Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 aug 2014 - Anul XIX, nr. 176 (5685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Cât costă inima copilului tău?”

Campanie de salvare a unei fetiţe de 2 ani, demarată de exoticul doctor Haidamac

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O inimă funcţională pentru Rebeca, o fetiţă de 2 ani din Şerbăuţi, costă 10.000 de euro. De această sumă au nevoie medicii ca să-i monteze Rebecăi o „umbreluţă” între cămările inimii, cu care să compenseze un defect cu care copilul s-a născut. Fără „umbreluţă”, Rebeca moare. Medicul ei de familie, exoticul doctor-scriitor Florin Haidamac, mult mai cunoscut în ţară decât la Suceava, a încălcat o regulă de bază în relaţia medic-pacient, aceea de a nu se implica emoţional, şi a demarat o campanie de strângere de fonduri. Contra-cronometru, deoarece Rebeca trebuie operată în data de 15 septembrie. Când vorbeşte despre acest copil, duritatea limbajului asociată cu imaginea doctorului Haidamac se topeşte. „La Şerbăuţi este o altă lume. Acolo oamenii au pensii de 300-350 de lei şi dilema lor este dacă luna asta iau mâncare sau medicamente. Cazurile pe care le vezi în fiecare zi sunt cu încărcătură emoţională foarte mare, dar fetiţa asta are ceva special. O ştiu de când s-a născut, am îngrijit-o în mod special, în colaborare cu colegii specialişti în Cardiologie Pediatrică, dar acum câteva zile, când a venit la mine, avea altă privire. Uită-te la fotografii. Atâta tristeţe... Asta m-a rupt. Ce dracului de stat e ăsta, dai ajutoare sociale şi tot felul de drepturi la nişte trântori şi nu-ţi permiţi să-ţi operezi copiii? Mi-am propus să strâng măcar 5.000 de euro ca să salvăm fetiţa asta şi o să reuşesc. În două zile am strâns 1.000 de euro”, spune doctorul.

El face apel la cititorii săi, la cei care îi cumpără cărţile sau îl citesc zilnic pe blog să ajute financiar familia Rebecăi. Părinţii copilului au plecat în Germania la muncă, să mai adune câteva mii de euro. În România, doctorul Florin Haidamac a contactat clinica la care se va face intervenţia. I-a convins deja pe colegii medici de acolo să facă o reducere de 500 de euro. „Nu mai sunt 10.000, sunt 9.500. 1.000 îi am. Strâng şi restul, crede-mă. Această fetiţă trebuie operată pentru a trăi. A mai avut un frăţior. Acesta a murit la scurt timp de la naştere, tot din cauza unei malformaţii cardiace. Ea este mai norocoasă. A supravieţuit doi ani. De noi depinde dacă aceştia vor fi singurii ei doi ani pe lumea asta. Personal, nu vreau să asist impasibil la agonia ei”, afirmă doctorul strângând pumnii mari, de boxer.

 

„Asta-i reformă? Îmi bag ... în reforma lor”, spune medicul furios

Doctorul Florin Haidamac este unul dintre rebelii tagmei medicale. Încasează constant amenzi din partea Casei de Asigurări de Sănătate pentru că încalcă regulamentele, dar de la pacienţi nu a avut niciodată reclamaţii. „Mă duc la pacient acasă şi-l văd paralizat, în pat. Îl cunosc, de 14 ani sunt medic la Şerbăuţi, ştiu că a avut un AVC (n.r. - atac vascular cerebral). După capul lor (n.r. - al conducerii CAS),   trebuie să-l trimit la neurolog şi ăla să-i recomande medicamentul, ca să-i pot da reţetă compensată. Dacă nu, trebuie să plătească medicamentul. Două milioane jumătate costă. El are pensie trei milioane. Normal că îi dau compensat şi normal că ăştia îmi impută reţeta! Boule, se adresează unui funcţionar medical imaginar, dar eu nu-l văd că-i paralizat?! Unde să-l trimit pe nenorocit la Suceava? Reformă! Asta-i reformă? Îmi bag ... în reforma lor”, spune medicul furios.

Îşi iubeşte pacienţii, chiar dacă nu-i menajează: „mai rag la câte o tută de mamă când vine cu copilul plin de râie sau când îi dă la copil de 6 luni mici şi sarmale. <Proasto, vrei să-l omori?>, rag la ea. <Îi era poftă>, îmi spune. Ce să-i fac? Auzi, la 6 luni copilului îi era poftă de sarmale. La 20 de km de oraş e altă lume. E Evul Mediu. E apostolat, dar îmi place. Şi îmi permit să fixez regulile jocului pentru că sunt bun. Ştiu ce fac, îmi iubesc meseria”, mai spune doctorul Haidamac.

Iar acum vrea să facă bani pentru operaţia Rebecăi. Din şpăgile pe care le primeşte – câte o Cola, cornuri şi uneori plăcintă coaptă în casă, nu are cum. Aşa că face apel la cei care vor ca Rebeca să trăiască, „să transforme aurul în viaţă”. Conturile în care se strâng banii sunt în lei RO32 VBBU 2511 SV68 3745 2701, în euro RO67 VBBU 2511 SV68 3745 (VOLKSBANK). Numărul special al băncii pentru transferuri internaţionale este VBBUROBU (VOLKSBANK).

 

„Carte pentru medicamente”

De asemenea, doctorul mai are un proiect care se numeşte „Carte pentru medicamente”, în cadrul căruia strânge bani pentru tratamentul unor pacienţi care nu-şi pot permite să suporte costurile. Până pe 15 septembrie banii vor merge pentru operaţia Rebecăi: „Pentru donaţii de 100 lei veţi primi una din cărţile mele, Dispensarul SF sau Adnana, într-o ediţie specială, cu o dedicaţie din partea mea.  Pentru diasporă preţul este de 30 euro pe volum, date fiind taxele poştale mai mari. Pentru donaţii speciale veţi avea dreptul să îmi cereţi să scriu doar pentru voi o povestire sau un articol pe orice temă doriţi, iar pentru donaţii excepţionale sunt dispus să scriu o carte doar pentru cel care o face. Am 30.000 de cititori lunar pe blog şi un nucleu dur de aproximativ 50 de cititori. Dragii mei, cu o sută de euro putem schimba destinul acestei fetiţe”.

Mai precizăm că Rebeca Mariana Matei, în vârstă de 2 ani, din Şerbăuţi va fi operată la clinica ARES-Centru de excelenţă in Cardiologie, din Bucureşti, în data de 15 septembrie a.c., dacă va avea suma de 9.500 de euro. Scrisoarea medicală de la clinică este publicată, cu acordul familiei, pe blogul doctorului Haidamac:

„Statului român nu-i pasă de copiii lui. Mie îmi pasă. Nu sunt mândru că fac parte dintr-un asemenea sistem bolnav, sărac şi indiferent în faţa suferinţei copiilor. Dar sunt al naibii de mândru pentru că am reuşit să strâng alături de mine, în această campanie, câţiva oameni care s-au hotărât să spună NU morţii acestui copil. Fiţi şi voi alături de noi, alături de viaţă. România v-a forţat să luaţi drumul pribegiei, v-a dat afară din ţară, v-a lăsat un gust amar. Ştiu. Vă cred. Dar România nu vă poate schilodi sufletul. România nu e locuită numai de hoţi şi mincinoşi. România mai are copii. România mai are şi oameni care sunt deasupra mocirlei”, este apelul doctorului Florin Haidamac.

El poate fi contactat la dispensarul din Şerbăuţi-Suceava sau la adresa de e-mail cilsuceava@gmail.com.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de salvare a unei fetiţe de 2 ani, demarată de exoticul doctor Haidamac.
 Vizualizări articol: 6830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Campanie de salvare a unei fetiţe de 2 ani, demarată de exoticul doctor Haidamac5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prin SMS ar fi mai usor de donat bani trimis de
( 1 aug 2014, 20:47:02
Stiu ca pentru a salva o viata nici un efort nu e prea mare, dar sunt multi oameni care nu pot ajunge la banci ca sa doneze. Ar fi mult mai usor daca ati lua legatura cu o companie de telefonie mobila sa va puna la dispozitie un nr. pt donatii.
2.   Bani pentru fetita sau pentru carte ? trimis de
( 4 aug 2014, 10:02:33
Am vazut pe blog ca pentru fetita si pentru carte se strang bani in acelasi cont. As vrea sa stiu cum se impart acesti bani. Sustin si eu comentariul de mai inainte care spune ca s-ar pute strange bani prin SMS cu tarif special. Cred ca in timp foarte scurt s-ar gasi 10000 de persoane care sa doneze cate un euro.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei