Circa 20 de angajați ai fabricii de seringi Genko Group SA Suceava au venit ieri din concediu, la firmă, pentru a protesta că nu și-au primit salariile de luni de zile. Din luna noiembrie a anului trecut, de când muncesc gratis, angajații fabricii au organizat nenumărate proteste, au sesizat Comisia de Dialog Social a județului Suceava, au informat în scris toate instituțiile statului despre situația disperată în care se află, au deschis și o acțiune în instanță împotriva patronatului, toate însă fără efect. Una dintre angajate, Nicoleta Sauca, ne-a declarat, ieri, că oamenii nu mai știu ce să mai facă. „Ne-am întâlnit astăzi să mai vorbim, să încercăm să căutăm un mijloc să facă cineva ceva, să găsim pe cineva căruia să-i pese că atâția oameni lucrează de atâtea luni fără a primi un ban”, a afirmat femeia.
Ea spune că administratorul român al firmei, Bogdan Bolohan, nu are nici o soluție la problemele angajaților, susținând că patronul italian Vincenzo Nuzziello a rupt orice contact cu firma pe care o are la Suceava.
„Îl întrebăm ce-i cu salariile noastre și zice că nu știe nimic. Spune că patronul nu răspunde nici la telefon, nici la email. Chiar nu este nimeni în țara asta care să ia vreo măsură împotriva unuia care are atâtea datorii?”, se întreabă Nicoleta Sauca.
În intervalul 1-31 august, toți angajații firmei Genko Group SA Suceava sunt în concediu de odihnă, dar la 1 septembrie trebuie să se prezinte la fabrică și să reia munca neplătită.
La ultima întrunire pentru problema Genko, a Comisiei de Dialog Social, de la sfârșitul lunii iunie a.c., reprezentanții administrației județene au promis că vor căuta o modalitate de convingere a patronatului italian al firmei să achite salariile restante.
Cu atât mai mult cu cât administratorul Bogdan Bolohan a declarat că directorul general a promis că în câteva zile va da o parte din salarii „pentru a se vedea bunăvoința pentru ca activitatea să meargă mai departe”, dar din păcate a fost doar încă una dintre multiplele promisiuni neonorate ale italianului. Tot la Comisia de Dialog Social, Bogdan Bolohan a confirmat că marfa produsă la fabrica din Suceava este exportată, dar a susținut că banii se încasează foarte greu și că Genko Italia, firma prin care se face vânzarea produselor fabricate la Suceava, are de încasat de la spitale italiene facturi restante din 2012.
Patronul italian are probleme cu legea în Italia
Așa cum ziarul nostru a mai informat, președintele Consiliului de Administrație și director general al Genko Group Suceava, Vincenzo Nuzziello, are probleme serioase cu justiția italiană, el fiind trimis în judecată pentru corupție. Carabinierii departamentului antifraudă NAS din Bari și Procuratura din Foggia îl acuză, alături de alte 19 persoane, de trucarea unor licitații de achiziționare de materiale și echipamente medicale, mită, trafic de influență, fals în detrimentul serviciului național de sănătate și fraudă împotriva statului italian.
În octombrie 2013, Curtea din Foggia a emis un ordin de confiscare a unei sume echivalente cu profitul ilicit din afacerea investigată de carabinierii și procurorii italieni, de peste două milioane de euro. De asemenea, unor persoane implicate în această afacere le-au fost sigilate patru proprietăți și două vehicule, dar nu dispunem de informațiile referitoare la numele celor împotriva cărora s-a luat această măsură.
La momentul în care Genko Med Group SRL a preluat 98,76% din pachetul de acțiuni al SC Famos SA Suceava, în anul 2007, Nuzziello avea deja la activ o arestare pentru corupție, din anul 2006. Asociația de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) i-a vândut însă fără probleme pachetul majoritar de acțiuni.



