Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2014 - Anul XIX, nr. 172 (5681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Inaugurare

Casa Polonă din Pleșa, inaugurată în prezența episcopului romano-catolic Petru Gherghel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În satul Pleșa din comuna Mănăstirea Humorului a fost inaugurată ieri noua Casă Polonă, investiție în valoare de 1,6 milioane de lei, bani alocați de Guvernul României prin Departamentul pentru relații interetnice, dar și de Uniunea Polonezilor din România. Evenimentul a adunat toată suflarea satului, în jur de 300 de etnici polonezi, mulți îmbrăcați în straie tradiționale, dar și oaspeți din Polonia și din satele învecinate.

Panglicile inaugurale, una reprezentând tricolorul României, iar cealaltă steagul Poloniei, au fost tăiate de deputatul Ghervazen Longher, care este și președintele Uniunii Polonezilor din România, de primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan și de episcopul romano-catolic Petru Gherghel, care conduce dieceza de Iași și care a și sfințit noul edificiu. Casa Polonă de la Pleşa are o sală de spectacole, bucătărie dotată după ultimele standarde şi cinci camere de cazare. În total, este vorba de o clădire cu o suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătrați, care beneficiază şi de o parcare pentru maşini.

 

Localnicii din Pleșa au sărbătorit și hramul bisericii

Ghervazen Longher a declarat că noua Casă Polonă „va fi locul în care comunitatea poloneză va putea cultiva valorile transmise de înaintaşi – limbă, tradiţii, cultură, care, în final, vor duce la păstrarea identității naționale”. El a ținut să mulțumească Guvernului României pentru sprijinul acordat, dar și episcopului romano-catolic Petru Gherghel, care a fost prezent la toate acțiunile importante ale comunității poloneze din județul Suceava.

„Oamenii de aici vor putea să organizeze în noua Casă Polonă petreceri, dar şi alte evenimente locale, cum ar fi serbări şcolare sau cu ocazia unor sărbători religioase. Mă bucur că am reuşit să finalizăm tot ce ne-am propus”, a arătat deputatul din partea minorităţii polone, Ghervazen Longher.

Tot duminică s-au sărbătorit 110 ani de la sfințirea bisericii din localitate cu hramul „Sfânta Ana”. Membrii comunităţii locale, dar şi oaspeţii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de episcopul Petru Gherghel, după care au avut parte de un program artistic pus în scenă de formaţii din zonă.

Manifestările de la Pleşa vin la o săptămână după cele de la Soloneţu Nou, unde a fost inaugurată noua Casă Polonă, investiție de un milion de euro finanțată integral de statul polonez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa Polonă din Pleșa, inaugurată în prezența episcopului romano-catolic Petru Gherghel.
 Vizualizări articol: 2011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Casa Polonă din Pleșa, inaugurată în prezența episcopului romano-catolic Petru Gherghel5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei