Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2014 - Anul XIX, nr. 172 (5681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proteste

Șoselele din Nordul Bucovinei, blocate de românii care refuză să meargă la război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nordul Bucovinei este din nou în fierbere după ce sute de tineri au primit ordine de mobilizare în armata ucraineană cu scopul de a lupta împotriva separatiştilor din Estul Ucrainei. La protestele de stradă care durează deja de trei zile participă şi un număr important de etnici români.

Potrivit site-urilor de ştiri din ţara vecină, locuitorii din Voloca, raionul Hliboca, au blocat autostrada internațională Cernăuți-Porubne, care face legătura cu Suceava.

De asemenea, a fost blocată şi autostrada internațională Cernăuți-Criva, care face legătura cu Chișinăul, precum şi autostrada care leagă raionul Noua Sulița cu raionul Herța. Situaţia se prezintă identic şi în raionul Herţa, unde românii din Ostrişa au blocat autostrada internațională spre Hmelnițk și Kiev.

În semn de protest faţă de decizia autorităţilor centrale de la Kiev, oamenii au dat foc în public la ordinele de chemare la mobilizare.

„Dacă avea să fie declarată legea marțială, dacă acțiunile separatiste sau războiul avea loc în regiunea Cernăuți, cu siguranță că benevol participam la mobilizare și îmi apăram casa, familia. Dar în cazul de față este vorba de acte de terorism, și aici avem nevoie de trupe profesioniste, de trupele ONU, NATO. De ce cei din Estul țării abandonează plaiul natal, se retrag la noi și cer azil, iar noi de aici, din Vest, trebuie să luptăm cu teroriștii?”, s-au întrebat furioşi protestatarii.

 

Lanţuri umane şi anvelope pe drumurile din Nordul Bucovinei

Protestele românilor din Ucraina s-au materializat în blocarea principalelor artere de circulaţie. Oamenii au ieşit în stradă cu pancarte prin care s-au declarat împotriva războiului. Protestatarii au adus în stradă şi anvelope, cu ajutorul cărora au blocat circulaţia rutieră.

Forţele de ordine nu au intervenit pentru a-i dispersa pe oamenii nemulţumiţi, dar situaţia poate escalada oricând.

Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe din România nu a emis nici o alertă de călătorie pentru zona Cernăuţi din Ucraina.

De asemenea, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din Suceava susţin că traficul rutier prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret nu a fost perturbat ca urmare a protestelor din Ucraina.

 

Românii îi cer preşedintelui Ucrainei să retragă ordinul de mobilizare

La protestele de stradă din Bucovina de Nord participă atât mame care au copii plecaţi pe frontul de luptă, dar şi femei ai cărora copii ar urma să ajungă în luptă cu separatiştii pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lughansk.

„Vom sta atâta timp în stradă până când vom fi auziţi şi înţeleşi corect”, a relatat Marina Gociu, din satul Godineşti, raionul Herţa, o mamă al cărei băiat este plecat la război de patru luni.

Oamenii se întreabă ce se întâmplă cu adevărat în Estul Ucrainei şi de ce nu au fost mobilizaţi vechii combatanţi, cu experienţă în armată, ci sunt preferaţi tinerii.

O altă nemulţumire a românilor din Ucraina este lipsa de implicare a tinerilor din estul Ucrainei în războiul contra separatiştilor.

Mai exact, protestatarii cred că la război ar trebui chemaţi şi tinerii din Estul Ucrainei, care acum au statutul de refugiaţi în alte zone ale ţării, şi nu  participă la lupte pentru a-şi apăra casele şi agoniseala.

Potrivit colegilor ziarişti din Ucraina, la primăria din Ostriţa s-au primit 280 de ordine de chemare la mobilizare, la Voloca au ajuns 50 astfel de ordine, primăria din Ciagor a primit 109 ordine de mobilizare, în timp ce din Corovia au fost chemate la război 77 de persoane. Trebuie spus că ordinele de mobilizare vizează nu doar bărbaţi, ci şi fete care au studii medicale.

Pentru că nu sunt de acord să plece într-un război pe care nu-l consideră al lor, românii din Nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa îi cer preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, să retragă ordinul de mobilizare care a dus la acţiunile de stradă din ultimele zile.

Rămâne de văzut dacă autorităţile centrale de la Kiev vor da curs acestei doleanţe sau dacă situaţia se va tensiona şi mai mult în partea nordică a Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șoselele din Nordul Bucovinei, blocate de românii care refuză să meargă la război.
 Vizualizări articol: 9901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Șoselele din Nordul Bucovinei, blocate de românii care refuză să meargă la război5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Romanii vor sa moara pe paminturile lor! trimis de
(28 iul 2014, 14:03:10
Romanii din Nordul Bucovinei vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa fie batjocoriti pentru ca isi vorbesc in limba romana Nu vor sa moara pe paminturi straine. Nu vor sa moara, iar in casele si pe paminturile lor, sa se aseze rusii si ucrainienii. Vor sa aiba scolile lor si nu vor sa le vina mereu vecini noi, rusi si ucrainieni, care sa le ia serviciul!

Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov.

Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.
M-a impresionat. Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara din teritoriul ocupat romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
Durere….cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut romani….
Romania, Moldova prin Consiliului Unirii, ar putea, daca ar vrea, sa se implice pentru a face cunoscut acest genocid bine organizat de peste 70 de ani....
Ce face Bucurestiul!? Joaca la doua capete !? Ba mai mult, lauda mereu, tot ce face Ucraina!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei