Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins ieri contestația privind măsura de prelungire a arestării preventive luată săptămâna trecută în dosarul Direcției Naționale Anticorupție, în care au fost încătușați pe 23 iunie a.c omul de afaceri rădăuțean Constantin Babiuc, procurorul-șef al secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dîmbu, și judecătorul Bogdan Bărbuță, de la Judecătoria Rădăuți, cei doi magistrați fiind între timp suspendați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Astfel, cel puțin până pe data de 21 august a.c. (inclusiv), cei trei inculpați vor rămâne încarcerați în arestul Poliției Capitalei.
Așa cum vă informam în exclusivitate zilele trecute, anchetatorii i-au adus noi acuzații procurorului Dumitru Dîmbu, iar în cursul zilei de ieri am aflat și despre ce anume este vorba.
Dîmbu, încă o acuzație de favorizare a făptuitorului
Procurorii DNA au completat lista de învinuiri aduse lui Dumitru Dîmbu cu faptul că procurorul sucevean, în intervalul 2013-martie 2014, ar fi încercat să măsluiască un accident rutier și să-l facă scăpat pe șoferul vinovat.
Accidentul s-a petrecut pe data de 3 august 2013, pe raza localității Moara și a fost prezentat la vremea respectivă de către cotidianul nostru.
În seara acelei zile, un pompier din cadrul Detașamentului Suceava, Vasile Rusu, din localitate, s-a izbit cu mașina într-un stâlp din beton de susținere a rețelei electrice.
Pompierul a fost rănit ușor (10-15 zile de îngrijiri medicale), însă când polițiștii i-au pus alcooltestul, rezultatul a fost de 0,82 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat.
La spital, probele de sânge au indicat o alcoolemie de 1,60 la mie (prima probă), respectiv 1,45 (cea de-a doua).
De aici, dosarul și-a urmat cursul firesc, fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Anchetatorii DNA susțin că angajatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava a încercat să iasă basma curată din toată această poveste și a ajuns la o cunoștință care, la rândul ei, i-a cerut ajutorul unei alte persoane. Persoană care, arată procurorii anticorupție, era în relații de amiciție cu procurorul Dumitru Dîmbu.
„Inculpatul Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, pentru a identifica modalități concrete prin care persoana cercetată să scape de răspundere penală”, susțin anchetatorii.
În urma modificărilor aduse legislației penale, dosarul a fost trimis la începutul lunii martie a.c. Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, sens în care, arată anchetatorii DNA, a fost solicitat din nou sprijinul procurorului Dîmbu.
„S-a apelat din nou la inculpatul Dîmbu Dumitru pentru ca acesta să-și folosească influența să identifice procurorul militar căruia i-a fost repartizat dosarul și să încerce obținerea unei soluții favorabile”, au susținut procurorii anticorupție în fața judecătorilor care au decis prelungirea arestării preventive.
Pentru toate aceste acuzații, Dumitru Dîmbu s-a ales cu încă o acuzație de favorizare a făptuitorului, pe lângă cea în care era învinuit că a intervenit la poliție pentru afaceristul Babiuc și alte două cunoștințe.
DNA: „Urmează să fie extinse cercetările cu privire la alte persoane sau cu privire la alte fapte ”
În fața judecătorilor Curții de Apel București și ulterior a celor de la Curtea Supremă, procurorii DNA au susținut că prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaților este necesară în interesul urmăririi penale, motivând că „ancheta urmează a fi completată, urmând să fie audiați noi martori și să fie extinse cercetările cu privire la alte persoane sau cu privire la alte fapte”.
De asemenea, procurorii anticorupție au arătat că mai au de transcris și alte înregistrări ale unor convorbiri telefonice și ale unor discuții purtate în mediul ambiental.
În dosarul DNA
Noi acuzații aduse procurorului Dîmbu: ar fi încercat să-l facă scăpat pe un șofer prins băut la volan
