Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2014 - Anul XIX, nr. 184 (5693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Pe ritmuri de fanfară

Sute de etnici germani, îmbrăcaţi în port popular, au defilat în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, timp de o oră, centrul Sucevei a făcut o călătorie în timp, în perioada în care Bucovina se afla sub stăpânirea Imperiului Austriac, iar aproape un sfert din populaţia regiunii era alcătuită din germani.

Sute de oameni îmbrăcaţi în portul tradiţional al germanilor din Bucovina puteau fi văzuţi ca în zilele de sărbătoare de acum mai bine de 100 de ani, adunaţi în piaţa centrală a oraşului, discutând, râzând, răcorindu-se cu o bere sau cu apă minerală, dar mai ales purtând cu mândrie straiele colorate cu roşu, negru şi auriu, ori, în cazul unora, costume verzi, vânătoreşti, cu pantaloni trei-sferturi, strânşi pe picior, susţinuţi de bretele petrecute pe după umeri.

Zeci de copilaşi, îmbrăcaţi cu cămăşuţe albe, rochii înflorate şi veste roşii – fetiţele, cămăşi albe, pantalonaşi verzi trei-sferturi, vestuţe verzi cu revere roşii şi pălării negre, cu fir aurit - băieţii, atrăgeau privirile tuturor trecătorilor, prin frumuseţea şi drăgălăşenia lor.

Ritmurile vesele care au despicat aerul fierbinte al amiezii, din zecile de instrumente muzicale ale Fanfarei Rodna, fondată tocmai la 1860, au pus în mişcare toţi etnicii germani reuniţi aici din mai multe judeţe ale ţării, dar şi de peste hotare, dând startul unui frumos spectacol - parada portului popular al germanilor din Bucovina.

Manifestarea a avut loc cu ocazia Zilelor Culturii Germane în Bucovina, în cadrul cărora a fost organizată şi cea de-a XII-a întâlnire a germanilor din Bucovina.

După un tur al esplanadei modernizate din centrul Sucevei, sutele de etnici germani, care purtau cu mândrie portul lor tradiţional, s-au îndreptat, în acorduri de fanfară, către Palatul Administrativ Suceava, care, în urmă cu 100 de ani, era sediul primăriei conduse de austriacul Franz Cavaler Des Loges, cel mai longeviv edil al Sucevei, căruia i se datorează multe din modernizările oraşului.

După ce au străbătut Parcul Central, etnicii germani s-au îndreptat către sala de spectacole de la Dom Polski, unde mulţi dintre participanţii la paradă au fost prezenţi şi pe scenă, oferind spectatorilor un complex program artistic de muzică şi dansuri ale minorităţilor din Bucovina, la care au contribuit şi ansamblurile artistice ale altor etnii din Bucovina, precum Ansamblul polonezilor – „Solonczanka”, dar şi ansamblul ucrainean „Kozacioc”, din Bălcăuţi.

La evenimentele de sâmbătă, organizate cu ocazia Zilelor Culturii Germane în Bucovina, au fost prezenţi şi invitaţi de seamă, precum ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Werner Hans Lauk, reprezentantul germanilor în Parlamentul României, deputatul Ovidiu Victor Ganţ, subsecretarul de stat Christiane Gertrude Cosmatu, din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, precum şi dr. Paul Jurgen Porr - preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de etnici germani, îmbrăcaţi în port popular, au defilat în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 3660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Sute de etnici germani, îmbrăcaţi în port popular, au defilat în centrul Sucevei5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce-am fost si ce-am ajuns trimis de
(11 aug 2014, 11:35:55
Unde era azi Bucovina daca ramanea sub stapanirea Imperiului Austriac si nu sub nemer.nicii de mitici? Dar... niciodata nu-i tarziu.
1.1  RE: Ce-am fost si ce-am ajuns trimis de
(11 aug 2014, 15:24:59
.... si sa avem ca si presedinte inca un drac dar imbracat nemteste. Va fi vai de capul nostru.
2.   Comentariu trimis de
(11 aug 2014, 15:46:04
Dacă Imperiul Austriac nu ar fi furat nord-vestul Moldovei, jumătate din ceea ce astăzi se numește cu atâta mândrie Bucovina, n-ar mai fi sub ocupația Imperiului Sovietic de Apus, Ucraina!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei