Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2014 - Anul XIX, nr. 181 (5690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Muncă răsplătită

Un pasionat de arheologie din Cacica, autorul celei mai importante descoperiri de monede geto-dacice din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pasiunea i-a fost răsplătită lui Paul Croitoriu, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Cacica, care zilele trecute a reuşit să scoată la lumină cel mai important tezaur de monede geto-dacice de pe teritoriul României.

Responsabil pe linie de Turism, IT şi Cultură în Primăria Cacica, bărbatul îşi făcuse un obicei de a cutreiera dealurile şi pădurile din comună. Era convins că zona ascunde comori importante, iar bănuielile sale s-au adeverit la finele săptămânii trecute.

„A venit un prieten din Portugalia, am luat detectorul de metale pe care l-am comandat în Bulgaria şi am mers să ne încercăm norocul. La un moment dat, aparatul a scos zgomotul pe care îl aşteptam şi mi-am dat seama că este vorba de o monedă. Într-adevăr, când am săpat am descoperit o monedă. Am revenit a doua zi şi am săpat din nou în mai multe locuri din acea zonă, iar la final am strâns peste 300 de monede”, a povestit Paul Croitoriu.

Şi-a dat seama imediat de valoarea descoperirii sale şi a sunat la poliţistul care se ocupă de obiectele de patrimoniu, care l-a sfătuit să predea comoara la Muzeul Bucovinei.

Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Suceava, a precizat că valoarea efectivă a acestui tezaur este de circa 8.000 de lei şi în anumite condiţii se poate multiplica chiar şi de zece ori.

„Cert este că suntem în faţa celei mai importante descoperiri de monede geto-dacice de pe teritoriul României. O descoperire foarte importantă, mai ales pentru această zonă a ţării”, a menţionat Viorel Blănaru.

 

Bărbatul care a descoperit comoara poate primi până la 30% din valoarea monedelor

Potrivit legislaţiei, Paul Croitoriu poate primi până la 30% din valoarea la care vor fi catalogate monedele. Chiar dacă este o sumă deloc de neglijat, bărbatul spune că nu contează doar banii.

„Puteam să vând aceste monede pe piaţa neagră, dar nimeni nu ar fi ştiut cine le-a descoperit”, a arătat Paul Croitoriu.

Angajatul Primăriei Cacica spune că dacă va primi ceva bani drept recompensă pentru că a scos la iveală şi a predat cele 309 monede geto-dacice primul lucru pe care îl va face va fi acela de a-şi achiziţiona un detector de metale performant. Actualul detector de metale este printre cele mai ieftine de pe piaţă, costă 175 de euro şi a fost adus din Bulgaria.

Paul Croitoriu nu este la prima descoperire de acest fel. În urmă cu aproximativ un an a mai găsit în zona Cacica o monedă austriacă de la finele secolului al XIX-lea, dar şi o decoraţie din Primul Război Mondial.

 

În ce constă tezaurul de la Cacica

Cu ajutorul acestui pasionat de arheologie din Cacica au fost scoase din pământ 309 monede vechi din argint brut, la care se adaugă 40 de fragmente monetare, tot de argint, datând de circa 2.300-2.400 de ani.

Monedele sunt din categoria drahmelor, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm diametru şi reprezintă un personaj dacic şi un călăreţ.

Pe piaţa neagră, acest tezaur i-ar fi putut aduce lui Paul Croitoriu o mică avere, după unele estimări chiar până la 150.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un pasionat de arheologie din Cacica, autorul celei mai importante descoperiri de monede geto-dacice din România.
 Vizualizări articol: 4683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Un pasionat de arheologie din Cacica, autorul celei mai importante descoperiri de monede geto-dacice din România5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei