Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iul 2014 - Anul XIX, nr. 174 (5683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alternative

Picaţii de la prima sesiune a bacalaureatului aleg calea străinătății sau se înscriu la postliceale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pregătiţi sau mai puţin pregătiţi, în mai puţin de trei săptămâni, absolvenţii claselor a XII-a care au picat prima sesiune a bacalaureatului îşi vor încerca din nou norocul în cadrul bacalaureatului din luna august.

Directorii liceelor unde mai mult de jumătate dintre candidaţi au picat examenul maturităţii spun că puţini sunt absolvenţii de liceu care vor să mai încerce să obţină diploma de bacalaureat.

Prof. Amalia Popescu, director al Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, instituţie la care promovabilitatea a fost sub 20%, spune că puţin peste jumătate dintre cei care au picat bacalaureatul s-au înscris la sesiunea din august a examenului. Ceilalţi au plecat pentru a munci în străinătate, s-au înscris la şcoli postliceale sau încearcă să intre în câmpul muncii.

La Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, promovabilitatea la bac a fost de aproape 50%. Totuşi, cei care au rămas repetenţi la acest examen nu s-au îngrămădit să-şi încerce şansa la sesiunea a doua.

„Circa 50% dintre cei care nu au promovat s-au înscris pentru sesiunea din august a bacalaureatului”, spune prof. Doina Puiu, director al colegiului.

Totodată, Inspectoratul Şcolar Suceava a transmis că 1.793 de candidaţi s-au înscris pentru bacul din toamnă, fiind aşteptat ca numărul acestora să crească după susţinerea corigenţelor. 

6.344 de elevi au absolvit clasa a XII-a în acest an, dintre care 1.026 au spus „pas” bacalaureatului din vară.

De partea cealaltă, 2.260 de candidaţi nu au reuşit să promoveze examenul sau nici măcar nu s-au prezentat la probe. La un calcul simplu, numărul înscrişilor pentru bacul din toamnă ar trebui să se ridice la 3.286. 

 

Candidaţii vor susţine probele în şase centre de examinare

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, „pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, Comisia Judeţeană  a propus şase centre de examen -  Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava.

Lucrările examinaţilor vor fi corectate la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

Sesiunea august–septembrie 2014 a examenului de bac debutează cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, pe data de 18 august.

Pe 19 şi 20 august, înscrişilor le vor fi evaluate competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 21 şi 22 aceştia vor fi examinaţi la competenţele digitale. Probele scrise vor fi susţinute în intervalul 25-29 august. Primele rezultate vor fi afişate în data de 1 septembrie.

Nivelul de dificultate al subiectelor va fi similar celor din prima sesiune, iar condiţiile de susţinere a examenului vor fi la fel de stricte.

 

Candidaţii nu sunt interesaţi de meditaţiile gratuite

Conducerea liceelor unde procentul de promovabilitate la bac a fost mic a iniţiat un set de măsuri care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor elevilor înscrişi la bacul tomnaticilor.

Astfel, aceştia organizează şedinţe de pregătire gratuitela disciplinele de bacalaureat, meditaţii susţinute, în mod gratuit, de profesorii din licee.

Iniţiativa profesorilor nu a fost primită cu mult interes de către candidaţii de la bac, astfel că sălile în care se organizează meditaţiile sunt mai mult goale.

„Copiii nu vin. Nu vin acum şi nu au venit nici în anii trecuţi. La un moment dat am făcut un orar, iar profesorii ţineau o evidenţă a absenţilor şi nici aşa nu au venit la pregătire”, a menţionat Doina Puiu.

Prof. Cristian Cuciurean, director al Colegiului Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, a arătat că deşi profesorii sunt dispuşi să facă voluntariat şi să vină în sprijinul elevilor, aceştia nu frecventează orele de pregătire.

„De două ori pe săptămână se organizează aceste meditaţii, însă prezenţa e foarte scăzută”, spune directorul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Picaţii de la prima sesiune a bacalaureatului aleg calea străinătății sau se înscriu la postliceale.
 Vizualizări articol: 1810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Picaţii de la prima sesiune a bacalaureatului aleg calea străinătății sau se înscriu la postliceale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei