei a dat peste cap şedinţa extraordinară de Consiliu Local.
 Vizualizări articol: 2744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Tentativa de schimbare a viceprimarului PSD al Sucevei a dat peste cap şedinţa extraordinară de Consiliu Local3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei