Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2014 - Anul XIX, nr. 167 (5676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ

Şapte primari, trei viceprimari şi un consilier local din judeţul Suceava sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat în cursul zilei de ieri că 11 primari, viceprimari şi consilieri locali suceveni sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate. Dintre aceştia, şapte sunt primari, trei sunt viceprimari, iar unul este consilier local.

Potrivit unei sinteze a sesizărilor către Agenţia Naţională de Integritate, localitatea cu cele mai multe sesizări către ANI care îi vizează pe aleşii locali este municipiul Rădăuţi. În acest municipiu, în atenţia ANI sunt primarul Aurel Olărean, viceprimarul Dumitru Ciobotariu şi consilierul local Vasile Maloş.

În ceea ce-l priveşte pe primarul Aurel Olărean, ANI a solicitat Prefecturii Suceava analizarea unor aspecte legate de lipsa menţiunilor din declaraţia de interese cu privire la două firme, precum şi faptul că „a derulat activităţi de furnizare de produse între firma acestuia şi spital, unitate care se află în subordinea Consiliului Local”. De asemenea, ANI a solicitat Prefecturii şi analizarea şi evaluarea unei posibile situaţii de conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe viceprimarul din Rădăuţi, Dumitru Ciobotariu, care ar fi furnizat produse de la firma sa către primăria municipiului. Ultimul dintre cei trei aleşi din Rădăuţi aflaţi în vizorul ANI este consilierul local Vasile Maloş. Pentru acesta s-a solicitat analizarea şi evaluarea unei posibile situaţii de conflict de interese, deoarece în calitatea sa de consilier local a încheiat contracte ca preşedinte al Comicra SCM Rădăuţi cu primăria municipiului.

Prefectul a mai spus că în cazul primarului din Burla, Viorel Pintiliuc, s-a solicitat analizarea şi evaluarea unei stări de incompatibilitate deoarece a deţinut în acelaşi timp funcţia de primar şi cea de administrator al SC Metalo-Chimice SRL din Rădăuţi.

Un alt primar cercetat de ANI este cel din Capu Câmpului, Gheorghe Cajvan. În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a comunicat Prefecturii Suceava că primarul din Capu Câmpului s-a aflat în situaţie de incompatibilitate în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2011, deoarece a deţinut simultan atât funcţia de primar, cât şi funcţia de administrator şi membru în Consiliul de Administraţie al şcolii gimnaziale din această comună. Prefectul Florin Sinescu a precizat că primarul din Capu Câmpului a contestat în instanţă raportul de evaluare al ANI.

 

Pentru patru primari s-au făcut sesizări cu privire la existenţa unor conflicte de interese

Un alt primar care a contestat raportul prin care ANI a constatat situaţia de conflict de interese este cel al comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc. Potrivit raportului întocmit de ANI, Dumitru Corjuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese deoarece în calitate de primar a semnat dispoziţii prin care a numit-o pe nora sa în funcţia de secretar al primăriei, adică „o persoană care îi este afin de gradul I al persoanei evaluate”. Tot din Ipoteşti este verificat şi viceprimarul comunei, Augustin Tofan, în cazul acestuia fiind solicitate verificări cu privire la existenţa unei posibile situaţii de conflict de interese deoarece a fost desemnat membru al Consiliului de Administraţie al Şcolii Ipoteşti, dar şi pentru că „a cumpărat din bani publici pentru primărie marfă de la magazinul lui şi al soţiei sale”.

În urma verificărilor, ANI a stabilit că şi primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, s-a aflat în conflict de interese deoarece în calitate de primar a avizat facturi către SC Udeşteana SRL, firmă la care deţinea calitatea de asociat, iar soţia sa era administrator al societăţii. În acest caz raportul întocmit de ANI a fost menţinut prin hotărâre judecătorească irevocabilă. Prefectul a precizat că printre cauzele stabilite ca motiv de încetare de drept a mandatului de primar înainte de termen nu se regăseşte şi starea de conflict de interese.

La ANI a ajuns şi o sesizare care îl vizează şi pe primarul comunei Dolheşti, Cătălin Darabă, Prefectura urmând să analizeze şi să evalueze o posibilă situaţie de conflict de interese în care s-ar afla acesta. În sesizarea trimisă de ANI către Prefectură se spune că în calitatea sa de primar, Cătălin Darabă şi-a angajat nora la primărie, cu precizarea că nu ar fi semnat actul de numire al acesteia în postul de funcţionar public.

Nu în ultimul rând, Agenţia Naţională de Integritate a prezentat recent un raport prin care a constatat faptul că primarul din Forăşti, Brăduţ Avrămia, i-ar fi vândut soţiei sale o suprafaţă de teren din proprietatea comunei. Potrivit prefectului, acest raport al ANI este în termenul în care poate fi atacat în instanţă.

Nu în ultimul rând, în atenţia ANI e află şi viceprimarul comunei Stulpicani, Niculina Mihaela, faţă de care s-a solicitat analizarea şi evaluarea unei posibile situaţii de conflict de interese deoarece pe lângă această funcţie le mai deţinea şi pe cele de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Obştii Gemenea Stulpicani şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Păduri „Bucovina”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte primari, trei viceprimari şi un consilier local din judeţul Suceava sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate.
 Vizualizări articol: 6070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şapte primari, trei viceprimari şi un consilier local din judeţul Suceava sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   IA UNS PE TOTI trimis de
(22 iul 2014, 12:53:31
Primarul de la Marginea nu il verifica nimeni? ALOO DNA NU AVETI IN JUDET ASEMENEA MAGARII CE A FACUT SI FACE ACEST INDIVID,OARE CE PERSOANA IL PROTEJEAZA?.
2.   Astea se numesc reforme? trimis de
(22 iul 2014, 13:40:32
Nu știu de ce, dar cei care luptă pentru a combate corupția îi prind doar pe oamenii care iau mită de sute sau câteva mii de euro, în timp ce primarii adevarati, iau milioane si își văd de treabă nestingheriți.

Probabil lumea da mita (spaga) nu pentru ca are placerea de a o da, ci din stricta necesitate. Incearca sa nu-i dai ceva primarului ori medicului, etc,... si o sa vezi ce o sa obtii. Nu dai nimic - nu ai nimic. Uneori insa nu ne putem lipsi de ceva si de aceia, pentru acel "ceva" dam mita. Fenomenul mitei este incetatienit de cei de sus, de primari.
3.   Primarul de la Malini trimis de
(22 iul 2014, 18:30:47
Pe domnul primar de la Malini nu il cauta nimeni sa il intrebe ceva ? Pacat, ar avea ce sa spuna !
4.   Se ştie... trimis de
(23 iul 2014, 10:35:01
Lumea nu doarme,actualizarea listei cu acei incompatibili ar fi în folosul alegătorilor,mai ales şi pentru seriozitatea instituţiei pe care o conduceţi.
Afacerile au mers bine pentru unii aleşi,cu toate că şi-au îndosit activităţile private pe numele altor persoane.Se cunosc aceste fapte,lumea le ştie prea bine ,numai că unii pe motive lesne de înţeles,se fac că nu ştiu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei