Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2014 - Anul XIX, nr. 188 (5697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pe străzile Sucevei

Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Parada cu făclii pe străzile Sucevei a participanţilor la Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, paradă la care au luat parte cavalerii şi domniţele, membrii asociaţiilor şi ordinelor cavalereşti, membrii trupelor şi grupurilor artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului, s-a desfăşurat aseară pe traseul Obcini - George Enescu - Primărie - Ana Ipătescu - Cetatea de Scaun a Sucevei.

 

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din programul festivalului

Parada cu făclii de la Suceava, cea mai mare paradă de acest fel din cadrul unui festival medieval european, procesiune care în programul festivalului se înscrie ca unul dintre cele mai spectaculoase evenimente, a animat oraşul într-o traversare impresionantă, o coloană luminoasă şi şerpuitoare care a fost însoţită şi urmărită de o mulţime de suceveni.

Acţiunea, pregătită cu responsabilitate de către organizatorii festivalului, care au solicitat sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei pentru a lua măsuri speciale în vederea desfăşurării procesiunii în condiţii nocturne, cu restricţii de trafic, a reunit, pe străzile Sucevei, cavaleri călări şi menestreli, paladini şi domniţe, jongleri, străjeri, luptători din rândul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Argotici, Ordinul Dragonului şi Ordinul Cavalerilor de Lup, Şoimii de Argint şi Grupul Terra Ultrasilvana, Ordinul Solomonarilor şi Paladinii de Terra Medies.

 

Procesiunea era alcătuită din circa 280 de participanţi, din care 230 cu făclii aprinse

Având atât în deschidere, cât şi la sfârşitul coloanei automobile ale Poliţiei Rutiere şi fiind însoţită de echipaje auto ale Jandarmeriei, procesiunea, alcătuită din circa 280 de participanţi, din care 230 cu făclii aprinse, flancată de poliţişti şi jandarmi, şi-a început deplasarea având în frunte doi călăreţi din trupa de cascadori a lui Vali Vasilescu, care vor participa în zilele următoare la turnirul cu cai din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Călăreţii erau urmaţi de câţiva făclieri pedeştri şi de două personaje pe catalige, după care păşea vestitul crainic-toboşar al Cetăţii Sighişoara, care anunţa permanent cum este alcătuită coloana.

Cavaleri cu straie blazonate şi domniţe cu rochii lungi din catifea şi brocart, scutieri şi grupuri de oşteni înzăuaţi, războinici înarmaţi cu săbii, topoare şi halebarde, purtători de prapuri şi steaguri, luptători cu straie din piele înfăşuraţi în blănuri de lup, arcaşi cu tolbele pline cu săgeţi, osmanlâi cu turbane şi coifuri, mulţi dintre ei purtători de făclii, s-au înşiruit în coloana care a pornit în marş spre Cetatea Sucevei.

 

Şirul lung de făclii s-a pierdut încet pe drumul care se sfârșește pe platoul Cetăţii

Tobele, tamburinele, trâmbiţele, cimpoaiele şi fluierele au început să sune animând sonor procesiunea, flintele şi muschetele s-au dezlănţuit bubuind asurzitor şi răspândind în jur fum alb, iute şi înecăcios, mânuitorii şi aruncătorii de steaguri îşi demonstrau îndemânarea, războinicii scoteau din când în când strigăte de luptă şi încurajare.

Cetăţenii urbei, cu mic cu mare, s-au alăturat coloanei, însoţind-o de pe margine. De pe trotuare, bunici, părinţi şi copii priveau şi aplaudau parada, arlechinii se strecurau rapid prin mulţime, blițurile aparatelor de fotografiat fulgerau întunericul, coloana luminată de făclii înainta zgomotos.

Procesiunea, care a pornit din cartierul Obcini, a parcurs bulevardul George Enescu, a cotit spre Universitatea „Ştefan cel Mare” şi a trecut prin faţa primăriei municipiului, întinzându-se apoi pe bulevardul Ana Ipătescu, iar când a ajuns în dreptul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a cotit şi s-a înscris pe Strada Mitropoliei pe drumul către Cetatea de Scaun a Sucevei.

Şirul lung de făclii s-a pierdut încet pe drumul care se sfârșește pe platoul Cetăţii. Noaptea a fost pentru odihnă. De astăzi începe festivalul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei