Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul și Odessa și Reelport, unul dintre principalii actori de pe piața digitală de film din Europa, caravana își propune să aducă în atenția publicului filme de succes din țările UE și non-UE. Cea de-a 5-a ediție a Caravanei TIFF se desfășoară în zece orașe din România, printre privilegiați numărându-se și cinefilii din municipiul Fălticeni. Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Fălticeni, timp de trei zile, în perioada 2-4 august, în Piața “Nada Florilor”, de la ora 21.45, fălticenenii au avut ocazia să vadă gratuit trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2014.
Seria proiecțiilor în spațiu public a fost deschisă sâmbătă, 2 august, cu comedia „#Selfie”, realizată de Cristina Iacob. Chiar dacă ploaia torențială, tunetele și fulgerele au speriat iubitorii de film cu câteva minute înainte de a începe proiecția, aceștia au rezistat, și după jumătate de oră au avut ocazia să vadă una dintre cele mai bune comedii ale anului 2014. La sfârșitul proiecției, filmul, care a fost inclus în selecția oficială a „Let’s CEE Film Festival”, din Austria, a fost aplaudat de sute de spectatori pe care i-a convins cu o poveste ancorată în realitate și susținută de personaje inspirate din generația actuală de adolescenți.
Duminică, Caravana TIFF le-a propus fălticenenilor tot o producție românească, „Câinele japonez”. Lungmetrajul regizat de Tudor Cristian Jurgiu arată că la orice vârstă poți să reîncepi o nouă viață și a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiția New Europe – New Names de la Vilnius International Film Festival din Lituania.
Filmul l-a readus pe Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. După vizionarea filmului, mulți spectatori au făcut comparație cu inundațiile din sudul țării de săptămâna trecută, drama bătrânilor rămași fără locuințe fiind redată în jurnalele de știri. Costache Moldu este un bătrân a cărui soție a murit, iar casa și tot ce a strâns într-o viață întreagă au dispărut din cauza unei inundații. Ticu, fiul său plecat în Japonia, se întoarce acasă împreună cu soția și copilul acestora. Situația se complică, iar tatăl și fiul trebuie să învețe din nou să comunice pentru a redeveni o familie. Bătrânul învață să devină un bunic adevărat pentru nepot, iar Ticu repară greșelile trecutului.
Ieri a rulat filmul turcesc „Urmează-mi vocea/Come to my voice”, un film care prezintă drama unei familii acuzate pe nedrept de poliție. Într-un sat kurd din creierii munților, mica Jiyan este îngrijorată că tatăl ei a fost arestat de poliția turcă pe motiv că ar face parte din grupările militare locale. Va fi eliberat numai dacă familia îi predă pușca. Problema este că nu a avut niciodată una. Prin urmare, bunica lui Jiyan, Berfé, nu are ce altceva de făcut decât să pornească în căutarea unei arme.