În perioada 17-20 iulie, Primăria și Consiliul Local Fălticeni au organizat, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Suceava, Asociația Județeană Sportul pentru Toți și cu sprijinul a numeroși sponsori, Zilele municipiului Fălticeni.
Evenimentele pregătite pentru cele patru zile au fost dedicate tuturor categoriilor de consumatori ai actului de cultură și divertismentului: lansări de carte, spectacole de muzică ușoară și populară, activități religioase, competiții sportive.
Joi, 17 iulie, în Sala “Pictor Aurel Băeșu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, patru scriitori și-au lansat ultimele apariții editoriale: Alexa Pașcu –„Destin”, prof. Mioara Gafencu –„Vintilă Șiadbei și Haralambie Ciocan-Dimensiunile timpului”, Nicolae Cârlan – „Nicolae Labiș – Opera Magna”, Coca Maria Udișteanu –„Retrăiri”.
Muzica populară a deschis seria celor patru zile de spectacole
Joi, pe scena din Piața „Nada Florilor” au evoluat Ansamblurile folclorice „Stejărelul” și „Dorulețul”, conduse de prof. interpret Maria Tanasă, precum și cunoscuți soliști de muzică populară din urbea de pe Șomuz, dar și din localitățile învecinate, printre care s-au numărat Atomei Rareș, Patricia Aniculăesei, Ștefănel Onofrei, Iosefina Telescu, Apetrei Denisa, Iulian Aghiniței, Larisa Nunvailer, Mihailov Andrei.
Vineri, primii care au evoluat în cadrul spectacolului folcloric au fost membrii Ansamblului Folcloric din Boroaia, după care ploaia torențială căzută peste municipiul Fălticeni a dat o pauză de aproape o oră atât soliștilor, cât și spectatorilor care cu greu și-au găsit un loc unde să se adăpostească. Și o parte din organizatori au trebuit să părăsească Piața „Nada Florilor” pentru a interveni, apa inundând zona Gării Fălticeni, străzile 13 decembrie și 2 Grăniceri. După ora 20,30 au susținut recitaluri soliștii de muzică populară Alexandra Burlacu, Iuliana Condur și Maria Lavina Chiriac. Trecerea la spectacolul de muzică ușoară din seara zilei de vineri au făcut-o trupele de dans de la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” și de la Clubul Copiilor Fălticeni.
Mii de spectatori au înfruntat ploaia pentru a o urmări pe Anna Lesko
Trupa germană Daggu Project i-a încântat pe fălticeneni prin muzică, dar mai ales prin zecile de CD-uri pe care le-a aruncat către public în timpul concertului. Din dorința de a prinde măcar un CD, mulți spectatori au ajuns în fața gardurilor de protecție din fața scenei, unde au uitat de bunul-simț și pur și simplu s-au aruncat asupra discurilor, motiv pentru care jandarmeria și Poliția Locală și-au întărit efectivele în această zonă.
Spiritele s-au calmat abia după ce Daggu Project a părăsit scena, pe care a urcat apoi Paola. Prezența fălticenencei pe scenă a fost îndelung aplaudată, iar melodiile cântate au fost bine primite de publicul care a înfruntat ploaia în așteptarea recitalului Annei Lesko. Chiar dacă a plouat, fanii au fost în delir la melodiile interpretate de solistă, printre care s-au numărat „Ard în flăcări”, „Aniczka Maya”, „Ia-mă”, „Soarele”, dar au fost încântați și de numeroasele ținute pe care aceasta le-a schimbat în timpul showului și de prestația celor două dansatoare și a DJ-ului. Printre cei care au urmărit spectacolul Anna Lesko s-au aflat președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu și deputatul Ioan Stan. La finalul showului, Anna Lesko a stat aproape jumătate de oră lângă scenă pentru a da autografe și a face fotografii cu fanii.
Corina, Aura și Anda Adam au încheiat a treia seară de spectacole
Recitalurile de sâmbătă au fost deschise de Vraciu, un tânăr fălticenean care a urcat pe scenă împreună cu Ioana Anistoroae și Dj Grim, încântându-i pe cei prezenți cu Fălticeni Underground, dar și cu câteva adaptări folclorice pe ritmuri de hip – hop.
Primul show de sâmbătă seară a fost făcut de Corina. Pe lângă prestația vocală, solista a realizat împreună cu cele două dansatoare, îmbrăcate în ținute sexy care au făcut furori în rândul spectatorilor, și un spectacol de dans în care mișcările de pe scenă au atras ca un magnet toate privirile.
Corina a încântat publicul cu melodii pop precum „Noi doi”, „Îmi place”, „Munky Funky”, „Pernele moi”, pe ritmurile celui mai recent hit, „Autobronzant”, dansând aproape toți cei prezenți în Piața „Nada Florilor”.
După premierea a peste 100 de elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare, pe scenă a urcat Aura, una dintre cele mai apreciate trupe de rock de la noi. Timp de o oră, Aura Dănciulescu, o prezență feminină fermecătoare și inedită în spectacolele rock din România, și Mihai Dănciulescu – chitară, Cristian Tibi – bass și Răzvan Stăicuț – tobe au uimit publicul prin atmosfera creată, prin vocea puternică și dăruirea cu care s-au implicat în realizarea spectacolului. Cu aripi sau fără, Aura a fost la înălțime nu numai prin cele 13 piese live, majoritatea de pe albumul “The Rock Chick”,ci și prin faptul că una din piese a fost cântată pe schela scenei. În timpul concertului, în multe piese a fost antrenat și publicul, iar un grup de dansatori de la Clubul Copiilor a urcat pe scenă alături de solistă.
Ultimul recital al serii de sâmbătă a purtat semnătura Anda Adam. A fost un spectacol de ținută, la sfârșitul căruia foarte puțini fani au putut obține un autograf de la cunoscuta vedetă ori s-au putut fotografia cu ea. Anda Adam a venit la scenă cu câteva minute înainte de a începe spectacolul și a plecat imediat după recital. Cântăreața a reușit să facă mulțimea să fredoneze melodiile care au făcut-o celebră, iar cei doi dansatori i-au determinat pe mulți băieți talentați să le încerce mișcările. În semn de recunoștință, în timpul spectacolului au fost lansate mai multe lampioane care au luminat cerul.
Peste 80 de kilograme de pește capturat la concursul de pescuit
Manifestările programate sâmbătă au început cu concursul de pescuit. La ora 5,00, aproape 100 de pescari de la instituțiile publice din Fălticeni și Suceava și de la partidele politice reprezentate în Consiliul Local Fălticeni au fost prezenți pe Iazul Șomuz pentru a trage la sorți standul în care vor pescui și pentru a-și pregăti undițele și momeala. La ora 6,00 a fost dat startul întrecerii, care a durat până la ora 11,00, fiecare echipaj fiind format din trei pescari, fiecare având cel mult două undițe.
„Am venit cu plăcere. Am prins câțiva cărășei și doi bibani. Contează mai mult atmosfera, mai ales că aici este «Nada Florilor», deci ne amintim de Sadoveanu, de liniștea apelor, de modul cum se relaxa marele scriitor. Asta ne determină să fim mai apropiați de natură, rezultatul concursului de pescuit fiind mai puțin important. Este mai mult un moment de socializare”, ne-a declarat cel care a pescuit cel mai mare rac, prof. Constantin Bulboacă.
Pe primul loc s-au situat pescarii de la Trezoreria Fălticeni, cu 8,6 kilograme de pește pescuit, pe locul II cei de la Primăria Fălticeni, cu 7,8 kilograme de pește, iar pe locul III echipa PSD, cu 5,94 kilograme, toți fiind răsplătiți cu diplome, medalii și cupe din partea organizatorilor.
Cel mai mare pește a fost prins de pescarii Partidului Conservator, 1,76 kilograme, urmați de cei de la Colegiul Național „Nicu Gane”, care au prins un pește de 1,73 kilograme, și Departamentul IT Suceava, cu un pește de 1,55 kilograme.
Cel mai mic pește a ajuns în undița pescarilor de la Școala „Mihail Sadoveanu”, imposibil de cântărit, fiind și singurul prins de acestă echipă, cel mai mare rac a fost prins de Constantin Bulboacă, din echipa PNL, al doilea rac ca greutate aparținând echipei Poliției Municipiului Fălticeni, fiind și singura captură a acestora.
În total, concurenții au capturat 82 de kilograme de pește, care, potrivit regulamentului, a fost eliberat. Juriul concursului a fost format din prof. Vasile Budușanu și inginerul Liviu Grigoraș, șef fermă Șomuz.
Procesiune de Sfântul Ilie
Duminică, 20 iulie, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți din protopopiatul Fălticeni, la biserica cu hramul „Sfântul Ilie“ din Fălticeni , a avut loc, pentru al nouălea an consecutiv, un pelerinaj cu racla în care se află fragmente din moaștele Sfinților Epictet și Astion, oferită în dar de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Procesiunea desfășurată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a pornit de la Biserica „Sfântul Ilie”, prima oprire fiind în dreptul Spitalului Municipal din Fălticeni, unde s-au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, soborul de preoți s-a rugat pentru toți locuitorii orașului, iar în fața Primăriei Municipiului Fălticeni pentru cei ce conduc urbea de pe Șimuz și județul Suceava. Procesiunea a continuat pe Aleea Pietonală spre Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiți în cimitirele Fălticeniului. Baldachinul în care se aflau sfintele moaște a fost purtat pe umeri de patru enoriași ai parohiei „Sfântul Ilie”.
Evenimentul religios s-a bucurat de prezența autorităților locale și a deputatului Ioan Stan. În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci și toacă, s-au intonat cântări specifice, iar preotul paroh Tudorel Neculau i-a binecuvântat pe credincioși cu apă sfințită.
„La inițiativa preotului trecut la cele veșnice, Teodor Marian, în urmă cu 9 ani s-a făcut prima procesiune în orașul Fălticeni, odată cu primirea în dar a părticelelor din moaștele Sfinților Epictet și Astion. Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credință, cerând mijlocire sfinților în nevoile și necazurile noastre”, ne-a spus preot paroh Ionel Marian.
După ce au revenit la Biserica „Sfântul Ilie”, credincioșii s-au închinat la sfintele moaște, iar la final a fost organizată o agapă frățească.
De la ora 17,00, tot la Biserica „Sfântul Ilie“ s-a oficiat într-o atmosferă de rugăciune și de emoție sfântă „Nunta de aur” pentru 35 de familii care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsnicie.