Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2014 - Anul XIX, nr. 189 (5698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu mare fast

Salve de tun şi defilări ale cavalerilor din toată ţara, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cel mai amplu eveniment cultural de punere în valoare a unei cetăţi istorice din Moldova, Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava, a fost deschis oficial vineri după-amiază, în zgomotul salvelor de tun, al zăngănitului armelor cavalerilor, dar şi în hohotele de râs ale tuturor celor prezenţi în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Spectacolul i-a adus în faţa spectatorilor nu doar pe cei care au organizat şi au finanţat acest eveniment, ci şi pe cei care, pe durata celor trei zile de manifestări în Cetate, au misiunea de a aduce în ochii publicului diverse aspecte medievale, de la meşteşuguri, arte, până la lupte crâncene, pe viaţă şi pe moarte.

În mijlocul publicului adunat în curtea interioară a Cetăţii, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, organizatorul Festivalului Medieval, a dat citire unui „hrisov”,  prin care se declară deschise manifestările:

„Din mila lui Dumnezeu, noi, Muzeul Bucovinei, împreună cu buna chiverniseală şi ajutor a mulţi oameni buni şi luminaţi, facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care vor vedea sau vor auzi citindu-se, că am binevoit, cu inimă curată şi luminată şi cu toată bunăvoinţa noastră, şi am făcut pentru pomenirea vremurilor demult trecute, Festivalul de Artă Medievală <Ştefan cel Mare>, spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor demult apuse. Între zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei vor fi vremuri tihnite şi veselie pentru tot norodul, cu dansuri, pehlivani şi întreceri ale vitejilor oşteni.

Şi după curgerea anilor, cei ce vor veni după noi să adauge să adauge după cum le-o fi voia, dar să nu uite datinile ţării acesteia. Şi cine ar voi să sfărâme sau să printească această lucrare, acela să fie singur şi neajutorat în faţa judecăţii veşnice. Iar noi toţi cei de faţă mărturisim şi încredinţăm că la împlinirea sorocului de un an vom face din nou mare pofteală la Suceava tuturor celor care vor să ţină obiceiurile cele vechi.

Şi la toate acestea mai sus zise, este credinţa noastră şi credinţa tuturor celor care au ajutat la împlinirea acestor lucrări – Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi binevoitorii noştri care au dat şi au dăruit.

S-a scris la Suceava, datum 7522 luna august, în 15 zile”.

 

Parada cavalerilor din toată ţara

Prin faţa ochilor sutelor de privitori s-au perindat apoi cei care au misiunea de a „reînvia” obiceiurile medievale şi de a recrea viaţa de zi cu zi a strămoşilor noştri.

Primii invitaţi au fost membrii Ordinului Solomonarilor din Suceava, recent înfiinţat,  urmaţi de cei de la Truverii, prezenţi aici an de an, de la prima ediţie a festivalului.

„L-am văzut cum a crescut, pas cu pas, la fel ca şi această cetate frumoasă, refăcută, extraordinară, cred că unică în România. Vă dorim să vă bucuraţi de această evadare medievală, într-un spaţiu deosebit, nou şi vechi în acelaşi timp, alături de toţi cavalerii adunaţi aici şi de muzica medievală care va răsuna”, a spus reprezentantul acestora.

Au urmat apoi membrii Ordinului Cavalerilor de Mediaş, cu armurile lor impresionante, dar şi omniprezenţii reprezentanţi ai Gărzii Cetăţii din Sighişoara, al cărei celebru toboşar a spus:

„<Toba este instrumentul-n care/Niciodată golul n-a sunat mai tare> după cum spunea Arghezi. De câteva zile, spiritul lui Ştefan cel Mare a ajuns în Bucovina, în Cetatea de Scaun a lui. Toţi cavalerii din România şi Garda Cetăţii din Sighişoara au venit cu mare plăcere în Bucovina să vă spună <Am zis!>. Felicitări Bucovina, sunteţi români adevăraţi! Aplauzele sunt pentru dumneavoastră. Am zis!”

Impresionantă a fost şi parada Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, a celor din Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, a mercenarilor Ordinului Dragonului, dar şi a gladiatorilor şi războinicilor medievali veniţi din Oradea, Arad şi Sibiu, dar şi de peste hotare, din Ungaria, pentru a prezenta diverse stiluri de luptă.

Cei de la „Terra Ultrasilvana” s-au prezentat atât cu o grupare de meşteşugari braşoveni, cât şi cu o companie de ieniceri, consideraţi „pata de culoare” a acestui festival.

După aruncătorii de steaguri de la Artgotica au defilat Paladinii de Terra Medies şi destoinicii Străjeri ai Cetăţii Bistriţei. Impresionantă intrare şi-au făcut şi cei din Ordinul Cavalerilor Lup, războinici cu instrumente muzicale medievale.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu şi viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei au transmis mulţimii mesaje în care au subliniat importanţa vestigiilor istorice ale Sucevei, a Cetăţii şi a festivalului, care reprezintă cea mai bună carte de vizită în întreaga lume.

Garda Cetăţii de Scaun a Sucevei a dat onorul oficialităţilor locale şi l-a atenţionat pe organizator, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, că „răspunde cu capul” de desfăşurarea festivalului, după care l-au îmbrăcat cu o platoşă metalică.

La final, a fost recreat un important eveniment petrecut la Suceava, când Petru Muşat, domnitorul Moldovei, Mircea Voievod, stăpânul Ţării Româneşti, şi regele Poloniei, Vladislav Jagello, au semnat un tratat de alianţă.

Melodia „All for love”, interpretată de Bryan Adams, Rod Stewart şi Sting, a răsunat apoi în Cetate, cavalerii, cu armele ridicate în aer, domniţele şi vizitatorii dansând pe ritmurile sale, într-un flash mob de proporţii, marcat de râsete de veselie şi îndemn la o distracţie de trei zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salve de tun şi defilări ale cavalerilor din toată ţara, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval 2014.
 Vizualizări articol: 2634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Salve de tun şi defilări ale cavalerilor din toată ţara, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval 20145.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei