A opta ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA), găzduită de Suceava, este caracterizată de un număr record de participanți. Președintele OIAA, prof. univ. dr. Chatief Kunjaya, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, că prin cele 44 de echipe, din 39 de țări, ediția organizată de România – Suceava are cea mai mare participare de până acum. „Sunt aici reprezentanții cei mai buni ai țărilor lor. Se întâlnesc acum în România cei mai străluciți 200 de elevi ai lumii, în domeniul astrofizicii și astronomiei. În viitor, foarte mulți dintre ei vor deveni cei mai străluciți astronomi, ei vor dezvolta astronomia. Suntem convinși că acest eveniment va fi unul de succes”, a declarat prof. Kunjaya, care a apreciat modul în care este organizat evenimentul de la Suceava.
La rândul său, secretarul general al OIAA, cercetătorul polonez dr. Greg Stachowski, a arătat că știe ce efort presupune organizarea unui asemenea eveniment deoarece și Polonia a fost cândva țară gazdă. „Apreciez efortul elevilor din școlile care nu au studiul astronomiei în curricula lor. Sunt elevi deosebiți, autodidacți, sprijiniți de profesorii lor, care nu-și dau seama că și în alte țări sunt persoane exact ca ei. Olimpiada este poate momentul când acești tineri părăsesc prima dată țara lor. Este un moment important, când pot întâlni persoane cu aceleași pasiuni. Asta este esența acestor întâlniri, mai mult decât competiția în sine”, a afirmat dr. Stachowski.
Ministerul Educației a contribuit cu 38 de telescoape performante
Telescoapele performante cu care vor lucra elevii au fost donate de Ministerul Educației Naționale (MEN), iar după olimpiadă o parte dintre cele 38 de telescoape vor rămâne în dotarea Inspectoratului Școlar și a universității sucevene, iar altele vor merge la școlile din țară, din care provin elevii participanți. Acest lucru a fost anunțat în aceeași conferință de presă de Sorin Trocaru, inspector în cadrul MEN.
Prorectorul universității sucevene, Mihai Dimian, a reliefat că participanții la edițiile anterioare ale olimpiadei de astrofizică au urmat calea cercetării și sunt acum doctoranzi în universitățile de vârf ale lumii. Astfel, fostul conducător al lotului României este doctorand la Oxford, iar un alt participant a fost admis la doctorat la Princeton. „Întâlniți acum copii care în viitor vor reprezenta nume la vârf în cercetare”, a spus prorectorul Dimian.
Numărul total al participanților, elevi și profesori, este de 308 persoane, din 39 de țări și de pe cinci continente. Organizator principal este Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), al Societății Științifice „Cygnus” și al Ministerului Educației Naționale. Prima ediție a olimpiadei a fost în Thailanda, iar următoarele au fost în Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia și Grecia. România a participat la toate, cu rezultate foarte bune, care au calificat-o pentru statutul de țară gazdă.
Show spectaculos sâmbătă seara, la Cetatea de Scaun, la deschiderea Olimpiadei
Ceremonia de deschidere a celei de-a opta ediții are loc sâmbătă, 2 august, în incinta Cetății Sucevei, între orele 20.00-23.00, cu un show spectaculos, un spectacol de lumini, lasere, artificii și jonglerii cu foc.
Activitatea competițională debutează pe 4 august cu proba observațională, care se va desfășura în Planetariul Suceava, în intervalul orar 9.00-14.00. A doua probă, cea teoretică, are o durată de cinci ore și se va desfășura la Complexul „Conacul Domnesc” pe data de 5 august.
Proba de analiză a datelor va avea loc pe 7 august, tot la Complexul „Conacul Domnesc”, și va dura patru ore. Proba observațională în teren (30 minute) va fi susținută la Mănăstirea Dragomirna, în data de 8 august, în intervalul 22.00-3.00.
Proba pe echipe se va desfășura în sala de sport a Complexului „Ariniș” Gura Humorului, pe data de 9 august. În condițiile în care vremea va fi nefavorabilă, calendarul probelor poate suferi modificări.
Pe parcursul evenimentului, elevii vor fi cazați în campusul USV, iar profesorii la Best Western, în Gura Humorului.
Pentru timpul liber participanților le sunt oferite două excursii care includ plimbări cu mocănița, drumeții pe Rarău, vizitarea unei stâne turistice, a mănăstirilor și a Salinei Cacica.
Elita lumii
Record de participanți la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Suceava
