În Vama Siret

Taxe de protecție ori favoruri sexuale de la contrabandiști, acuzațiile pentru care a fost arestat comisarul-șef Nelu Fediuc



Comisarul-șef Nelu Fediuc, adus la DNA, înainte de a fi arestat preventiv
Comisarul-șef Nelu Fediuc, adus la DNA, înainte de a fi arestat preventiv

Reținut pentru 24 de ore, după perchezițiile de vineri, fostul șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, comisarul-șef Nelu Fediuc, a fost arestat sâmbătă seară de către judecătorii Tribunalului Suceava, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție -Serviciul Teritorial Suceava, ofițerul fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și influențarea declarațiilor (două infracțiuni).
În fața judecătorilor de la Tribunal a fost adus sâmbătă și un alt inculpat reținut pentru 24 de ore în acest dosar, Paul Pîrjolea, acuzat de infracțiunea de camătă, în formă continuată, însă în cazul acestuia, magistrații au respins propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii anticorupție, dispunând punerea în libertate de acestuia.
Al treilea personaj reținut după perchezițiile de la sfârșitul săptămânii trecute, colonelul Lucian Solcan, reprezentantul Serviciului de Pază și Protecție la Suceava, a fost lăsat în libertate după expirarea celor 24 de ore de reținere, din informațiile pe care le deținem anchetatorii dispunând față de acesta măsura controlului judiciar.
Acuzațiile ce li se aduc celor trei inculpați au legătură cu dosarul în care la începutul săptămânii trecute, procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe comisarul-șef Nelu Fediuc, alături de alte 34 de persoane, dintre care 14 polițiști de frontieră și 16 vameși, acuzați că au constituit un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea în țară a țigărilor de contrabandă.
Anchetatorii au stabilit că în perioada 19 august 2008 – 03 martie 2009, prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret au fost introduse, cu complicitatea lui Fediuc, dar și a celorlalți inculpați cu funcții în vamă, aproape 300.000 de pachete de țigări cu timbru ucrainean, prejudiciul adus bugetului de stat fiind calculat la aproximativ 1,6 milioane de lei.
Contrabandiștii treceau țigările direct prin vamă, cu „protecția” lui Fediuc
La câteva zile după ce procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lotului celor 35 de inculpați, printre care și comisarul-șef Nelu Fediuc, acesta din urmă s-a trezit vineri dimineață cu mascații la ușă.
Procurorii anticorupție au venit cu mandat de percheziție la locuința lui Fediuc din Siret, după care a urmat și o percheziție la biroul acestuia din sediul Poliției de Frontieră Rădăuți.
Dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, comisarul-șef Fediuc a fost reținut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.00, iar sâmbătă seară, la ora 22.00, judecătorii au decis arestarea preventivă a fostului șef al Poliției de Frontieră Siret.
Într-un comunicat remis de anchetatori se arată că Fediuc, în perioada 2008-2012, când era șeful polițiștilor de frontieră din Siret, a asigurat protecție în vamă pentru mai multe persoane care tranzitau țigări de contrabandă prin punctul vamal.
“Pentru a beneficia de această «protecție», persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro/lunar, la cererea expresă a inculpatului Fediuc Nelu”, susțin procurorii anticorupție.
Fediuc i-a oferit 12.000 de euro pentru a-și retrage acuzațiile
Ancheta în aceste dosare în care a fost pus sub acuzare comisarul-șef Nelu Fediuc a plecat de la denunțul făcut de o femeie, implicată și ea în contrabanda cu țigări, care le-a spus anchetatorilor cum fostul șef peste vama din Siret îi cerea favoruri sexuale pentru a-i asigura „protecția”.
Șpaga trupească pe care i-o dădea femeia în cauză comisarului-șef Fediuc s-a petrecut în perioada februarie-august 2008, după care respectiva s-a dus și a făcut denunțul la autorități.
În septembrie 2008, arată procurorii, Fediuc a încercat să o determine pe denunțătoare să-și retragă acuzațiile, oferindu-i în schimb suma de 12.000 de euro, pe care însă femeia a refuzat-o.
Colonelul Solcan, acuzat că lua și el taxă de protecție
Reprezentantul SPP la Suceava, colonelul Lucian Solcan, a fost implicat și el în povestea contrabandiștilor cu țigări prin PTF Siret.
Acuzațiile ce i se aduc (trafic de influență în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos) cuprind în scenariul conturat de procurorii DNA două intervale de timp.
Astfel, în perioada 2008-2009, când Solcan era ofițer în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă, implicat în ancheta ce viza gruparea de contrabandiști trimisă în judecată săptămâna trecută, a deconspirat numele unui informator de-al său, martor denunțător în cadrul procesului penal, deși avea obligația de a-i proteja identitatea.
Legătura dintre Lucian Solcan și martorul cu pricina s-a reluat în 2012, când la cererea expresă a ofițerului, denunțătorul i-a oferit sub formă de împrumut suma de 10.000 de euro, colonelul spunându-i că are nevoie de bani pentru a-și termina construcția unei case în municipiul Suceava.
“În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi”, se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii precizează de asemenea că, pe lângă împrumutul luat de la martorul în cauză, colonelul Solcan, în perioada 2011-2012, a pretins atât de la acesta cât și de alte persoane implicate în afacerile cu contrabandă sume cuprinse între 100 și 800 de euro, lunar, pentru a se îngriji să nu fie stingheriți în ilegalitățile lor.
Colonelul Solcan, împrumutat de informatorul său cu bani luați de la un cămătar
Cei 10.000 de euro pe care Lucian Solcan i-ar fi pretins și primit de la informatorul său, cu titlu de împrumut, au fost luați de către acesta din urmă de la inculpatul Paul Pîrjolea, cu care martorul a încheiat la 11 septembrie 2012 un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la notar, împrumutatul girând cu propriul său apartament.
“Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv celălalt inculpat (n.r.-Lucian Solcan), adică o dobândă de 10% lunară. Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie, până la data de 01.08.2014, suma totală de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul”, mai arată anchetatorii.
Vameșii au pus mână de la mână să „cumpere” un martor
Printre persoanele puse sub acuzare în acest nou dosar al DNA se numără și Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret la data comiterii faptelor, care se află și pe lista 35 de inculpați din dosarul trimis în judecată săptămâna trecută.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – 07 iulie 2014, Gheorghe Robu a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care urmau să fie trimiși în judecată.
“În acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă patru vameși, inculpați în aceeași cauză, toți «cotizând»cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală”, explică procurorii DNA Suceava.
Față de Gheorghe Robu, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar, acesta având mai multe obligații de respectat, printre care acea de a nu se apropia și comunica direct sau indirect cu celelalte persoane puse sub acuzare, precum și aceea de a nu exercita profesia de inspector vamal.
„Mi-a cerut să ne întâlnim peste vreo trei zile în Siret și să întreținem relații sexuale”
Femeia care l-a înfundat pe comisarul-șef Nelu Fediuc, după ce acesta i-a cerut să facă sex cu el, pentru a nu o sancționa că face contrabandă cu țigări, le-a povestit tot anchetatorilor DNA, iar denunțul ei, făcut în 2008, a dus la declanșarea anchetei în acest caz.
Denunțătoarea, o femeie din Republica Moldova, a mărturisit cum, la începutul lui 2008, a fost oprită în trafic de un agent al Poliției de Frontieră, care era însoțit de comisarul-șef Nelu Fediuc.
„Mi-au găsit zece cartușe de țigări Ronson, iar eu i-am rugat să nu mă sancționeze și să mă lase de data asta, că voi fi recunoscătoare. Peste vreo două zile, pe 27 ianuarie, am fost oprită din nou pe E 85 de același domn Fediuc. De data aceasta aveam în jur de 20 de cartușe de țigări marca Ronson. Domnul Fediuc a vrut să mă sancționeze, dar eu m-am plâns de situația familială dificilă în care mă aflu. Am vrut să-i dau suma de 50 de lei, dar nu a acceptat, dar mi-a cerut să ne întâlnim peste vreo trei zile în Siret și să întreținem relații sexuale”, a povestit femeia.
Pactul dintre femeie și comisarul Nelu Fediuc pare să fi funcționat perfect în următoarele luni. Pentru serviciile sale, dar și contra sumei de 200 de dolari lunar, femeia susține că i s-a permis să introducă ilegal în România sute de cartușe de țigări.
„Eu am respectat înțelegerea și de fiecare dată simțeam că aveam protecția comisarului Fediuc, întrucât prin punct nu se lega nimeni de mine, iar în câteva rânduri când am fost oprită l-am sunat și în urma intervenției acestuia polițiștii respectivi mă lăsau în pace. Astfel reușeam să trec câte 50-60 de cartușe de țigări la fiecare tură”, a mărturisit femeia.
Afacerea a mers ca unsă până în luna iunie a anului 2008. Din acel moment, spune femeia, pretențiile șefului Sectorului Poliției de Frontieră Siret au crescut.
„A vrut mai mulți bani pe lună ca sumă de protecție, iar când aveam relații sexuale mă umilea, ceea ce m-a determinat să renunț la traficul cu țigări întrucât nu mai suportam. Din câte știu eu, comisarul Fediuc lua taxe de protecție de la mai multe persoane, nu numai de la mine, inclusiv de la ucraineni”, a precizat persoana respectivă.



Paul Pîrjolea și colonelul Lucian Solcan au rămas în libertate
Paul Pîrjolea și colonelul Lucian Solcan au rămas în libertate
Paul Pîrjolea și colonelul Lucian Solcan au rămas în libertate
Paul Pîrjolea și colonelul Lucian Solcan au rămas în libertate
Comisarul-șef Nelu Fediuc, adus la DNA, înainte de a fi arestat preventiv
Comisarul-șef Nelu Fediuc, adus la DNA, înainte de a fi arestat preventiv


Recomandări

Unul dintre dosarele care îl privesc pe fostul șef de la Permise și Înmatriculări Radu Obreja, strămutat la o altă instanță

Comisarul-șef Radu Obreja și Mihail Martin, ofițer al Direcției Generale Anticorupție
Comisarul-șef Radu Obreja și Mihail Martin, ofițer al Direcției Generale Anticorupție

Prima condamnare pentru Radu Obreja, fostul șef de la Permise și Înmatriculări. Și-a aflat pedeapsa și un ofițer anticorupție

Comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava
Comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava

Prima condamnare pentru Radu Obreja, fostul șef de la Permise și Înmatriculări. Și-a aflat pedeapsa și un ofițer anticorupție

Comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava
Comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava