Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iul 2014 - Anul XIX, nr. 174 (5683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incredibil

Cât cheltuiește statul cu Dorin, boschetarul care merge aproape zi de zi cu Ambulanţa să ia masa la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În urmă cu câteva săptămâni, vă prezentam în ziarul nostru cazul incredibil al unui boschetar din Rădăuţi, Dorin Bubă (60 de ani), care şi-a făcut un obicei din a se întinde aproape zi de zi pe stradă, în centrul oraşului, pentru a fi dus cu ambulanţa la spital, unde ia masa şi îşi tratează mahmurelile, bărbatul fiind un consumator înrăit de spirtoase. Stă câteva ore în spital, după care pleacă. A doua zi, scenariul se repetă.

 

Peste 35.000 de lei, contravaloarea deplasărilor cu ambulanţa în primele şase luni ale acestui an 

Aparent hilar, cazul lui Dorin scoate la iveală „buba” unui întreg sistem, neputincios în astfel de situaţii.

Pentru că fiecare deplasare a lui Dorin cu „taxiul” său cu girofar şi sirenă şi fiecare consultaţie în spital înseamnă fonduri risipite. Şi vorbim de sume de ordinul zecilor de mii de lei.

De exemplu, numai în cursul anului trecut, Dorin Bubă a fost adus de 141 de ori la camera de gardă – psihiatrie - a spitalului rădăuţean.

Anul acesta, potrivit statisticilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, rădăuţeanul a fost transportat cu ambulanţa la spital, numai în perioada ianuarie - iunie (inclusiv), de nu mai puţin de 93 de ori. Cifra ar fi fost mult mai mare, dacă bărbatul nu ar fi fost şi internat o perioadă în spitalul din Rădăuţi, la cererea Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei din localitate.

Toate acele 93 de deplasări cu ambulanţa se cuantifică în bani, din bugetul statului, din buzunarul nostru, al tuturor. Cât au însemnat toate acele deplasări?  35.349 de lei, ne fac un calcul cei de la Ambulanţă, cifra fiind stabilită după numărul de kilometri parcurşi şi echipajul care se deplasează. De exemplu, la cele mai multe intervenţii a fost trimisă o ambulanţă de tip B, cu şofer şi asistent, costul cu echipajul fiind de 382 de lei/intervenţie, la care se adaugă 1,8 lei pentru fiecare kilometru parcurs).

Fost boxer, după cum povestesc cei care îl cunosc, bărbatul nu are asigurare şi astfel spitalul nu poate încasa nici un leu de pe urma consultaţiilor, deşi, în mod normal, de pe urma fiecărui pacient asigurat, unitatea îşi recuperează cheltuielile de la Casa de Asigurări de Sănătate (225 de lei pentru fiecare urgenţă medico-chirurgicală). Cam cât pierde spitalul din Rădăuţi? Păi să facem un calcul: 141 de prezentări x 225 de lei, egal: 31.725 lei, numai pentru anul trecut.

 

Spitalul a făcut plângere la Poliţie. „Nu s-a luat nici o măsură”

Dorin Bubă a devenit un coşmar al ambulanţierilor şi cadrelor medicale din spitalul din Rădăuţi.

Luna trecută, reprezentanţii Spitalului municipal Rădăuţi au făcut o plângere la poliţie. De fapt, o nouă plângere, o revenire la o adresă făcută în decembrie 2013, când „nu s-a luat nici o măsură”.

„Numitul Bubă Dorin, consumator cronic de băuturi alcoolice, este adus frecvent în stare de ebrietate, mizerie fiziologică, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului municipal Rădăuţi, de către ambulanţă sau SMURD, câteodată şi de 1-2 ori/zi, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112”, se arată în sesizarea făcută către poliţia din Rădăuţi de către unitatea medicală, cu precizarea că „în majoritatea cazurilor nu este urgenţă medicală, respectivul solicitând doar cazare şi masă”.

Deşi apelarea abuzivă la 112 este considerată o contravenţie, interesant este că în cazul boschetarului din Rădăuţi, la serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă nu sună respectivul, ci persoane care îl văd întins pe stradă şi cred că bărbatului i s-a făcut rău. Mulți îl cunosc deja şi ştiu că nu e nici o urgenţă medicală, însă aproape de fiecare dată se găseşte câte un trecător care să nu ştie de „boala” lui Dorin Bubă.

     

„Devine violent, adresează injurii personalului de serviciu, fiind chiar agresiv”

În sesizarea trimisă poliţiei, reprezentanții spitalului din Rădăuţi arată şi faptul că pacientul este agresiv.

„La fiecare prezentare în secţia Psihiatrie, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, devine violent, adresează injurii personalului de serviciu şi/sau din echipa de gardă, devenind chiar agresiv cu aceştia”, scriu reprezentanţii spitalului, care descriu şi cazul unei infirmiere care ar fi fost bruscată de către Dorin Bubă.

Cei de la spital cer pedepsirea bărbatului, făcând referire la un articol din legea privind reforma în domeniul sănătăţii, articol potrivit căruia: „ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personaj din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau cu amendă (...) lovirea sau orice alte acte de violenţă se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Dorin Bubă are nevoie de ajutor medical, dar nu aşa cum vrea el, o oră - două, o masă caldă şi înapoi pe străzi, ci internat la Dezalcoolizare, iar autorităţile din Rădăuţi trebuie să găsească o soluţie pentru a-i asigura bărbatului un acoperiş deasupra capului şi a-l împiedica să mai folosească „taxiul” cu ambulanţieri.

 

Dorin „în acţiune”. Imaginile pe MonitorulTV.ro

În urmă cu două zile, am asistat în direct la „rutina” de zi cu zi a lui Dorin Bubă. L-am găsit întins pe o stradă din zona centrală a municipiului Rădăuţi.Lângă el, un bagaj şi o sticlă goală de spirt.

Apare în scurt timp un tânăr în stare de ebrietate şi îl trage pe Dorin de tricou: „Scoală, bă!”. Boschetarul ridică capul şi începe să-l înjure, suficient cât celălalt personaj să îşi continue drumul.

Strada e intens circulată, dar bărbatul întins pe jos pare din decor. „L-aţi fotografiat? Scoală, bă!”, îi spune un alt pieton.

Imediat vin şi lămuririle: „Îl şţiţi? - ne întreabă un trecător. „Aproape zilnic face asta, se găseşte un om să sune şi vine ambulanţa şi-l duce la spital. Când i se pune pata, hop, pe jos...”.

„Să-l ia, să-l ducă la un spital”, i se împleticește limba în gură unui bărbat tocmai ieşit din birt.

În câteva minute, apare o tânără, însoţită de un copil. Femeia se apleacă asupra bărbatului căzut, îl întreabă dacă îi e rău, iar apoi sună la 112. În câteva minute, ambulanţa e la faţa locului.

„Dorine, hai să ne ridicăm! Ce faci?”, îl salută asistenta de pe ambulanţă care, împreună cu şoferul, îl urcă în „taxiul” cu girofar şi sirenă şi iau drumul spitalului. Nimeni nu îşi asumă riscul să-l lase în stradă.

Cel mai probabil, mâine scenariul se va repeta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât cheltuiește statul cu Dorin, boschetarul care merge aproape zi de zi cu Ambulanţa să ia masa la spital.
 Vizualizări articol: 6908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Cât cheltuiește statul cu Dorin, boschetarul care merge aproape zi de zi cu Ambulanţa să ia masa la spital4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(30 iul 2014, 16:41:37
Pe cit de istet e DORIN , pe atit de slab e legiuitorul . Un fapt simplu demonstreaza incompetenta politrucilor si organelor administrative locale . Asa fac neghiobii dracului in toate cele , mai ales cind e vorba de parale . Cine oare are evidenta clara a cheltuielilor provocate de spritangiul DORIN .
2.   Sugativa de Dorin a "stors" banii spitalului trimis de
(30 iul 2014, 17:51:44
Scuza mai debila "decat ca" boschetarii prin planul lor diabolic si bine ticluit "curata" banii spitalului si vezi doamne de aia e pe buza prapastiei n-am pomenit inca.Dar de adevaratii bosi tari in furaciune care au nenorocit sistemul sanitar din Romania de ce nu prea se ia nimeni ?
3.   Sa va fie rusine trimis de
(30 iul 2014, 22:15:41
va plangeti pentru o bucata de paine pe care omul nu o are....in loc sal ajutati si cu un adapost... RUSINE ROMANILOR
4.   Pt Jess trimis de
(31 iul 2014, 10:04:32
drag jess ia- l tu la tine acasa . daca nu plecai in UK poate erai si tu la fel ca el . nu mai judeca romanii care muncesc la ei acasa si nu au bani nici macar sa bea .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei