Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități sunt funcționale la majoritatea autobuzelor și microbuzelor TPL, a declarat, ieri, primarul de Suceava, Ion Lungu. Primarul Lungu a declarat, în conferință de presă, că în urma unei discuții pe care a avut-o acum două zile cu directorul societății de transport local, Darie Romaniuc, acesta l-a asigurat că disfuncționalitățile au fost remediate. „Domnul Romaniuc mi-a spus că rampele sunt funcționale, că trapele au fost reparate”, a precizat Lungu. El a mai spus că, în opinia sa, în multe cazuri când șoferii au refuzat să utilizeze rampele din dotarea autobuzelor a fost vorba mai curând despre comoditatea conducătorilor auto, decât de stricăciuni reale ale platformelor.
Implicarea primarului Ion Lungu în soluționarea acestei probleme a venit după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat toate primăriile orașelor reședință de județ pentru modul în care este gestionat accesul persoanelor cu handicap în mijloacele de transport în comun. Doar două capitale de județ au scăpat de amendă, Sibiu și Miercurea-Ciuc, unde accesul celor cu dizabilități la transportul în comun este asigurat sută la sută.
Potrivit unui comunicat al CNCD, Primăria Suceava a fost amendată cu 1.000 de lei, alături de primăriile din Constanța, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Slobozia și Timișoara, deoarece a asigurat facilitățile pentru persoanele cu handicap doar pe două treimi dintre mijloacele de transport în comun.
Decizia de sancționare a primarilor a fost motivată de CNCD prin aceea că neadaptarea mijloacelor de transport în comun pentru persoanele cu handicap încalcă dreptul la demnitate al acestora.
„Monitorul de Suceava” a semnalat, încă de luna trecută, că în municipiul Suceava accesul persoanelor aflate în scaun cu rotile în mijloacele de transport în comun este limitat, deși toate cele 33 de autobuze și două dintre cele șapte maxi-taxi ale TPL Suceava au rampă mecanică de acces pentru persoanele cu dizabilități. Directorul Darie Romaniuc ne-a explicat atunci că rampele de acces nu mai sunt funcționale din cauza uzurii.
Amendarea primarilor, decizie fără precedent a Consiliului Național de Combatere a Discriminării
Disfuncționalitatea nu ar fi fost însă o problemă, afirma directorul, deoarece autobuzele TPL au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, iar în momentul în care persoana cu handicap urcă în mijlocul de transport, acestase poate înclina pentru acces mai facil, iar un om în cărucior poate urca în autobuz. Potrivit șefului TPL, șoferii și taxatoarele arată solicitudine maximă față de persoanele cu dizabilități ajutându-le, astfel că nu este necesar să fie funcțională rampa specială. „Rampa se acționează mecanic, șoferul trebuie să o dea jos. De cele mai multe ori, șoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să țină autobuzul în stație câteva minute. Însă la cele mai multe autobuze nu mai funcționează rampa. Este corodată, mâncată, nu se poate utiliza”, ne declara, luna trecută, directorul Darie Romaniuc.
Afirmațiile sale au fost contrazise însă atât de declarațiile unor oameni care au în familie persoane cu handicap, cât și de un experiment jurnalistic făcut în Suceava, în cadrul căruia a fost filmată reacția șoferilor față de un tânăr în scaun cu rotile, aflat într-o stație de autobuz. Tânărul a fost nevoit să aștepte câteva ore și să suporte refuzul șoferilor de a-l ajuta să urce în mijlocul de transport în comun.
Amenda dată de CNCD, despre care Ion Lungu spune că încă n-a primit-o, pare să fi rezolvat pentru moment situația. Este pentru prima dată când CNCD ia o decizie în acest sens și arată că se implică mai ferm în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
La 31 mai 2014, în județul Suceava erau înregistrate 6.637 de persoane cu handicap gradul I cu însoțitor. Peste jumătate dintre acestea sunt în scaun cu rotile, restul fiind imobilizate la pat.
Măsură reparatorie
Primăria Suceava a impus repararea rampelor pentru persoane cu handicap la toate autobuzele TPL
