Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2014 - Anul XIX, nr. 189 (5698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Mii de oameni au fost, ieri, în pelerinaj la Sanctuarul de la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva mii de oameni au participat, ieri, la ceremonia religioasă de la Sanctuarul romano-catolic de la Cacica, cu ocazia marii sărbători creştine Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea din acest an a avut o amploare deosebită, prin inaugurarea Pieţei „Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea”, în faţa Sanctuarului, şi prin încoronarea icoanei Maicii Domnului, copie a Madonei Negre primită în dar de la călugării paulini de la Sanctuarul din Czestochowa. Icoana are acum o mantie regească, iar pe capul pruncului divin şi pe fruntea Fecioarei Maria a fost aşezată câte o coroană.

La slujba de ieri, când s-au împlinit 110 ani de la sfinţirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, au oficiat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcopi din ţară şi din străinătate şi zeci de preoţi. Au fost prezenţi prim- ministrul Victor Ponta, împreună cu soţia sa, Daciana, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, ES Marek Szczygiel, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donţu, deputaţii Ghervazen Longher, Gavril Mîrza, Eugen Bejinariu şi Eugen Uricec, primarul de Iaşi, Gheorghe Nechita, precum şi alte oficialităţi.

 

Mesaj de respect pentru toate religiile, din partea premierului Ponta

Premierul Ponta a mers împreună cu tradiţionala procesiune a clericilor şi a tinerilor spre Piaţa „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, construită cu fonduri guvernamentale. La ceremonia de inaugurare a pieţei, prim-ministrul a fost invitat de primarul de Cacica, Elena Boloca, să transmită un mesaj celor prezenţi. Ponta le-a mulţumit gazdelor, prelaţi şi laici, şi le-a spus că prima dată a participat la slujba de Sfânta Maria de la Cacica în urmă cu 30 de ani, venind „de peste deal, de la Pârteştii de Sus”. „Sunt foarte bucuros că putem participa la un moment cu totul şi cu totul special şi vreau să vă spun încă o dată că România este ţara în care toţi credincioşii ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi sau neoprotestanţi şi toţi cei care cred în Dumnezeu trebuie să trăiască împreună şi trebuie să cinstească religia şi tradiţiile”, a declarat Victor Ponta.

La rândul său, ambasadorul Poloniei, ES Marek Szczygiel, a spus, în limba română, că Sanctuarul de la Cacica este „un loc deosebit şi important pentru polonezii şi credincioşii din România”, subliniind că Biserica catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica a fost construită în urmă cu 110 ani de polonezii care locuiau pe aceste meleaguri. „Mai avem un motiv de bucurie astăzi, încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Ne vom ruga la această icoană astăzi”, a declarat Excelenţa Sa şi i-a mulţumit premierului României pentru sprijinul acordat la construirea pieţei „care poartă numele unui mare polonez, Sfântul Ioan Paul al II-lea”.

După rugăciunea de binecuvântare, premierul Victor Ponta şi delegaţia care l-a însoţit au plecat spre Mănăstirea Putna, iar ceremonia de la Cacica a continuat cu celebrarea euharistică, încoronarea icoanei, oficiată de PS episcopul Gherghel, citirea mesajului Papei Francisc şi cuvântul de salut al episcopului de Czestochowa.

 

Ritualul încoronării icoanei

Obiceiul de a încorona icoana Fecioarei Maria este răspândit în tot Occidentul, iar papii au procedat deseori, direct sau prin delegaţi, la încoronarea imaginii Sfintei Maria, mai ales în marile centre mariane. Din acest motiv, Biserica Catolică a fost obligată să orânduiască un ritual special care să fie adoptat şi introdus în ritualul bisericesc, încă din secolul al XVII-lea. Prin săvârşirea acestui ritual, Maria este nu doar mamă a Pruncului Iisus, ci şi regină, dar în acelaşi timp coroana de pe capul Fecioarei simbolizează şi iubirea credincioşilor faţă de ea.

Ritualul de încoronare a decurs astfel: episcopul a stropit cu apă sfinţită coroanele pentru Maria şi Iisus, apoi le-a tămâiat şi, cu mitra în faţa altarului, în genunchi, a intonat un imn de slavă către Fecioară, continuat de cor. Apoi episcopul s-a ridicat şi s-a îndreptat spre locul unde a fost expusă icoana. În faţa icoanei i s-a luat mitra, a primit de la ceremonier coroana lui Iisus, s-a apropiat de icoană, a aşezat coroana pe capul lui Iisus şi a spus: „Aşa cum, prin mâinile noastre, eşti încoronat aici pe pământ, aşa şi noi să fim învredniciţi a fi încoronaţi de tine cu slavă şi cinste în ceruri”. Apoi a primit cealaltă coroană, pe care a aşezat-o pe capul Fecioarei Maria, cu ritual identic.

După încoronare, episcopul Petru Gherghel a coborât în faţa altarului, a pus tămâie în cădelniţă, a binecuvântat-o, a urcat la icoană şi a tămâiat-o de trei ori.

La finalul ceremoniei, cuvântul de mulţumire i-a aparţinut preotului paroh din Cacica. După slujba religioasă s-a desfăşurat o procesiune cu icoana, cu binecuvântarea florilor şi a obiectelor religioase, încheiată la casa parohială romano-catolică.

 

Coroana lui Iisus şi cea a Fecioarei Maria sunt din aur masiv, bătute cu pietre preţioase

Credincioşii veniţi din toate colţurile ţării şi din străinătate, îndeosebi din Polonia, s-au rugat la icoana Maicii Domnului de la Cacica pentru sănătatea lor şi a celor dragi, pentru reuşita şcolară şi profesională a copiilor, pentru odihna celor plecaţi dintre noi. Această icoană are semnificaţii speciale pentru credincioşii catolici. Considerată a fi făcătoare de minuni, aceasta a ajuns la Cacica pentru prima oară acum mai bine de 200 de ani, odată cu polonezii veniţi aici pentru a extrage sarea din zăcămintele descoperite în zonă. Pentru a-şi aminti de pelerinajele la Czestochowa şi de icoana Madona Neagră care exista acolo, polonezii au adus în Bucovina, în anul 1809, când s-a sfinţit prima biserică, o copie a icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa. Aceasta a fost păstrată în prima biserică şi apoi în noua biserică, sfinţită în 1904. Icoana a fost restaurată în 2009-2010 la Iaşi şi la Czestochowa, iar pe 14 august 2010 a fost reamplasată la locul ei, deasupra altarului din Sanctuarul de la Cacica. Din decembrie 2013 icoana a fost dusă din nou în Polonia, unde artistul polonez Marius Drapikovschi a lucrat la confecţionarea coroanelor şi a mantiilor pruncului şi Fecioarei. În urma acestei lucrări, coroanele sunt din aur masiv, bătute cu pietre preţioase. Mantia lui Iisus este realizată din corali, iar mantia Fecioarei din lapislazuli. Dantelăria este din chihlimbar. Pe fundal este inscripţionat cu litere din aur un fragment din cântarea „Toată frumoasă eşti, Marie!”. La pieptul Fecioarei este ataşat un trandafir din aur şi chihlimbar. Fundalul icoanei este din aur alb, gravat cu motive tradiţionale din Bucovina.

 

Liturghia este oficiată în română, maghiară, germană, polonă şi după ceremonial greco-catolic

Delegaţia care a dus la Vatican icoana pentru binecuvântarea noilor veşminte, de către Papa Francisc, în data de 30 aprilie a.c., a fost condusă de episcopul Petru Gherghel. Din delegaţie au făcut parte PS Aurel Percă, preotul Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului de la Cacica, preotul Marius Bucevschi, paroh la Soloneţu Nou, şi deputatul Ghervazen Longher, reprezentantul minorităţii polone.

Ceremonia de Sfânta Maria, de la Cacica, este deosebită şi prin aceea că cei prezenţi pot participa la slujba de Liturghie oficiată în limbile maghiară şi germană – la grotă,  la cea greco-catolică şi cea în limba română, în biserică, sau la cea oficiată în limba polonă, tot în biserică.

Mesajul prelaţilor care au slujit ieri la Cacica a fost unul de dragoste şi veneraţie pentru Fecioara Maria, ocrotitoarea familiei, dar şi de dragoste pentru oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au fost, ieri, în pelerinaj la Sanctuarul de la Cacica.
 Vizualizări articol: 2520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Mii de oameni au fost, ieri, în pelerinaj la Sanctuarul de la Cacica4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei