Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2014 - Anul XIX, nr. 167 (5676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lefuri mai mari

Sindicaliştii din învăţământul sucevean vor salarii majorate cu 30% până în 2017

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) atrag din nou atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă angajaţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, atât cei de la catedră, cât şi personalul TESA.

Cât priveşte prima categorie, Giani Leonte, liderul ASIS, oferă ca soluţie o creştere anuală de 10% a salariilor, în perioada 2015-2017, motivând că nu se poate vorbi de un învăţământ de calitate fără o resursă umană motivată financiar.

Mai mult de atât, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliat şi sindicatul sucevean, solicită o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, pentru a dezbate tema privind salarizarea personalului didactic și nedidactic din învăţământul preuniversitar.

 

Leonte: „Statutul social al personalului din învăţământ s-a degradat alarmant”

Preşedintele sindicatului sucevean, prof. Giani Leonte, evidenţiază faptul că în ultimii ani s-a degradat alarmant statutul social al personalului din învăţământ, categoria socio-profesională în care marea majoritate a salariaţilor au studii superioare.

„În România, salariul mediu din sistemul de educaţie este de 13 lei/oră brut (2,92 de euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 de euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei/oră brut (3,14 euro) şi 9,73 de lei net (2,18 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore, transmite ASIS.

Cât priveşte salarizarea personalului nedidactic, sindicaliştii suceveni spun că în cazul acestuia sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă la leafa lunară, aşa cum este normal. Prin urmare, salariile pe care aceştia le încasează sunt în jurul a 650-700 de lei.

„Primeşte sau nu spor de vechime o îngrijitoare care are 30 de ani de muncă, dacă salariul ei este identic cu al altei îngrijitoare nou angajată?”, se întreabă retoric sindicaliştii.

Giani Leonte a mai adăugat că blocarea ocupării posturilor vacante în ultimii ani a condus, în multe cazuri, la dublarea normei de muncă a personalului de îngrijire din unităţile de învăţământ, incapabil să asigure minimum de igienă în spaţiile şcolare.

„Deşi o mare parte din personalul nedidactic lucrează în condiţii deosebite de muncă – grele sau periculoase - acesta nu sunt remunerat corespunzător, fiind discriminat faţă de alte categorii de salariaţi plătiţi din fonduri publice, a căror salarizare reflectă condiţiile efective de muncă, prin acordarea unor sporuri specifice”, conchide liderul salariaţilor din învăţământul sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământul sucevean vor salarii majorate cu 30% până în 2017.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Sindicaliştii din învăţământul sucevean vor salarii majorate cu 30% până în 20173.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei